Beton v zahradě. Proč ne? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek


V každém z nás je z minulosti zakořeněná jakási nechuť k využívání betonu v zahradě. Převládá názor, že nehezký vzhled a šeď betonu narušují zbytečně zeleň a do zahrady proto nepatří.
Proč ale beton nevyužít, když má řadu vynikajících vlastností, jako je mrazuvzdornost, vysoká pevnost a odolnost proti vodě i mechanické námaze?

Nová tvář betonu

Moderní technologie umožnily v posledních letech představit beton ve zcela jiné podobě. Na trhu se můžeme setkat s pestrou paletou betonových prvků, které zaujmou nejen svou účelností, ale také vzhledem. Beton v nejrůznějších barevných podobách, smíchaný s kamennou drtí, pískovaný, vymývaný nebo opatřený patinou, působí naprosto přirozeně a do zahrady bezvadně zapadne.

Na záhonky nešlapat 

Odolnost betonu nejlépe využijeme při budování cestiček mezi záhonky nebo v místech s velkou zátěží (jako je například vjezd pro auto). Stezky nemusíme složitě dláždit kamením nebo vylévat betonem, můžeme je jednoduše sestavit ze speciálních betonových dílců nebo zvláště pohledné zámkové dlažby.

Tam, kde nechceme trávník zcela zakrýt, ale přesto ochránit, uplatníme takzvané zatravňovací tvárnice. Jedná se o perforované dlaždice, které se dají do sebe zahlesnout tak, aby rovnoměrně rozkládaly tlak, který je na ně vyvíjen. Tvárnice bychom měli naplnit půdním substrátem asi 2 cm pod okraj a poté osít trávou. Při sečení tak nebudeme utínat stébla těsně u země.

Na cestičky vedoucí těsně kolem domu lze využít soklovou dlažbu. Takové dlaždice hladce navazují na omítku domu. V oblém lemu se nedrží nečistoty, ani neprorůstá plevel. Dlaždice nevyžadují zvláštní údržbu, protože se samovolně čistí za pomoci větru a deště.
Betonové dláždění v imitaci starého dřeva
Betonové dláždění v imitaci starého dřeva
Betonové nádoby na rostliny
Betonové nádoby na rostliny

Řešení pro členitou zahradu

Neocenitelnou pomůckou při úpravě zahrad situovaných ve svahu jsou betonové palisády. Snadno a rychle z nich můžeme postavit opěrné zdi ,stupně ve svahu, nebo ohraničení záhonů či trávníku.

Palisády se vyrábějí v délce až 2 m v různých profilech tak, aby k sobě těsně dosedaly. Jednu třetinu palisády je nutné zapustit do země do betonového základu. 
Nejen praktického, ale také estetického výsledku při řešení terénních nerovností dosáhneme použitím svahových tvarovek. Uzavřené nebo polootevřené tvarovky se naplní zeminou a osázejí okrasnými rostlinami.
Přednost bychom měli dát odolným rostlinám, protože především v létě bude rozžhavený beton půdě ubírat vláhu. Nejlépe se přizpůsobí drobné dřeviny (borovice kleč, půdokryvné jalovce), skalničky, pnoucí rostliny nebo ozdobné traviny.

Všeho s mírou 

Možnosti využití betonových prefabrikátů v zahradě jsou skutečně široké i zde však platí, že všeho moc škodí. Je třeba postupovat s citem a případně se poradit se zahradním architektem.
Neměli bychom kombinovat různé barvy betonu. Barva by měla ladit s omítkou domu nebo s ní vhodně kontrastovat.
Betonové palisády a zámková dlažba
Betonové palisády a zámková dlažba
Betonová zatravňovací dlažba - pro změnu vysypaná štěrkem
Betonová zatravňovací dlažba - pro změnu vysypaná štěrkem
PRESBETON Nova, s.r.o. Poslat poptávku