Automatický zavlažovací systém usnadní práci na zahradě Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Automatické zavlažovací systémy udržují svěží a zdravé nejrůznější zelené plochy a rostliny - od zahrad až po golfová hřiště. Nejen pro trávník totiž není důležité jen kvantum vody, které na něj dopadne, ale také rovnoměrnost a pravidelnost dávkování. Zavlažovací systémy se přitom hodí i pro komplexní zalévání zahrad, parků a zatravněných sportovišť.

U přírodních srážek se vše málokdy povede podle našich představ. Dešťové vody je v létě často až takový nadbytek, že ji není kam zachycovat pro použití na 'horší časy' a jindy nás trápí vedro a sucho, že nestíháme běhat s konvemi, či v lepším případě odkládat hadici s mechanickým postřikovačem. Výsledky naší dřiny s udržováním zahrad, sadů či trávníků prostě zachrání jen doplňková závlaha. Když nemá jít o další nikdy nekončící monotónní námahu, měla by to být závlaha zajišťovaná automatickým systémem, který pracuje za nás.

Využijte čas dříve strávený ručním zaléváním lépe

Zalévání se někdy podceňuje. Rozhodně nestačí, když vidíme mokré listy a půdu. Místo, kde dochází k nasávání vody kořenovým systémem, je až 10 a více centimetrů pod povrchem. To odborníci na zavlažovače dobře vědí a umí poradit správný interval, trvání a intenzitu zalévání u jednotlivých porostů. Dle toho se zvolí cykly, které je možné jednoduše naprogramovat. 
Tři mouchy jednou ranou zabijete zavlažováním pozdě večer a v noci. Nebudete rušeni při pobytu na zahradě a odpařování je v té době nejmenší – ušetříte spoustu vody. No a na vegetaci působí závlaha (voda) tou dobou obzvlášť dobře, protože její teplota je podobná teplotě půdy na povrchu.
Postřikovače zavlažovacího systému
Postřikovače zavlažovacího systému
Postřikovač zavlažovacího systému - zavlažování trávníku
Postřikovač zavlažovacího systému - zavlažování trávníku

Moderní systém instalujte se spolehlivým partnerem

Je dobré vybrat si firmu, která provádí instalaci zavlažovacího systému komplexně. Pokud je zaměřena na realizace rozvodů vody obecně i na instalace automatických zavlažovacích systémů, postará se za vás o vše od A do Z. Její zaměstnanci by také měli mít příslušná proškolení doložitelná certifikátem. 
Zajímejte se o cenu montáže a materiálu, ale i délku záruky na provedené práce. Pracuje-li firma s technologií renomovaného výrobce, měla by mít proškolení přímo od něj. Na webových stránkách firmy by též měly být dostupné reference. Je i možné, že vám na začátku spolupráce poskytnou návrh závlahového systému zdarma, ovšem za předpokladu, že si jej necháte skutečně realizovat.
Postřikovač zavlažovacího systému - zavlažování okrasných rostlin
Postřikovač zavlažovacího systému - zavlažování okrasných rostlin

Co je pod zemí, nepřekáží a nedá se ukrást

Zavlažovací zařízení bývá už dnes součástí projektu každé moderní zahrady, ale ani jeho dodatečná instalace není žádný problém. Musí se sice kopat do hloubky (cca 30 cm), ale drny se zachovají vcelku, takže trávník se rychle obnoví. Jde o hloubku zámrznou, proto se před zimou ze systému vypouští voda.

Nemusíte se bát, že budete v čemkoli omezováni. Součásti zavlažovacího systému jsou umístěny pod terénem a vy můžete všude volně chodit, jezdit se sekačkou na trávu atp.. Na potrubí jsou umístěny v určitém rozestupu výsuvné postřikovače. Ať se systém spustí ručně či automaticky, tlakem vody se trysky dostanou dostatečně vysoko nad povrch. Dostříknou vodu do velké vzdálenosti, ale klapka přerušující proud vody zajistí i zalití v těsném okolí trysky. Další prvky systému jsou čidla srážek, čerpadla a spojky kterými se voda dopraví ze studny, potoka či jiného zdroje do potrubí.
Část zavlažovacího systému může být i mobilní - postřikovač se stojanem a hadicí
Část zavlažovacího systému může být i mobilní - postřikovač se stojanem a hadicí

Správně nastavený zavlažovací systém šlape jako hodinky

Nejdříve musí vzniknout podrobná projektová dokumentace celého závlahového systému. Sortiment typů zavlažovacích trysek je tak velký, že každý systém lze sestavit na míru. Díky tomu se voda dostane v dostatečném množství na úplně celou plochu i v případě netypického tvaru pozemku a jeho zavlažovaných částí. Může jít i o terasovité plochy s různou výškovou úrovní. Můžete prostě s klidným svědomím odjet třeba na dovolenou a víte, že žádný kousek pozemku neutrpí suchem.
Zavlažování
Zavlažování
Zavlažování
Zavlažování
Zavlažování
Zavlažování