Chytrá houba proti nepříjemné plísni Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Na trhu existuje mnoho chemických přípravků, které mohou plíseň na čas zastavit, ale v některých případech je aplikace chemie horší než samotná plíseň. Revoluci v boji proti plísním přestavuje ekologický nátěr Bio Repel obsahující takzvanou „chytrou houbu“. Co to je „chytrá houba“ a jak přesně funguje? Jak se aplikuje přípravek Bio Repel a má nějaké nežádoucí účinky?

Jak mohou plísně škodit našemu zdraví?

Plísně do ovzduší uvolňují škodlivé spóry, které působí jako alergeny a mohou vyvolávat alergické a astmatické potíže, zejména u dětí a starších lidí. U citlivějších osob mohou vyvolávat bolesti hlavy, nevolnost a silné astmatické záchvaty. Při oslabení organismu může být plíseň původce závažných onemocnění jako jsou plicní mykózy, kožní plísně a gynekologická onemocnění. Plísňové toxiny obsahují karcinomy a jsou také odpovědné za těžká poškození jater i s možnými smrtelnými následky.

Co představuje název „Chytrá houba“?

Je to zjednodušený název pro půdní organismus Pythium oligadrum. Tyto houby se nacházejí v prostředí všude kolem nás a jsou mnohonásobně vitálnější než mikroorganismy žijící ve vzduchu či na povrchu.

Tato houba žije jako predátor, který napadá svůj vlastní druh, tedy plísně, a tímto parasitismem je likviduje. Svými vlákny proroste do plísně a tak jí odebírá živiny, dokud jí nezahubí. Houba dokáže odebírat živiny pouze z plísní a pokud plíseň uhyne, houba se uloží do klidového stadia ve zdi či omítce na dobu dvou až tří let, kde čeká na příchod další potravy. Pokud se plíseň během této doby na zdi neobjeví, houba ztrácí životaschopnost až ze zdi úplně vymizí. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Jak vypadá aplikace přípravku?

Přípravek Bio Repel obsahující „chytrou houbu“ se skládá ze dvou sáčků. Postižené místo se nejprve omyje první částí přípravku, která musí být namíchaná přesně podle předepsané koncentrace. Omyté místo se pak nechá zhruba půl hodiny až hodinu zavadnout. Tímto prvním nátěrem se spóry nežádoucích plísní odstraní z povrchu. Po nanesení druhé části přípravku se na povrchu vytvoří ochranná bariéra, která napadne plísně i uvnitř zdiva. Druhou část Bio Repelu je možné přidat do běžné nefugicidní barvy a místo vymalovat.

Může být houba podobně jako plísně škodlivá?

Dlouholeté výzkumy a testy v potravinářských provozech nezjistily žádné toxické ani alergizující účinky houby Pythium oligandrum. Díky mokrému způsobu aplikace přípravku se spóry houby nemohou dostat do ovzduší. Bio Repel tedy není nijak škodlivý, ani nezapáchá, proto je možné ho používat i v místnostech jako je ložnice či dětský pokoj a ihned po aplikaci místnost obývat.

Co pomůže, aby se plíseň nevrátila?

  • nezvyšovat vlhkost vnitřního prostředí (příliš mnoho rostlin, nadměrné praní a sušení prádla)
  • správná regulace teploty
  • zajištění dostatečného proudění vzduchu - větrání, rekuperace
  • technická opatření k odstranění tepelných mostů
  • instalace digestoře v kuchyni
  • pravidelné vynášení domovních odpadků a odstraňování potravin již napadených plísní
  • pravidelné odmrazování chladniček a mrazniček
  • pravidelný úklid 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)