Než začneme stavět náš vysněný dům nebo jiný objekt, čeká nás ještě dost starostí s projektovou dokumentací. Co tento pojem konkrétně zahrnuje a kolik papírování představuje? Kde se projektová dokumentace vyřizuje? Kolik nás to bude stát peněz a kolik času? Některé společnosti dokonce nabízejí pomoc s koordinací a s vyřizováním podkladů pro získávání různých povolení a rozhodnutí. Podívejme se tedy do zákulisí.

Pod pojmem projektová dokumentace si můžeme jednoduše představit soubor dvojrozměrných nákresů a plánů s přesným vyznačením všech prvků stavby a s texty, které stavbu popisují. Ať už v tištěné či elektronické podobě je projektová dokumentace nezbytnou součástí každé stavby nebo rekonstrukce, protože s těmito materiály budou pracovat všichni, kdo se na stavbě podílejí. Proto je také tolik důležité především kvalitní zpracování projektové dokumentace!

Do projektové dokumentace zahrnujeme konkrétní složky: studie, dokumenty pro územní rozhodnutí, dokumenty pro stavební povolení, zadávací a realizační dokumentaci a dokumentaci skutečného provedení stavby.

Obrázek ŠŠ projections s.r.o.
Obrázek ŠŠ projections s.r.o.

Součásti projektové dokumentace

1. Studie

Studie je základní část projektové dokumentace, která představuje prvotní koncepci stavby nebo rekonstrukce. Zahrnuje zpracování návrhu, výkresy, vizualizace a popis navrhovaných stavebních řešení. Studie se zaměřuje na ověření proveditelnosti projektu z hlediska technických, ekonomických a legislativních aspektů. Jejím cílem je poskytnout všechny potřebné informace pro rozhodování o dalším postupu projektu.

2. Dokumenty pro územní rozhodnutí

Dokumenty pro územní rozhodnutí jsou součástí projektové dokumentace, která se zabývá analýzou a zhodnocením stavebního záměru v rámci územního plánování. Tyto dokumenty obsahují informace o umístění, velikosti a charakteru stavby, dopadech na životní prostředí a infrastrukturu, případně návrhy na změnu územního plánu. Územní rozhodnutí vydává příslušný stavební úřad na základě těchto dokumentů a stanovuje podmínky pro další fáze projektu.

3. Dokumenty pro stavební povolení

Dokumenty pro stavební povolení jsou součástí projektové dokumentace, která se věnuje detailem plánované stavby. Zahrnují kompletní stavební řešení, technické parametry, materiály a technologie použité pro stavbu, způsob zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na stavbě. Tyto dokumenty jsou podkladem pro získání stavebního povolení, které je nezbytné pro zahájení výstavby.

4. Zadávací a realizační dokumentace

Zadávací a realizační dokumentace je součástí projektové dokumentace, která se zaměřuje na přípravu a realizaci stavby. Obsahuje detailní technické specifikace, návody pro provádění stavebních prací, harmonogramy a rozpočty. Tato dokumentace je základem pro zadávání veřejných zakázek, smluv s dodavateli a řízení stavebních prací během výstavby.

5. Dokumentace skutečného provedení stavby

Dokumentace skutečného provedení stavby je součástí projektové dokumentace, která zaznamenává skutečný průběh a výsledek stavebních prací. Tato dokumentace obsahuje kompletní sadu výkresů, fotografií a záznamů o provedených pracích, použitých materiálech a instalovaných zařízeních. Dokumentace skutečného provedení stavby slouží jako podklad pro kolaudaci, údržbu, opravy a případné další rekonstrukce objektu. Dále je tato dokumentace důležitá pro zajištění shody se stavebním povolením a dodržení všech legislativních požadavků.

Územní rozhodnutí a povolení

Na základě územního rozhodnutí získáme povolení k umístění stavby, využití pozemku, rozdělení nebo naopak propojení pozemků apod. Toto rozhodnutí platí jeden rok a získáme ho na stavebním úřadě zhruba za 40 dní. Vždy se jedná o stavební úřad k budoucí stavbě příslušný. Pokud pak splníme všechny podmínky, nemusíme se bát problémů.
O dokumentech, které předcházejí stavebnímu povolení, se musíme informovat opět na příslušném stavebním úřadě. Tam se dozvíme, které další subjekty máme kontaktovat. Bývají to napříkladobec, plynárny, sousedi a výzkum radonu, apod. (Poněkud komplikovanější situace bývá v Praze.) Dále nás čeká vyplňování příslušného formuláře a zde opět doporučujeme informovat se, které kolonky vyplnit. Klíčem k úspěšnosti vyřizování dokumentů je podle odborníků především kvalitní komunikace.

Kdy nemusíte mít stavební povolení?

Stavební povolení není třeba u stavby, která nemá zastavěnou plochu větší než 150 m2. V takovém případě musíme podat jen ohlášku, na kterou se sice nevztahuje právní poplatek, ale dokumentace i časové náročnosti se opět nevyhneme. Bez ohlášky můžete stavět třeba tiny house do plochy 25  m2. Přečtěte si více o tom, Kdy potřebujeme stavební povolení, kdy stačí ohlášení stavby a co lze stavět bez ohlášky.

Kolaudace

O termín kolaudace musíme na příslušném stavebním úřadě požádat včas. V praxi jde o to, aby bylo dokázáno, že stavba je plně funkční a provedena přesně podle plánů. Ke kolaudaci opět vyžaduje stavební úřad řadu příslušných dokumentů (např. revizní zprávy, atesty, doklady o zkouškách zařízení apod.) Pokud ale stavíme s dobrou firmou s profesionálním přístupem, pak se při kolaudaci nemusíme bát žádných problémů
Obrázek ŠŠ projections s.r.o.
Obrázek ŠŠ projections s.r.o.

Náklady

Projektová dokumentace je zásadní součástí každého stavebního projektu, protože poskytuje kompletní přehled o navrhované stavbě a jejím průběhu. Skládá se ze studie, dokumentů pro územní rozhodnutí, dokumentů pro stavební povolení, zadávací a realizační dokumentace a dokumentace skutečného provedení stavby. Každá z těchto složek má svou specifickou roli a účel, který přispívá k úspěšnému dokončení projektu a jeho souladu s právními předpisy. Důkladná a kvalitní příprava projektové dokumentace je klíčem k hladkému průběhu stavebního procesu a dosažení požadovaných výsledků.
Foto ŠŠ projections s.r.o.
Foto ŠŠ projections s.r.o.