Barevné stěny Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky I sebelepší nátěr se jednou opotřebuje. Čas na něm zanechá stopy a „zjizvený“ nátěr laku či barvy je třeba odstranit a nanést nový. Jak ale obnovit staré nátěry? Jaké barvy a laky nabízí současný trh? Vyplatí se investovat do kvalitních nátěrů a dodržovat technický postup? Váš úspěch závisí nejen na vhodném výběru barvy a technice, ale i na nářadí, s jakým budeme pracovat.

Odstranit staré nátěry můžete několika způsoby. Každý postup má své pro a proti, záleží jen na tom, co je pro vás důležitější – zda chcete ušetřit čas, peníze nebo své ruce.
Odstranění barvy takzvaným barvožroutem má několik nevýhod – může například dojít k nežádoucímu zabarvení dřeva, při neopatrném zacházení může podráždit pokožku či zničit podlahovou krytinu. Na druhou stranu jde o velmi snadný a levný způsob, jak se zbavit staré barvy.
Lze také pouze brousit. Jedná se o časově a fyzicky velmi náročný způsob, další nevýhodou je i velká spotřeba brusného papíru.
Třetí možností je použití horkovzdušné pistole. Tato technika práci velice usnadní a urychlí.
Finančně nejnáročnější, ale přitom nejjednodušší způsob je louhování. Jedná se o velice účinnou profesionální technologii, která je používána hlavně pro větší kusy nábytku.
Pokud jsme již starý nátěr odstranili, stačí si jen vybrat v široké nabídce barev.

Malířské barvy
Disperzní barvy jsou odolné proti otěru za sucha, vynikají soudružností a bělostí, lze nanášet více vrstev přes sebe. Vinylové barvy se vyznačují vysokou kvalitou a komfortem při natírání, výborně kryjí a roztírají se, lze aplikovat mnoho nátěrů přes sebe, vysoká výtěžnost barvy.
Vápenné nátěry se používají v omezené míře tam, kde se uplatní jejich prodyšnost, tj. ve vlhkém nevětraném prostředí. Používají se též na předchozí vápenné nátěry nebo na nové omítky. Omyvatelné nátěry mají vyšší odolnost než předchozí nátěry, mohou se umývat i nešetrným způsobem, vyznačují se nízkou prodyšností a obtížným odstraňováním. Speciální barvy jsou např. s protiplísňovou přísadou, nežloutnoucí barvy na ústřední topení a další.
Sortiment malířských barev je velmi rozmanitý, všechny uvedené nátěry lze podle potřeby tónovat pomocí tónovacích past či míchacích automatů.
Foto AAA - RIVO - MALOVÁNÍ
Foto AAA - RIVO - MALOVÁNÍ
Laky
Díky rychlému schnutí jsou populární laky vodou ředitelné. Lepší je však zvolit rozpouštědlové laky – jsou odolnější při ošetřování a méně náročné na kvalitu podkladu. Při nekvalitním vyschnutí dřeva či nekvalitním odstranění zbytkových látek může dojít u vodou ředitelných laků k zakalení! Laky se běžně prodávají v matném, polomatném a lesklém provedení.
Nitrolaky jsou rychleschnoucí rozpouštědlové laky na méně namáhané plochy, tyto laky jsou dnes již málo používané. Vodou ředitelné laky jsou velmi rozšířené. Předností je rychlé schnutí, dobré zpracování, jsou bez zápachu, díky své tvrdosti je možné použití i pro vysoké zatížení. Podklad však musí být důkladně odmaštěn. Polyuretanové laky se svými vlastnostmi jako vysoká pružnost nátěru, výborná roztíratelnost, jsou méně náročnější na kvalitu podkladu než vodou ředitelné laky (mastnota). Venkovní laky mají vysokou odolnost vůči vlivům vnějšího prostředí, delší dobu schnutí a při aplikaci zapáchají.
Alkydové laky se vyznačují vysokou pružností, výbornou roztíratelností a jedná se o nejkvalitnější laky.
Foto AAA - RIVO - MALOVÁNÍ
Foto AAA - RIVO - MALOVÁNÍ

Míchání barev
Míchání se provádí na počkání a je prováděno na počítačem řízeném automatu, takže zvolený odstín je namíchán přesně. Namíchat lze barvy malířské, fasádní, vnitřní a fasádní omítky, syntetické barvy, vodou ředitelné barvy, lazury a některé speciální nátěry. Velkou výhodou je, že všechny barvy lze namíchat ve stovkách odstínů a je poměrně jednoduché přesné domíchání ve stejném odstínu. Nevýhodou je, že namíchaný odstín již nelze měnit, pouze zesvětlit přidáním bílé barvy nebo lehce přitmavit.

Tónovací pasty
Jednoduchým způsobem dosáhneme požadovaného odstínu přidáním tónovací pasty do bílé barvy. Tento způsob lze použít pro všechny vodou ředitelné barvy. Za pomoci speciálních přípravků je možno takto tónovat i některé rozpouštědlové barvy. Nevýhodou je omezená barevná škála, nepřesné domíchání chybějící barvy.
Víme již, že se vyplatí investovat do kvalitních nátěrů a dodržovat technický postup. Neméně důležité je uvědomit si, že úspěch snažení závisí i na nářadí, s jakým budeme pracovat. Nezapomeňte podle druhu barvy a techniky zvolit ten správný štětec či váleček. Náš trh nabízí pestrou škálu jak hobby, tak profi nářadí, takže je z čeho vybírat.
Foto AAA - RIVO - MALOVÁNÍ
Foto AAA - RIVO - MALOVÁNÍ
Turek Václav - Malířství a natěračství Poslat poptávku