Ať vám kouří bez problémů Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Ke každému domu neodmyslitelně patří komín. Volba komínu se odvíjí od typu domu a vězte, že máte z čeho vybírat.
Komíny se dělí podle mnoha hledisek do více podskupin. Nejideálnější variantou je univerzální komín, který je určen pro tuhá, plynná i kapalná paliva.
Jakkoliv se může zdát oblast komínové techniky jednoduchá, opak je pravdou. Celou stavbu komínu by měl mít pod dozorem příslušný odborník.

Několik praktických rad


Lepší tah i účinnost spalování závisí na průměru komínového průduchu. Platí jedno pravidlo: čím více odpovídá průměr průduchu výkonu kotle, tím je lepší tah i účinnost spalování.
Pokud plánujete krb, doporučují se v komínu dva průduchy (jeden slouží k odvodu spalin od kotle a druhý pak pro krb). Jestliže potřebujete některou místnost odvětrat (sklep, koupelnu nebo kuchyň) nebo přivést vzduch pro atmosférický kotel, můžete to vyřešit zabudováním větracích šachet.

Chtěli by jste na zdění komínu použít cihly?
Pak vám prozradíme lepší řešení. Použití cihel je varianta zdlouhavá a náročná. Dnešní moderní komíny se staví z komínových tvarovek. Pro vás je praktičtější fakt, že tvarovky jsou levnější než cihly. Nebojte se, na kvalitě se to neodrazí. Komínové tvarovky se můžou pochlubit pevností a lehkostí.

Jak poznáte, že komín špatně funguje?
Podle kouře. Jestli nad komínem stoupají bílé obláčky, pak je všechno v pořádku. Varováním je tmavý kouř. Ten signalizuje špatné spalování! Při spalování totiž vzniká vlhkost, ta se odpařuje a reaguje se zplodinami (síra, dehet). Pokud je komín studený, vzniká další škodlivá látka – kyselina sírová. Ta dokáže narušit stěny a to může mít vliv i na statiku komínu.

Požadavky na komín

Kvalitní moderní komín by měl splňovat tyto požadavky:
  • bezpečnost
  • dobrý tah
  • tepelnou izolaci
  • nenasákavost
  • odolnost proti vlivům zplodin
  • plynotěsnost
  • měl by rychle dosáhnout provozní teploty a tu si také udržet
  • funkce a hospodárná spotřeba paliva
  • odolnost konstrukce vůči statickým a dynamickým zátěžím.
Jak už jsme se zmínili, komín je vystaven působení škodlivin, které způsobují i korozi. Nejagresivnější jsou v tomto případě vodní páry, kyselina sírová a kysličník siřičitý a uhličitý.
Když má komín problémy s těmito škodlivinami, poznáte to podle skvrn na omítce. Jestliže tomu nebudete věnovat dostatečnou pozornost a necháte škodliviny dále v klidu působit, začne opadávat omítka, cihly se začnou uvolňovat a máte komín v havarijním stavu.
Předejít tomu lze použitím vložek z materiálů, které jsou proti těmto látkám odolné. Jde o ohebné roury z nerezavějící oceli. Jestliže by vám někdo nabízel roury azbestocementové nebo kameninové, hned odmítněte. Při vyšších teplotách často praskají.

Na komín se umisťují stříšky, které chrání průduch před dešťovou vodou a sněhem. Tvarově by ale měla být stříška co nejjednodušší.

Teď už snad jenom- ať vám kouří bez problémů .

A co vaše zkušenosti s komíny? Napište nám.

Pozor !

Aby měl komín dobrý tah, musí mít správnou výšku, musí být v dobrém stavu a povrch vnitřních stěn mít hladký.
Špatné provedení nebo přetížení komínu může mít za následek nehospodárné využití paliva.
Pozor! V horším případě může být i příčinou požárů!