Bazén si můžete pořídit rychle a levně Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Pokud toužíte po bazénu na své zahradě, ale nemáte dostatek financí na prostorný nadzemní či zapuštěný bazén, i pro vás se nabízí řešení. V bazénu si nemusíme zrovna zaplavat, v parných dnech stačí i pouhé osvěžení.

Zahradní bazény mohou být zapuštěné do země, polozapuštěné a nadzemní. Liší se použitým materiálem a složitostí konstrukce, velikostí a tvarem. Začít právě nyní budovat železobetonový zapuštěný bazén, na to je však už tak trochu pozdě. Včetně získání stavebního povolení a nezbytných technologických přestávek máte co dělat, aby byl hotov do konce koupací sezóny. A s největší pravděpodobností to ani nestihnete.

Rozhodujeme se pro bazén

Pro nový bazén se rozhodujeme podle jeho účelu a počtu lidí, kteří jej budou užívat. Důležité je také, zda chceme zakoupený bazén využívat jen přechodně (dokud třeba nezískáme finanční prostředky na pořádný bazén zapuštěný, ve kterém bude možné plavat), jak časté najde uplatnění (jak často v sezóně a jak dlouhé období v roce), zda bude třeba bazén zastřešit, jak velký je náš pozemek a jaký nabízí terén. Všechna výše uvedená kritéria ovlivní výběr typu bazénu, jeho velikost a tvar, použitý materiál a způsob případného ohřevu vody. Nakonec se zastavíte u otázky, kolik bude nový bazén vlastně stát a kolik budou stát nezbytné doplňky – čerpadlo, filtrace a další. Poté se zastavíte u problému výrobce a prodejce, případně realizační firmy. Hledejte reference, požadujte u hotových výrobků prohlášení o shodě a informujte se na konkrétní značku. Důležitá je také délka záruky a celkový součet všech nákladů – včetně montáže a dopravy, nebo i projektové dokumentace, pokud jsou nezbytné.
Čištění nadzemního bazénu
Čištění nadzemního bazénu

Nadzemní bazény

Výběr menšího nadzemního bazénu je rychlým a úsporným řešením. Dokonce lze říci, že patří k nejčastěji pořizovanému typu bazénů. Minimálně náročná je většinou i montáž a nároky na terén pozemku. Nadzemní bazény jsou mobilní, je-li z nich vypuštěna voda. Snadno tedy změníte jejich umístění. Stinnou stránkou těchto bazénů je možnost pouze přechodného užívání a většinou i poměrně krátká životnost. Na druhou stranu jsou velmi praktické z důvodu bezpečnosti. Do nadzemního bazénu vám dítě nespadne. Stačí odstranit schůdky a máte jistotu, že ti nejmenší se do vody bez vašeho vědomí prostě nedostanou.

Nadzemní materiály se vyrábí jako nafukovací, plastové, fóliové s kovovou nosnou konstrukcí či jako samonosné.

Nafukovací nadzemní bazény

Nafukovací bazény jsou v zásadě nejlevnějším řešením. Přitom nemají žádné ostré hrany a jsou tedy bezpečné, na druhou stranu jsme však my nebezpečím pro ně. Žádné ostré předměty do těchto bazénů nepatří. V zásadě jsou nejvhodnějším řešením pro ty nejmenší děti, protože se v takovém bazénu nemohou poranit. Navíc odpovídá jejich potřebě i objem vody. Tvarově jsou tyto bazény unifikované do tvarů kruhu a oválu a omezena je i jejich velikost. Poměrně špatná je i jejich stabilita, ovšem jako rychlé řešení pro vaše potomky jsou tyto bazény ideální. Pokud o nafukovací bazén správně pečujete, vydrží až několik let. Tyto bazény se prodávají od průměru 3 metry až po větší oválné o rozměrech 3 x 7 metrů. Samozřejmě jsou známé i miniaturní dětské nafukovací bazény, které se vejdou i na menší balkón.
Nadzemní bazén fóliový s nosnou konstrukcí
Nadzemní bazén fóliový s nosnou konstrukcí
Nafukovací bazén
Nafukovací bazén
Miniaturní dětský nafukovací bazén, vejde se i na balkón
Miniaturní dětský nafukovací bazén, vejde se i na balkón
Fóliový bazén s nafukovacím kruhem v horní části
Fóliový bazén s nafukovacím kruhem v horní části
Fóliový bazén s nafukovacím kruhem v horní části
Fóliový bazén s nafukovacím kruhem v horní části

Fóliové nadzemní bazény

První verze fóliových bazénů měly stěny vyrobené z plechu, který byl na povrchu upraven proti korozi. Uvnitř pak byl vybaven fólií z měkkého PVC. A právě fólie je poměrně náchylná na mechanické poškození stejně jako materiál bazénů nafukovacích. Pokud je fólie poškozena, je nutné ji zcela vyměnit, oproti tomu lze některé nafukovací bazény záplatovat. Fóliové bazény jsou však oproti nafukovacím poměrně stabilní. Dalším řešením fóliového bazénu je bazén samostatně stojící, který je ve své horní části opatřen nafukovacím kruhem, zbytek tvoří fólie. Nafukovací kruh se pak postupně zvedá s množstvím napouštěné vody. A posledním řešením je umístění fólie do kovové nosné konstrukce. Většinu fóliových bazénů není třeba na zimu uskladňovat, stačí vypustit vodu, což je jejich jistá výhoda. V praxi se však příliš nevyužívá. Vždyť – co s bezúčelným bazénem na pozemku v zimě.

Plastové nadzemní bazény

Plastové nadzemní bazény mají ohromnou výhodu ve své mechanické odolnosti. Obtížněji se však přepravují a obtížněji se s nimi na pozemku manipuluje. Větší plastové bazény mohou být i poměrně těžké. Pokud jste pak náročnější. Lze plastový bazén vybavit dřevěným povrchovým dekorem, nebo obložit dřevem. Stane se pak trvalým solitérem vhodného koutu vaší zahrady.
Nadzemní bazén fóliový s nosnou konstrukcí
Nadzemní bazén fóliový s nosnou konstrukcí

Laminátové bazény

Pokud přece jen chcete bazén větších rozměrů, abyste v něm mohli udělat alespoň pár temp, sáhněte po bazénu laminátovém. Ten je tvořen laminátovou skořepinou a je obetonován. Montáž laminátových bazénů je poměrně rychlá a snadná a jejich cena také není vysoká – patří k levnějším. Laminátové bazény jsou poměrně mechanicky odolné a také odolné vůči chemikáliím, kterými se bazénová voda upravuje. Vydrží i poměrně široké rozmezí teplot. Jde vlastně o kompromis mezi velkými bazény a těmi nejmenšími. Na nižší úrovni je však vzhled těchto bazénů. Laminátové bazény mohou být zapuštěné či polozapuštěné, kdy si však zaslouží obezdívku. Pozor však, zapuštěné bazény vyžadují stavební povolení.

Filtrace menších nadzemních bazénů a další příslušenství

Pro bazény menších rozměrů je nabízena kartušová filtrace. Ta využívá k čištění vody kartušovou vložku, v zásadě jde o obdobu pylového filtru u automobilu. Dražší a nákladnější zařízení je v tomto případě zbytečné. Vzhledem k objemu těchto bazénů je při větší kontaminaci vody poměrně levné nové napuštění po vypuštění ušpiněné vody a vyčištění vnitřního povrchu bazénu. Stejně tak je pro tyto bazény zbytečné zastřešení a vyhřívání vody. Voda se snadno vyhřeje sama a za chladnějšího počasí do bazénu stejně nebudeme vstupovat. Co se však u těchto bazénů určitě vyplatí, je ochranná síť, která ochraňuje vodu před nečistotami, pokud se v bazénu nikdo nekoupe. U mnohých bazénů je také vhodné pořídit oboustranné schůdky. Především do bazénu fóliového se jinak dostaneme jen těžko a stejně tak i ven. Bazénovou chemii je třeba používat s rozmyslem a ve správné koncentraci. Vždy se řiďte radami prodejce a písemným návodem.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Zapuštěný laminátový bazén
Zapuštěný laminátový bazén
Nadzemní bazén fóliový s nosnou konstrukcí, na zimu se nemusí uskladňovat
Nadzemní bazén fóliový s nosnou konstrukcí, na zimu se nemusí uskladňovat
MARIMEX CZ, s.r.o. Poslat poptávku