Barevné sklo místo keramických obkládaček Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Sklo je prostě krásný a moderní interiérový prvek. V kuchyni i v koupelně udělá výbornou službu. Dříve šlo spíš o skleněné police a jiné drobné doplňky. Dnes se objevuje tento nadčasový materiál dokonce i v podobě pracovních desek nebo obkladů na stěnu. Ty se připevňují k podkladu za kuchyňskou linkou a na jiných místech pomocí silikonového lepidla. Zajímavé skleněné dlaždice, mozaiky, vzory a obrazce, ale i šperky, si přitom můžeme vyrobit sami metodou fusing.

Nádherné a nečekaně odolné skleněné obklady

Pro obklady stěn se často používá sklo Lacobel. Zadní strana je pokryta kvalitní barevnou vrstvou. Takže je neprůhledné. Z bohaté škály můžete vybrat i barvy metalické, které vypadají obvzlášť efektně. Toto sklo se vyrábí výhradně pro vnitřní využití.

Stejně je tomu u skla typu Matelac. Jeho název vyjadřuje, že je z jedné strany matné, čehož se docílí nástřikem kyselinou. Připomíná tedy povrch saténové látky. Druhá plocha je lakovaná a lesklá. Lak je ale chráněn polypropylenovou fólií, nemůže se tedy poškrábat. Sklo lze doporučit i do domácnoti s malými dětmi – při případném rozbití se nevysype.

V této úpravě zabraňující riziku pořezání se vyrábí i sklo Float. Je to další typ skla s lesklou keramickou barvou.
Skleněný lacobel v kombinaci s prosklením skříněk a skleněnou policí
Skleněný lacobel v kombinaci s prosklením skříněk a skleněnou policí

S vysokými teplotami se počítá

V místech u plynového sporáku, kde dochází k intenzivnímu střídavému tepelnému namáhaní je možné použít pouze skla kalená, smaltovaná vypalovací barvou. Takové sklo snáší dobře i mechanické namáhání. Pokud si zákazník nevybere ze základní škály a požaduje nestandartní odstín, použije se při výrobě speciální barva. Povrch skla lze pískovat či leptat a vytvářet tak nejrůznější dekory.

Při rozbití se podobně jako u autoskel vytvoří množství krychliček s tupými hranami, které neublíží. Výhodou skla je také jeho vysoká odolnost mechanická i chemická. Při silném znečištění se nemusíte bát použít i agresivnější prostředky, např. aceton, pozor se ale musí dát na poškrábání.
Lacobel za sporákem
Lacobel za sporákem

Příjemný optický klam

Neuvěřitelně autenticky vypadá novinka mezi kalenými čili kalením tvrzenými skly. Zalaminovaný dekor vytvoří dojem, že se nedíváte na sklo, nýbrž na plochu z kovu, kamene, ze dřeva nebo třeba na různě vzorované textílie. Fantazii se meze nekladou. Jde vlastně o digitální potisk uvnitř skla, dekor tedy nelze poškodit poškrábáním.

Složitejších tvarů obkladů se nemusíte bát, výrobci je dovedou vytvořit, aniž by sklo dělili a vytvářeli tak zbytečné spáry. Právě nepřítomnost spár činí skleněné obklady ideálními pro použití v kuchyni, kde nám hodně záleží na hygieně. A protože ani v koupelně nechceme z čistoty příliš slevovat, hodí se výborně i tam.
Matované sklo kuchyňské skříňky s geometrickým vzorem
Matované sklo kuchyňské skříňky s geometrickým vzorem

Spékané sklo

V tomto případě název opět mnohému napovídá. Sklo se při výrobě v polotekutém stavu spéká a tvaruje. Jde o poměrně náročný postup a toto sklo je proto dražší. Vypadá ale velmi atraktivně a lze jej využít třeba jen jako drobnou ozdobu v podobě několika reliéfní dlaždiček. Dílce z něj se také dají zdobit pískováním - může jít o motiv či nápis na zakázku.

Kuchyň či koupelnu, kde dominuje skleněný obklad, je hezké doladit prvky ze stejného materiálu. Mohou to být skleněné poličky nebo třeba ,,prkénka“ z tvrzeného skla. I když se tomu nechce věřit, můžete na nich naklepávat řízky stejně dobře jako na těch klasických a jsou rozhodně více hygienická.

Úžasně vypadá kuchyň, kde je sklo kromě plochy za linkou použito také na dvířkách skříněk. Na jejich dno můžete položit decentní diodové osvětlení. Dodá místnosti šmrc a množství elektrické energie, které spotřebuje, nestojí ani na řeč.

Zdroj: TGK - Technika, sklo a umění

Zdroj použitých fotografií: TGK - Technika, sklo a umění, www.shutterstock.com
Fusing na dlaždicích v koupelně
Fusing na dlaždicích v koupelně
Skleněná mozaika
Skleněná mozaika
Skleněná mozaika
Skleněná mozaika
Materiál potřebný pro fusing
Materiál potřebný pro fusing
TGK - Technika, sklo a umění s.r.o. Poslat poptávku