Chytré domy s materiály Knauf Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Počátkem letošního roku se na českém stavebním trhu objevila zajímavá alternativa v oblasti lehkých stavebních konstrukcí, a to v podobě tzv. BCH systému, respektive Build Clever House. O co jde? Jedná se o oboustranně opláštěnou ocelovou konstrukci staveb rodinných a bytových domů, která je nyní založena na klasických základových pasech a základové desce, ale je postavena na tzv. mikropilotách. To samo o sobě je velmi unikátní řešení, které v České republice zatím nikdo v rámci developerské výstavby nenabízel.

Majitel firmy K-Consult Partner, s.r.o., jenž tyto domy prodává, Mgr. Kamil Hanzálek, který je rovněž otcem myšlenky, přiznává, že základní inspiraci čerpal v zámoří. „Skoro všechny domy včetně dřevostaveb jsou u nás zakládány na různých typech základových desek. Náš systém však nabízí zcela odlišnou dynamiku stavby, příznivější pro investora co do času a délky výstavby, nehledě na ekonomické hledisko. Systém mikropilot je o cca 25% levnější než výstavba na klasické základové desce a zabere pouhých cca 10 dnů,“ uvádí v této souvislosti Kamil Hanzálek. Celá stavba je díky ocelové konstrukci velmi stabilní a odolná vůči povětrnostním podmínkám. Pod zakládající BCH deskou vzniklá dutina je provětrávaná systémem bočních soklových mřížek.

Použité materiály Knauf

Ocelová konstrukce včetně mikropilot je od tradičního výrobce – firmy Lindab. Jednotlivé tenkostěnné profily jsou podélně drážkované, aby se docílilo vyrovnaného tepelného prostředí v celé ploše stěn bez tepelných mostů. Skladba stěn a stropů je navržena jako difuzně otevřená. Na mikropilotách je nejprve založena samonosná BCH základová deska, která je tvořena podlahovými nosníky, izolací a zpevňujícími konstrukčními OSB deskami a suchým podlahovým systémem Knauf F 146. Na takto připravenou zakládací BCH desku se montují jednotlivé stěny, druhé podlaží, možno i třetí podlaží.
Uvnitř domu najdeme všude sádrokartonové desky Diamant, které přispívají k deklarované certifikaci konstrukce jako celku.
Uvnitř domu najdeme všude sádrokartonové desky Diamant, které přispívají k deklarované certifikaci konstrukce jako celku.
Zakládání stavby je prováděno na ocelových mikropilotách o průměru bezešvých trubek 78 až 89 mm, které jsou uloženy do hloubky vrtů 4,5 m. Následně je do nich vtlačena cementová směs, která odspodu postupně vyplní jak otvor trubky, tak i vrtu samotné
Zakládání stavby je prováděno na ocelových mikropilotách o průměru bezešvých trubek 78 až 89 mm, které jsou uloženy do hloubky vrtů 4,5 m. Následně je do nich vtlačena cementová směs, která odspodu postupně vyplní jak otvor trubky, tak i vrtu samotné
Z vnější strany je konstrukce stěn zaklopena sádrovláknitou deskou Knauf Vidiwall 12,5 mm, na kterou navazuje kontaktní zateplovací systém s izolantem 100 mm. Finální vrstvou je pak probarvená omítka zrnitosti 1,5 mm. Z vnitřní strany je mezi ocelovou konstrukci vložena minerální izolace Knaufinsulation 250 mm s minimální objemovou hmotností 45 kg/m3. Následuje parofólie a sádrokartonová deska Knauf Diamant 12,5 mm. Desky jsou tmeleny a broušeny do kvality Q2. U vnitřních nenosných příček jsou opět použity desky Knauf Diamant se standardními CW/UW profily 75 mm. Použití velmi tvrdých a pevných desek Knauf Diamant s výbornými protipožárními a akustickými vlastnostmi se stalo v této konstrukci standardem. Stavební otvory jsou vyplněny okny a dveřmi systému VEKRA. V této fázi je dům předán zákazníkovi k dokončení.
Základ vnějšího pláště tvoří sádrovláknitá deska Knauf Vidiwall.
Základ vnějšího pláště tvoří sádrovláknitá deska Knauf Vidiwall.

Certifikace

BCH systém je certifikovaný jako celek, to znamená, že stavba komplet splňuje jak bezpečnostní, statické, požární, tak i tepelné a akustické podmínky. I z toho důvodu se nikterak v průběhu stavby nevybočuje od skladby konstrukce. „Tím, že máme vše postaveno z materiálů renomovaných výrobců, má zákazník jistotu kvality. Pokud by se přece jen objevila nějaká vada, může se obrátit nejen na nás jako dodavatele celku (záruční doba je 60 měsíců), ale má možnost vše řešit i s výrobci materiálů. Navíc jsme připravili s pojišťovnou UNIQA produkt, který kromě standardního pojištění stavby pokrývá také případné vady. Tato ‚trojitá‘ jistota je zcela určitě v českých podmínkách ojedinělá,“ dodává Kamil Hanzálek.

Přístavba k RD Praha-Kbely

  • Investor: soukromá osoba
  • Dodavatel materiálů Knauf: K-Consult Partner, s. r. o.
  • Zpracovatel materiálů Knauf: K-Consult Partner, s. r. o.
  • Použité materiály: Knauf sádrovláknité desky Vidiwall, tvrzené akustické desky Diamant

Připravovaná výstavba

„Stavby je možné dodávat buď přímé klientele, to znamená, že zákazník přijde se svým dříve zpracovaným projektem a my mu projekt přepracujeme do systému BCH, nebo je zde druhá varianta, kdy stavíme naše modelové domy řady BCH 1, BCH 2 či BCH 3 developersky. Např. model domu typu BCH 1 je se 2NP, zastavěnou plochou 100 m2, pultovou střechou nyní připravován do lokalit Nehvizdy u Prahy, Velké Popovice a Litvínov. Ještě stojí za to zmínit, že doba výstavby domu BCH 1 je dva měsíce,“ dodal na závěr našeho rozhovoru Kamil
Hanzálek.

Autoři: Elena Gálková, Ivan Sklenář

Zdroj: www.knauf.cz
Montáž obvodových stěn z ocelových tenkostěnných nosníků Lindab.
Montáž obvodových stěn z ocelových tenkostěnných nosníků Lindab.
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku