Altán, nebo besídku? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Pojmy altán, besídka, ale i pergola, si mnoho z nás plete. Ale nejčastěji zaměňujeme altán za besídku a naopak, přitom jde v obou případech o místa, kde můžeme trávit příjemné chvíle celoročně, ovšem i s ohledem na počasí. Čím se liší?

Altán i besídka nám zpříjemní pobyt a především relaxaci v zahradě. Za pěkného počasí sice stačí i nezastřešená terasa, dokonce bez pergoly, jakákoli odlišnost klimatických podmínek však terasu zásadně znevýhodňuje. Pokud je příliš horko, volíme pergolu, která je alespoň částečně přistíněna, pokud je i zastřešena, lze pod ní v klidu přečkat i déšť, ale i krupobití (jen ten rámus shora).

Jistou obdobou zastřešené pergoly je besídka, od pergoly se však liší pojetím a architektonickým ztvárněním, stejně jako použitými materiály. Zato altán je vlastně zcela uzavřená místnost, bohatě opatřená okny (často kolem dokola), kde dokonce můžeme i zavřít dveře. Vlastně jde o maniaturní zahradní domek, který bývá (stejně jako besídka) opatřen ve středu postaveným stolem a okolo něj lavičkami či křesílky, židlemi. Besídky bývají zpravidla částečně, ale i bohatě opatřené trelážemi a s okolím je neoddělují dřevěné, nezateplené stěny. Oproti altánům je jejich výstavba levnější, nejlevnější jsou pak pergoly.
Altány též mívají pevné základy, což se ale vyskytuje i u besídek, i když u nich je betonový základ často nahrazen betonovými patkami (používá se i u altánů), stejně jako je tomu u pergol. Altán i besídka mohou mít čtvercový půdorys stejně jako pergola, ovšem nádherně vypadají s půdorysem šesti či osmihranu.
Altán
Altán
Pergola
Pergola
Pergola
Pergola
Pergola
Pergola
Besídka
Besídka
Besídka
Besídka
Besídka
Besídka
Pergoly, besídky i altány jsou nejčastěji konstruovány ze dřeva, jde jen o volbu druhu dřeva, resp. dřeviny. Nejlevnější je samozřejmě dřevo smrkové či borové, které má při správném ošetření i dobrou životnost, odolnější je například akát a jiné listnaté dřeviny, ovšem připlatíme si. Nejdražší bývá dřevo dřevin cizokrajných, proto je nejčastěji používáno ke konstrukcím teras a zahradního nábytku, případně v interiérech.

Kromě dřeva lze u altánů, besídek a pergol použít jako konstrukční materiál i kov, případně plast s kovovým jádrem, takovou stavbu si však musíme nechat postavit na zakázku, jde vlastně v případě uzavřených staveb o výstavbu z okenních a dveřních profilů, v opačném případě o práci kovářskou. A jsou to drahá řešení.

V každém případě můžeme všechny tři typy staveb rozdělit na vzdušnější (besídky a pergoly) a uzavřené (altány, ale i zateplené či nezateplené zahradní domky a chatky).
Střecha altánu a besídky bývá obedněna a zakryta střešní krytinou, střechu pergoly uloženou na pravidelně rozestoupených trámech může tvořit střešní krytina na latích, polykarbonát, ale například i bambusové rošty, a nebo popínavé rostliny. Případně může pergola jen přistiňovat, přičemž nás shora nekryje před srážkami.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Besídka
Besídka