Příznivců dob dávno minulých stále přibývá. Učarovat se nechali kouzlem první republiky, ale také americkými padesátými či šedesátými léty. Pro někoho je to vášeň, pro jiné jen módní trend, kterým se právě nechali unést. Doba Elvise Presleyho a Marilyn Monroe dýchla nejenom do interiérů koupelen a kuchyní, ale také do obývacích pokojů.
Originál je nade vše, v současné době je však na trhu již široký výběr replik doplňků a přístrojů v retro stylu. Není proto třeba shánět a následně opravovat nefunkční staré přístroje, na kterých se již podepsal zub času. Nemusí tak sloužit jen jako dekorace.

Retro styl přináší romantickým duším nádech nostalgie
Nejrozšířenější sortiment replik doplňků a přístrojů v retro stylu najdete v oblasti kuchyní.
Základními prvky jsou chladnička a sporák, které přitahují nejvíce pozornosti. Sporáky jsou k mání v nerezu, grafitu, v nejrůznějším barevných odstínech, které jsou pro retro styl typické. Některé z nich mají k dispozici více než 4 základní hořáky. Problém je však v ceně, která odpovídá výjimečnosti a není právě nízká.

Chladnička v retro stylu je obvykle stylová s oblými hranami v křiklavých barvách. Některé firmy nabízejí celou řadu retro spotřebičů, takže máte možnost pořídit si kompletně celou kuchyňskou výbavu v jedné barvě.

Retro v koupelně
Návrat k šedesátým létům se dostal i do koupelen. Obkladům vévodí křiklavé barvy jako je červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá s výraznými dekory květin. Pravdou je, že jde o opravdu módní záležitost. Koupelna se stane vskutku nevšední a jedinečná, je však třeba mít dostatek odvahy, která většinou chybí.

Pokud vás dlažba a obklady v tomto stylu neučarovaly a držíte se spíše při zemi, nechte se zlákat jednoduchými prvky doplňků. Skutečně jedinečné jsou např. vodovodní baterie s křidélkovitými kohoutky nebo vana na litinových nožičkách.

Ideálního souznění dosáhnete doplněním kovu o keramické prvky. Na trhu je řada retro modelů vodovodních kohoutků v dobových tvarech v chromu, zlatě, mosazi či bronzu. Retro zkrátka vnese do vaší koupelny okázalost a luxus. Prvky tohoto stylu se výborně hodí do vznešených vil z minulého století.
Foto poskytl Obchodní-dům.cz
Foto poskytl Obchodní-dům.cz
Nezapomeňte na doplňky
Ideální je souznění moderního designu s retro prvky. V takovém případě se můžeme rozhodnout pro repliku či originál. Replika je zpravidla cenově i fyzicky dostupnější, originál však nese hodnotu časem. Takové předměty, ke kterým mají mnozí citové pouto spojené s jejich mládím, se v rodině předávají nebo přímo dědí. Řeč je např. o starých reklamách na plakátech či plechových cedulích, které mohou zdobit prázdnou stěnu nebo o dobových fotoaparátech.

Ve stylu retro lze pořídit i rádiopřijímače. K mání jsou v nejrůznějších barevných odstínech. Barvy působí vesele a hodí se nejenom do dětských pokojů. Pokud dáváte přednost eleganci, rádiopřijímač v kombinaci dřeva s kovem vás určitě zaujme.

Možná se právě chytáte za hlavu při pomyšlení, že se nyní vrací styl, který jste před pár lety vyřadili ze svého interiéru. Retro je zkrátka IN. Nikdy nevíte, co bude hitem v následujících letech. Jisté je, že vracet se do minulosti a vzpomínat na doby dávno minulé se bude stále…