Čím se obkládají krby a kamna? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Umocněte atmosféru plápolajícího krbu na míru šitým obkladem. Některé obkladové materiály krbů a kamen lze použít pouze v interiéru, mnohé se však hodí pro krby a kamna zahradní i ty uvnitř domu. Do interiéru i exteriéru jsou vhdoné cihelné pásky, lícové cihly,  kamenný obklad (za nejkvalitnější je považován mastek) a umělý kámen, vhodný je i obklad keramický, ten však upřednostňujeme v interiérech, stejně jako tradiční kachle, které se pro venkovní použití naopak vůbec nehodí.

Obklady z lícových cihel a cihelných pásků

Rozměry lícových cihel jsou tradičně 215×100×65 mm, prodávají se ale i menší. Všechny obvodové plochy (stěny) ražených lícových cihel jsou pohledové, u lícových cihel tažených je jedna stěna takzvaně technologická a pohledové jsou tedy jen tři. Podle velikosti cihel spotřebujeme na 1 m2 50 až 80 kusů. Oproti lícovým cihlám jsou cihelné pásky tenké, o tloušťce do 23 mm (tažené 10 až 13 mm a s přesným rozměrem, ražené se řežou z lícových cihel a jejich tloušťka je cca 23 mm). Ražené cihelné pásky působí díky řezu a odlišnostem v tloušťce rustikálně. Délka a šířka cihelných pásků bývají 240x71 mm (tažené) a 215x100 mm (ražené, vychází z rozměrů lícových cihel). Na 1 m2 se spotřebuje cca 45 až 50 kusů.

Lícové cihly vyžadují oproti cihelným páskům větší prostor, čímž je limitováno jejich použití v interiérech. Cihelné pásky jsou v zásadě vhodnějším řešením jak svou malou tloušťkou a nízkou hmotností, tak způsobem svého kotvení, které je jednodušší, ryhlejší a levnější, než je tomu v případě lícových cihel. Zásadním kritériem je u lícových cihel a cihelných pásků nasákavost a s ní související mrazuvzdornost, pokud jimi obkládáme zahradní krby. Nasákavost by neměla překročit hodnotu 6% (obdobné vlastnosti vyžadujeme i od exteriérových keramických obkladů a dlažby). Platí, že výrobky s nižší nasákavostí byly vypáleny při vyšších teplotách, což také zároveň zvyšuje schopnost akumulace tepla.

Lícové cihly pořídíte za cca 20,- Kč bez DPH / kus, ražené cihelné pásky za cca 18,- Kč bez DPH/kus a tažené za cca 29,- Kč bez DPH / kus.
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA

Obklady z kamene

Kámen je trvanlivý materiál, který dodává krbům a krbovým kamnům punc originality a rustikální vzhled, ne však každý. Například obklady z leštěného mramoru či žuly v podobě desek se naopak hodí do moderních interiérů. Stinnou stránkou kamenných obkladů může být studenější vzhled. Exkluzivně vypadají lesklé kamenné obklady (mramor, žula), které navíc výborně odolávají vysokým teplotám, a to i dlouhodobě.

Široká nabídka minerálů umožňuje obklady v různém barevném provedení a struktuře. Jemná struktura vytváří dojem jednolitosti barevného výrazu, při volbě výrazných struktur musíme dát naopak pozor na sladění s dalšími prvky interiéru či zahrady. Kamenný obklad krbu by je mohl svým vzhledem přebíjet - rušit.
Často je jako kamenný obklad používán vápenec a pískovec, což jsou materiály se strukturovaným povrchem a ve světlých až téměř bílých odstínech. Snadno se opracovávají a jsou velmi oblíbené i ke „zdění“ zahradních krbů, nejen jako obkladový materiál. Pokud však chcete skutečně kvalitní obkladový kámen, ideální právě k obkladům krbů a krbových kamen, pořiďte si mastek, kámen s vynikající akumulací tepla, které pak vydává velmi dlouho (k maximální akumulaci tepla dojde už po několika hodinách, teplo pak vydává po celý den). Mastek je typický svou šedou barvou a dodáván je v podobě obkladů či desek. Je velmi oblíbeným materiálem pro obkládání krbových kamen. 
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Kamenné obklady jsou však poměrně drahou záležitostí. Vyjdeme-li z porovnání cen kamenných desek, pohybuje se cena žuly o tloušťce cca 20 mm od 1.200 do 3.500,- Kč/m2, mramoru od 1.200 do 2.800,- Kč/m2 a pískovce v průměru kolem 1.500,- Kč/m2. Čili pod 1.000,- Kč/m2 nelze kamenný obklad pořídit.

Obklady z umělého kamene

Právě pro vysokou cenu přírodního kamene je nabízen alternetivní materiál, vyráběný z betonu – umělý kámen. Jde o poměrně kvalitní imitace kamene v cenách od cca 500,- až do 1.000,- Kč/m2

Keramické obklady

Keramické dlaždice výborně akumulují teplo, které pak velmi dlouho vydávají sáláním. Přitom je jejich cena velmi nízká. Keramický obklad krbu působí v interiéru příjemně, můžeme přitom manipulovat vzhled krbu způsobem položení dlaždic nebo pásků – na výšku či na šířku. Při použití v exteriérech je nutné dbát na nenasákavost a tedy mrazuvzdornost materiálu.

Kachlové obklady (keramické kachle)

Kachlová kamna a kachláky bývaly tradicí a poslední dobou se do našich domovů hojně vracejí. Důvod? Vysoká akumulační schopnost kachlí a vynikající sálavé teplo obdobného účinku, jaký má na lidský organismus sluneční záření. Je však nutné sáhnout po rustikálněji pojatém vybavení interiéru, i když… nabízeny jsou už i výrobky moderního vzhledu. Tradiční kachlová kamna a krby se hodí do historických objektů i venkovských stavení, vždy však pouze do interiéru. Kromě tradičních kachlí jsou nabízené i doplňky v podobě rohových tvarovek, čistících kachlů, oblíbených říms či mřížek určených k větrání.
Při výrobě kachlí jsou každý den sestavené sádrové formy, namíchána hmota (keramická suspenze), která je ručně litá do forem (lití je velmi náročné na zručnost a zkušenosti). Po mírném vytvrdnutí hmoty se formy rozeberou, kachle vyjmou, retušují a suší. Nyní ještě kachle nemají potřebnou pevnost, ale drží svůj tvar. Následuje druhá retuš a vyhlazení bočních hran a nerovností v ploše kachlí, následně jsou kachle vložené do pece na tzv. „přežah.“ Takové kachle jsou použitelné jako podomítkové, nebo se glazují. Při glazování se na kachle nastříká zvolená povrchová úprava a následuje „ostrý výpal“ kachlí s glazurou (dojde tak k vykreslení detailů u kachlí reliéfních). 
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Základními tvary kachlí jsou obdélník a čtverec, se vzory či hladkým povrchem. Takřka neomezená je barevnost kachlí, stejně jako je tomu u keramických obkladů, glazura pak může být lesklá či matná. Nejkvalitnější a zároveň i nejdražší jsou ručně vyráběné, případně ručně malované kachle. Nabízené jsou i kachle omítací, bez vzoru a glazury, určené k omítání. Cena kachlí se pohybuje od 100,- Kč (jednoduché omítané) až do 200,- Kč / kus. Vzácnější historické sběratelské kousky pak mívají hodnotu velmi vysokou, starožitné zámecké kousky až nevyčíslitelnou.

Kachle rozlišujeme podle jejich konečné povrchové úpravy na transparentní, krycí a efektní. Typy glazur se liší podle způsobu použití kachlí. Transparentní glazura se používá u kachlí s reliéfem, který musí vyniknout, efektní glazura je nejatraktivnější, ovšem pozor, jednotlivé dlaždice se liší, nejsou zcela stejné svým vzhledem. Nejčastějšími rozměry kachlí jsou 22x22, 22x25 či 22x28 cm. Pro moderní interiéry je však na druhou stranu vyráběna moderní velkoplošná keramika. 

Obklady z kovů

Používá se litina a ocel, materiály vhodné k výrobě (stavbě) krbových kamen, případně i rámování krbů. Tyto kovy odolávají vysokým teplotám a dobře akumulují teplo, nejlepším z nich je v tomto směru litina.
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA
Foto: STAKA