Anhydritové podlahy rychle, kvalitně a levně Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Pro novou i rekonstruovanou podlahu ve vnitřních prostorech se kvůli mnohým výhodám používají anhydritové lité podlahy. Nabízí díky své konzistenci snadnou a rychlou pokládku, hladký povrch a mnohé finanční úspory. Fungují jako dělící vrstva, plovoucí potěr nebo jako potěr s podlahovým vytápěním. K hlavním charakteristikám patří pevný, rovný a hladký povrch, který se díky jedinečné struktuře směsi vytváří snadno a poměrně rychle. Za krátkou dobu získáme vynikající podklad, použitelný pro všechny běžně užívané podlahové krytiny jako jsou koberce, PVC, dlažba, dřevěné parkety, plovoucí podlahy a jiné.

Kde se lité anhydritové podlahy používají

Anhydritový potěr se používá jako plovoucí potěr případně jako plovoucí potěr s podlahovým vytápěním. Můžeme jej využít také jako dělící vrstvu. Tento povrch se výborně hodí do běžně používaných místností, ale neaplikuje se do trvale mokrých prostor garáží, prádelen a podobně (zde se hodí samonivelační cementový potěr). Hladký povrch anhydritové podlahy představuje optimální podklad pro libovolné běžně užívané podlahové krytiny.

Vlastnosti a výhody

Litý anhydritový potěr na bázi vápenatého sulfátu obsahuje vysoce hodnotná pojiva a speciální minerální látky. Výsledkem tohoto spojení je homogenní směs s výbornou tekutostí potěru, která usnadňuje zpracování i pokládku. Výsledný povrch vykazuje zanedbatelné změny i při výkyvech teploty, což eliminuje vznik trhlin. Důsledkem jsou také minimalizace provádění dilatací.

Potěr s podlahovým vytápěním i bez něj je dobře připraven na zatížení i těžší krytinou jako je keramická dlažba, aniž by bylo třeba integrovat do podlahy výztuhy.

Anhydritový potěr s podlahovým vytápěním umožní optimální rozložení tepla a dobrou tepelnou vodivost. Díky těmto vlastnostem dosáhneme úspor energie i vysokého stupně tepelné pohody a komfortu.
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO

Finanční výhody

Mnohé finanční výhody vyplývají ze způsobu aplikace tekuté směsi, který umožňuje rychlou pokládku až 1.000 m2 za den. Vrstva se provádí již od 3 cm, což se projevuje na nízké spotřebě materiálu, u potěru s podlahovým vytápěním se díky vysoké pevnosti tloušťka vrstvy redukuje asi o čtvrtinu. Před pokládkou povrchové krytiny nemusíme investovat do složitých přípravných prací.
Celá pokládka probíhá plynule, další stavební práce mohou navázat již po dvou dnech, kdy je již potěr pochůzný. Plnou zátěž snese již po pěti dnech. Potěr s podlahovým topením umožňuje spuštění topení již po čtyřech dnech. Lepší je však počkat týden. 

Pracovní postup

Pokládka probíhá při teplotách v rozmezí 5 až 25 oC. Na připravenou nepropustně pokrytou plochu se aplikuje průmyslově vyrobený tekutý anhydritový potěr. U velkých ploch se pomocí latě a lehkého natřásání povrch provzdušní. Výsledkem je rovná plocha, bez velké námahy, jaká je třeba u jiných technologií. Před samotnou pokládkou krytiny se plocha ještě přebrousí, aby spojení bylo dlouhodobé a kvalitní. Anhydritové podlahy jsou při vysychání choulostivé na průvan a přímé sluneční záření, stejně tak na vodu.
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO
Foto: ARCHEMO