Sdílet
 
Zpracování ovoce a zeleniny

7 zásad správného skladování úrody

Datum vydání: 10.08.2016 | autor:

Na prvém místě jsou vhodné prostory k uskladňování ovoce a zeleniny, s jejichž výběrem souvisí teplota, čistota prostředí, vzdušná vlhkost a světlo (resp. tma). Dále vhodné bedny a bedýnky a jiné nádoby, způsob uložení ovoce a zeleniny a nakonec i snášenlivost různých plodin mezi sebou při uskladnění.

Sklizeň jablek Sklizeň jablek
Sklizeň jablek
1. Podmínky se ve skladovacích prostorách pro jednotlivé druhy ovoce liší. Například ořechy necháme v dřevitých skořápkách pořádně vyschnout a pak je můžeme v klidu umístit do suché spíže, kde jim nevadí vyšší teplota a ani světlo. Stejně tak si třeba můžeme v kuchyni zavěsit např. na šňůrku sušené chilli papriky. Ovšem sušení a skladování sušených plodin (včetně např. hub) je samostatnou kapitolou, přičemž konzervace sušením je vlastně vedle zamražování nejvhodnějším a nejšetrnějším řešením. Pokud ale chceme skladovat plodiny čerstvé a udržet je tak co nejdéle, vyžadují téměř všechny plody obdobné podmínky. A ty splňuje tmavé, chladné, čisté a suché místo. Skladovací prostory je proto třeba před uskladňováním pořádně vyčistit a dezinfikovat. Ve starších a vlhčích sklepech je ideální každý rok vybílit (nejlépe vápnem), čímž ochráníme uskladněné plodiny před plísněmi a mnohými živočišnými škůdci. Teplota by se měla v těchto prostorách v zimě pohybovat okolo 3 oC. Pokud je zde klima teplejší (a to je často), je třeba skladovací prostory pravidelně větrat za nejchladnější části dne, čili od večera do rána. Vzdušná vlhkost by se zde měla pohybovat okolo 85%, je-li nižší, je třeba ji zvýšit, je-li vyšší, větráme za suchého počasí. Pomůže i krátkodobě suchý mráz.
Uskladňované ovoce Uskladňované ovoce
Uskladňované ovoce
2. Stejné hygienické pravidlo patří i pro police, bedýnky, bedny a jiné nádoby. Pořádně je proto umyjeme a vymyjeme vodou, přičemž staré dřevěné konstrukce ve sklepech je též dobré dezinfikovat a nejlépe opět vápnem. Nádoby poté vydezinfikujeme chemicky a následně opět pořádně vymyjeme a necháme vyschnout.

3. Nikdy neskladujeme společně ovoce a zeleninu. Naši předci to dobře věděli a proto býval sklep dělen do samostatných místností. V jedné byly uskladněné brambory a vedle nich kořenová zelenina uložená v bedýnkách s pískem, ve druhé ovoce (jablka a hrušky), pod schodištěm stály kadečky s kysaným zelím. Výjimkou nebyly ani sklepy dělené na více než 2 místnosti. Pokud bychom skladovali kysané zelí v jedné místnosti s jablky, jablka po něm budou chutnat a zelí bude více kvasit (trocha čerstvých jablek se ovšem kvůli lepšímu kvašení do zelí tradičně přidává). Pokud nemůžeme jinak, postavíme ve sklepě alespoň příčku, která bude ovoce a zeleninu oddělovat.
Vzdušné plastové přepravky jsou ideální Vzdušné plastové přepravky jsou ideální
Vzdušné plastové přepravky jsou ideální
Mrkev ukládáme do písku Mrkev ukládáme do písku
Mrkev ukládáme do písku
4. Ovoce uskladňujeme do tradičních dřevěných či plastových, vzdušných přepravek. Jablka pokládáme stopkou dolů nejvýše ve dvou vrstvách na sobě, hrušky logicky stopkou vzhůru či podélně (podle druhu a tvaru), jinak to nejde a počítejme s jejich urychlenou spotřebou. Před uložením každý plod prohlédneme a uskladňujeme pouze zdravé, čisté kousky. Především plísně jsou nebezpečné, od jediného plesnivého jablka zplesniví celá bedýnka. Bedýnky s ovocem neukládáme přímo na zem, ale do regálů a nebo jejich první vrstvu alespoň na latě (alespoň několik cm mezera). Určitě ale jablka nebalte do papíru, je to úplně zbytečná práce a navíc nelze kontrolovat jejich jakost (kazící se ovoce po celou dobu skladování z bedýnek odstraňujeme). Lepší je vyložit dno bedýnky voskovaným papírem, přičemž můžeme po dvou řadách vytáhnout okraj papíru vždy nahoru, čímž obsah bedýnky rozčleníme a snížíme tak riziko šíření plísní.

5. Kořenovou zeleninu pro změnu uskladňujeme do písku. Potřebujeme k tomu bedýnky bez otvorů ve dnech a stěnách. Písek do bedýnek ukládáme zásadně mírně vlhký, raději sušší, případně lze použít i suchou rašelinu. Do tohoto materiálu zapícháme kořenovou zeleninu. Uděláme to tak, aby se jednotlivé kusy zeleniny navzájem nedotýkaly a přitom zelenina částečně vyčnívala ven svými vršky. Kromě kořenové zeleniny lze do písku ukládat i košťálovou zeleninu, pokud jí necháme kořeny, ovšem trvanlivost je minimální a prakticky se to v domácnostech nedělá.
Brambory je třeba nechat před uskladněním pořádně vysušit Brambory je třeba nechat před uskladněním pořádně vysušit
Brambory je třeba nechat před uskladněním pořádně vysušit
6. Brambory sice můžeme nechat v textilních, vzdušných pytlích, ale přesunutím do bedýnek v menších vrstvách jim opět prospějeme. Brambory vlastně skladujeme v bedýnkách stejně jako jablka, pouze v jiné místnosti či části sklepa.

7. Ve třetím bodu jsme zmínili pravidlo odděleného skladování ovoce a zeleniny, ovšem například je vyloženě žádoucí skladovat vedle sebe určité druhy zeleniny, které se při skladování vhodně doplňují. Například košťálová zelenina odpařuje mnoho vody, oproti tomu kořenová vlhko spíše potřebuje. Naopak k ostatní zelenině vůbec nepatří cibule a česnek (cibuloviny nesnáší vlhko), ovšem k sobě se hodí náramně.  Umístíme je na suché a dobře větrané místo, tradičně se uvazují do copů, nebo skladují „v lískách.“
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "7 zásad správného skladování úrody"

Buďte první a napište komentář k  "7 zásad správného skladování úrody"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE