Bez roštu není postel! Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Pokud se rozhodnete udělat něco pro svá záda a investovat do nákupu kvalitní matrace, určitě se vám vyplatí také nákup dobrého roštu. Návrat této investice pocítíte nejen v kvalitnějším spánku, ale i delší životnosti matrace, která se díky roštu při dvojím pružení tak rychle neopotřebuje. 

Jaká je funkce roštu?

Kvalitní rošty obecně zlepšují užitné vlastnosti matrace. Při použití roštu se matrace ještě lépe přizpůsobí tělu a celkový dojem z ležení je mnohem příjemnější. Lamelové rošty zároveň do určité míry prodlužují životnost matrace, protože při dvojím pružení se matrace více šetří. Rošt také přirozeně odvětrává a zabraňuje tak šíření plísní a roztočů.

Jaké vlastnosti musí mít dobrý rošt?

Opravdu dobrý rošt by měl především umožňovat ergonomickou polohu těla během spánku. Zajištěna by měla být také dokonalá cirkulace vzduchu a tím i ochrana matrace před vlhnutím. Kvalitní rošt by měl být ideálně vyroben z pružných latěk umožňujících dokonalé rozložení hmotnosti a musí mít dostatečný počet lamel (okolo 30), aby nedocházelo k deformaci matrace. Rozestupy mezi lamelami by neměly být větší než 4 cm. U lepších typů roštů je možnost v exponovaných částech (nohy, bedra, hlava) nastavit různou tvrdost.
Foto: NÁBYTEK-ENO
Foto: NÁBYTEK-ENO

Jaký typ roštu zvolit?

Pro určité typy matrací se hodí určité typy roštů. Na nepolohovací lamelové rošty se 14 až 18 lamelami je ideální kombinovat latexovými nebo sendvičovými matracemi. Jak již bylo řečeno, je lepší volit rošty s co největším počtem lamel. Na polohovací rošty nejsou vhodné matrace s pružinovou kostrou, protože by na jeho polohování nereagovala.

Rošty pro náročnější

Náročnější zákazníci si mohou zvolit rošty s možností nastavení jak tvrdosti jednotlivých oblastí roštu, tak takzvané ramenní kolébky, což je speciální uchycení lamel umožňující zatlačení či naklonění lamel tak, aby došlo k příjemnému zaboření ramen spáče. Křidélkové nebo destičkové rošty mají funkci multitorzního pérování, kdy se tlak rozkládá do více bodů a je tak sníženo napětí.
Foto: NÁBYTEK-ENO
Foto: NÁBYTEK-ENO
Foto: NÁBYTEK-ENO
Foto: NÁBYTEK-ENO
Foto: NÁBYTEK-ENO
Foto: NÁBYTEK-ENO