Březen: Okrasná zahrada Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

V březnu už je obvykle jaro v plném proudu. Na záhonech se začínají objevovat první jarní rostliny. V tomto období je třeba začít opečovávat růže, kterým pomalu podle aktuálního počasí začínáme likvidovat zimní přikrytí. Správným řezem se růže bohatě odvděčí velkými a zdravými květy. Další řez, kterým začínáme jaro, je řez živých plotů. Pokud plánujete založení živého plotu a střihání dřevin přímo nesnášíte, určitě zapomeňte na živý plot z listnatých dřevin, který je na řez poměrně náročný.

Na záhonech uvidíte

Na záhonech kvetou rostliny, které jsme mohli vidět již v únoru. V březnu můžeme na zahradách vidět něžné bledule jarní (Leucojum vernum), kterým se daří nejlépe v polostínu. Modré, bílé nebo růžové květy ladoněk (Scilla) v záhoně také nepřehlédnete. Kvetou obvykle v hustých trsech. Květy kosatečků (Iris) jsou vidět na záhonech již od února a pokračují s kvetením až do března. Většinou jsou žluté, modré nebo purpurové. Hodí se také do skalek. Mezi první posly jara nedomyslitelně patří petrklíče (Primula), jejichž barevná paleta květů je takřka nekonečná. V zahradě se jim líbí především v polostínu a ve vlhké humózní půdě. Na skalkách jsou k vidění barevné koberce lomikámenů (Saxifraga), které nesou bílou, žlutou, růžovou a fialovou barvu. Kromě cibulovin a časně kvetoucích trvalek vykvétají také některé dřeviny. Například vrba jíva (Salix caprea) lidově zvaná „kočičky“ – tvoří jehnědovitá květenství, které se výborně hodí k řezu. Po odkvětu je dobré tuto dřevinu silně seříznout. Podpoříme tak bohaté kvetení v dalším roce. Od března zdobí květy nejrůznější druhy mandloní (Amygdalus), které se po odkvětu rovněž hluboce seřezávají pro bohatší kvetení v příštím roce. Intenzivně vonící květy růžové barvy se objevují časně zjara na lýkovci jedovatém (Daphne mezereum). Červené bobule jsou jedovaté, které se tvoří po odkvětu.
Iris
Iris
- začínáme s řezem okrasných dřevin, starší větve keřovitých vrb a svíd hluboce seřezáváme, aby vytvořily nové výhony;
- vydatně zaléváme suchou půdu u jehličnanů;
- popínavé rostliny prosvětlujeme řezem;
- podle aktuálního počasí začínáme pomalu odstraňovat zimní ochranu z růží;
- začínáme s řezem růží;
- na záhon je možné vysévat otužilé letničky např. mák, sluncovku, měsíček, ostrožku…
- řežeme živý plot, aby byl hustý a kompaktní;
- trvalky při výsadbě je možné množit dělením;
- přes zimu svázané jehličnany uvolňujeme;
- od března do května množíme trvalky ze semen (tařice, hvozdníky, kokardy, prvosenky, hlaváče, orlíčky…);
- vysazujeme popínavé rostliny (pnoucí růže, plaménky, zimolez…);
- pokračujeme v předpěstování letniček: stračka, kosmatec, hledíkovka, aksamitník, kejklířka;
- zastřihujeme trsy kapradin a okrasných trav;
- připravujeme jámy pro výsadbu okrasných dřevin;
- přezimované balkónové rostliny seřezáváme a přesazujeme do čerstvé zeminy;
- na jaře je čas vysazovat na mráz citlivé okrasné jehličnany a stálezelené listnáče, které na podzim špatně zakořeňují. Rostliny předpěstované v kontejnerech je však možné vysazovat kdykoliv po celý rok.
Bledule
Bledule

Řez růží

Růže je bezesporu královnou našich zahrad. Nejenže zdobí záhony; je také vhodná k řezu. Po celý rok je třeba o růže správně pečovat, aby nás odměnily bohatým květenstvím. Základem je správný řez a dostatečná přikrývka na zimu. S jarem začíná výsadba růží, které ihned po jejich vysazení řežeme. Řez provádíme od poloviny března do poloviny dubna. Obecně se dá říci, že čím dříve řez provedeme, tím dříve pokvetou. U keřovýchzáhonových růží odstraňujeme staré a odumřelé výhony s krátkými přírůstky. Jednoleté výhony obvykle seřezáváme na  2 – 3 pupeny. Korunky stromkových růží řežeme silněji pro dosažení pravidelného tvaru. U popínavých růží odstraňujeme staré a mrazem poškozené výhony. U pnoucích růží platí zásada, že bujně rostoucí růže řežeme hlubokým řezem a slabě rostoucí pouze mírně. Silné jednoleté výhony zkracujeme zhruba o třetinu. Miniaturní růže zkracujeme přibližně o polovinu.

Při řezu růži používáme zásadně textilní nebo kožené rukavice, abychom se nezranili o trny. Řez provádíme ostrými nůžkami. Po řezu můžeme začít s hnojením.
Růže
Růže

Řežeme živé ploty

Pravidelným řezem živého plotu docílíme krásné hustoty a kompaktnosti. Pro řez se hodí nejlépe elektrické nůžky nebo speciální ruční nůžky pro živé ploty. Při řezu je třeba rozlišovat, zda se jedná o živý plot z listnatých či jehličnatých dřevin. Obecně se dá říci, že na řez jsou náročnější živé ploty z listnatých dřevin. Zkracujeme svislé výhony a výhony rostoucí po stranách. Živý plot by se měl směrem vzhůru vždy zužovat. Předjarní řez provádíme do doby, kdy dosáhne obvykle 3/4 požadované výšky plotu. V dalších letech provádíme pouze letní řez a to dvakrát ročně – v květnu a v srpnu. Při nové výsadbě jej výrazně zkracujeme minimálně o polovinu, aby dobře obrostl. Na živé ploty z jehličnanů se nejlépe hodí túje a tisy. Jehličnany nejsou v živém plotu na řez tolik náročné. Po výsadbě jej 2 následující roky neseřezáváme a necháváme je volně růst.
Přečtěte si také březnový díl našeho seriálu Rok na zahraděBřezen na zahradě.
Řez živých plotů
Řez živých plotů