7 důležitých intimností o krbových kamnech Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Živý oheň z lidských myslí těžko vymizí. Je spojen již s naší pradávnou historií, je v nás zakódován jako zásadní archetyp. Ovšem kvůli tomu, abyste jej měli přímo v interiéru, není třeba budovat nákladný krb či kachláky. Stejně dobře nám poslouží krbová kamna. Nevyžadují tak velký průměr komína jako tradiční krb, jsou lehká a mobilní a samozřejmě i výrazně levnější. Navíc jsou oproti krbům otevřeným i výrazně účinnější a v případě osazení krbovou vložkou dovedou dokonce vytápět i další místnosti, stejně jako krb s krbovou vložkou, ovšem za mnohem méně peněz. Při výběru krbových kamen je sice na prvním místě vzhled, ovšem až za konstrukcí, materiálovým složením a technikou. Čili řečeno s mírnou ironií – vzhled je až na místě posledním. I sňatek s především fyzicky krásnou ženou bývá značným rizikem, loterií.

1. Hlavní a nebo doplňkový zdroj tepla?

Krbová kamna jsou ideální jako doplňkový zdroj tepla, ovšem jsou nabízené i výjimky, které vždy potvrzují pravidlo. Důležité je vždy vypočítat potřebný výkon topidla a poté se až rozhodujeme, jak a čím budeme vytápět. Je samozřejmě nesmysl pořizovat topidlo co nejvyššího výkonu. Naopak budeme zbytečně vyhazovat peníze i za palivo, nejen za samotná kamna. Budeme dusit proces spalování, čímž se sníží jeho účinnost a navíc je též třeba vědět pro jak výkonná topidla je vhodný konkrétní komín. Komín by prostě měl nejprve prohlédnout kominík.

2. Pro krbová kamna se můžeme rozhodnout kdykoli

Toto je úžasná vlastnost těchto topidel. Aniž bychom totiž i během topné sezóny jakkoli omezili vytápění objektu při instalaci a spuštění nového topidla, prostě kamna koupíme, připojíme ke stávajícímu komínu a je hotovo!

3. Účinnost krbových kamen

Moderní krbová kamna se svou účinností blíží tradičním kotlům na plyn. Výrobci uvádějí účinnost i 85% a více. Spalovací prostor krbových kamen je uzavřený a hoření je hlídáno účinnou regulací přívodu vzduchu. Obzvláště úžasných čísel účinnosti spalování přitom dosahují třeba ta nejkvalitnější krbová kamna spalující pelety.
Klasická krbová kamna
Klasická krbová kamna
Netradiční moderní pojetí krbových kamen
Netradiční moderní pojetí krbových kamen
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna

4. Krbová kamna konvekční a nebo šamotová?

Vždy záleží na plánované frekvenci používání krbových kamen, čili na jejich účelu. Chcete si občas jen přitopit a užít atmosféru u ohně a nebo chcete vyloženě vytopit obývaný prostor? Například na chalupě a chatě lze krbová kamna využívat jako hlavní zdroj tepla, v rodinném domě je to již obtížnější. Pokud chcete v kamnech topit jen nárazově, zvolte kamna konvekční. Tato kamna nasávají pomocí otvorů v plášti chladný vzduch od podlahy a horký vyfukují horem. Vytvoří se tak přirozená cirkulace vzduchu a ve vytápěné místnosti je teplo již za velice krátkou dobu. Jestliže ale chcete, aby kamna vyzařovala teplo i v noci, je třeba pořídit taková, která jsou opláštěna keramikou. Podobného efektu ale dosáhnete i s kamny litinovými, ovšem ne tolik výrazného. Kachle jsou prostě kachle. Lze si dokonce pořídit i kachlová kamna doplněná o konvekci. Keramiku lze přitom nahradit i kamenem (především mastek) a účinek bude stejný. V případě litiny je důležitý především výběr paliva. Pokud použijete kvalitní, dobře vysušené, tvrdé dřevo a nebo kvalitní brikety, budou kamna též vyzařovat teplo dlouho do noci. A nakonec je důležitá i síla šamotu uvnitř kamen.
Klasická litěná krbová kamna
Klasická litěná krbová kamna
Kachlová krbová kamna
Kachlová krbová kamna
Malá kachlová krbová kamna
Malá kachlová krbová kamna
Litinová krbová kamna
Litinová krbová kamna
Litinová krbová kamna
Litinová krbová kamna

5. Abyste neměli stále zakouřená dvířka

Pokud jsou skla stále omývána vzduchem, špiní se mnohem méně a pomaleji. Ovšem zamezit špinění skel zcela nelze, pouze je eliminovat, například i správným přikládáním. Palivo prostě nevtlačujeme skly při zavírání dvířek dovnitř, aby pak hořelo přímo vedle nich. V případě omývání skel vzduchem hovoříme o sekundárním spalováním (terciárním spalování). Primární spalování umožňuje pouze hoření tuhého paliva, ovšem při sekundárním spalování jsou spalovány plyny. Pokud tedy kamna dosáhnou potřebné teploty, předehřátý vzduch zapálí zplodiny, které vznikají hořením. I úspora za vytápění je v tomto případě značná, jelikož spalitelné plyny by jinak prostě jen „proletěly“ komínem. U kamen se sekundárním spalováním pozorujeme v zadní části topeniště druhý plamen. Snižuje se spotřeba paliva a prodlužuje doba hoření. Ovšem moderní kamna již dosahují vysoké účinnosti spalování i bez sekundárního hoření. Porovnávejte proto vždy funkce, cenu a účinnost spalování.
Zasklení krbových kamen
Zasklení krbových kamen

6. Chcete rozvádět teplo do dalších místností?

Krbová kamna mohou předat část tepla, které vyrobí, do otopného systému. Ideální jsou v kombinaci s nízkoteplotním podlahovým vytápěním, teplo však můžeme předat i tradičním radiátorům. Záleží pouze na výkonnosti kamen a též naší soudnosti. Nechtějme vytápět nezateplený dům o deseti místnostech dvěma polínky za hodinu, prostě to nejde. Je třeba sáhnout po výkonnějším topidle a tím v tomto případě krbová kamna být nemohou. Méně oblíbený než teplovodní je výměník teplovzdušný, jelikož roznáší po místnostech přepálený vzduch, prach a pachy. Proto se teplovzdušné výměníky doporučují pouze do rekreačních objektů, čili tam, kde pobýváme jen nárazově.

7. Důležité jsou i tepelné ztráty

Nejen potřebný výkon kamen vzhledem k vytápěné ploše, ale i tepelné ztráty budovy musíme brát při výběru kamen vážně. Proto se vždy poraďte s odborníkem. Rozdíl mezi zatepleným, nízkoenergetickým a pasivním domem je opravdu značný. 
Nádherná kachlová krbová kamna
Nádherná kachlová krbová kamna
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com