Co na vás číhá v kobercích! Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Textilní podlahoviny (různé druhy kobercovin) jsou u nás stále velmi oblíbené. Poskytují nám nejen výborné tepelně a zvukově izolační vlastnosti, ale navíc nestudí a jsou na dotek velice příjemné. Na trhu můžete vybírat ze široké nabídky výrobků.
Dnes si kobercovinu do bytu mohou pořídit i alergici, kteří dobře snášejí především koberce s krátkým vlasem. Podle statistik se roztoči objevují v každé třetí textilní podlahovině, protože dávají přednost „pohodlí“ v postelích a čalouněném nábytku.

Zdravotní problémy nám mohou způsobit jak součásti kobercové vrstvy (nosná vrstva a rub), tak chemické složení vlasu. Chemikálie v koberci mu propůjčují určité pozitivní vlastnosti, ale zároveň se vypařují do vzduchu a následně způsobují zdravotní problémy.

Jak moc jsou textilní podlahoviny nebezpečné?
  • Ruby textilních podlahovin z PVC uvolňují do ovzduší ftaláty (těkavé organické látky), které způsobují nevolnost, bolesti hlavy, podráždění sliznice a dále mají na svědomí i poruchy imunitního systému.
    Proto, když vybíráte kobercovinu, nezapomínejte na její rub - PVC určitě vyměňte za jutu, přírodní latex nebo polypropylen.
  • Aby se do vlněných koberců nepustili moli, používá se na jejich odpuzení permetrin. Obyvatelé pak mohou trpět nevolností a častými bolestmi hlavy. Tato chemikálie na ochranu proti molům má ale na svědomí i vážnější zdravotní problémy (například potíže se sliznicemi, poruchy imunitního systému a pohybového ústrojí).
  • Rozpouštědla obsažená v lepidlech na koberce způsobují dráždivý kašel, pálení očí, bolest hlavy, podráždění sliznic a kůže. V tomto případě je dobré koberec ořezat a zafixovat oboustrannou lepící páskou.
Někteří výrobci neváhají pro zvýšení kvality svých výrobků použít doslova chemickou bombu. Nejčastější chemickou úpravou textilních podlahovin je úprava:
• antistatická,
• proti molům,
• nehořlavá,
• odpuzující nečistoty.

Antistatická úprava
Syntetická vlákna koberovin se buď stříkají chemickou látkou, nebo se do nich při výrobě přidávají jemná kovová vlákna či speciální textilní vlákna, která dokáží svést elektrický výboj, vyvolaný třením do podkladu.
Zdravotní problémy způsobuje právě výše zmíněný chemický nástřik. Za prvé působí jen po určitou dobu a za druhé čpavkové sloučeniny v něm obsažené dráždí sliznice.
Jedinou kobercovinou, která antistatickou úpravu nepotřebuje je kobercovina vyrobená z vlny. Vlna má totiž antistatické vlastnosti od přírody.
Úprava proti plísním a molům
Chemického postřiku nejsou ušetřena ani přírodní vlákna. Ta totiž lákají celou řadu plísní a moly. Kámen úrazu ovšem tkví ve faktu, že se tyto kobercoviny ošetřují velmi často „nefalšovanými“ přípravky proti škůdcům.
A že jsou tyto chemikálie opravdu nebezpečné, na to nepotřebujete být odborník, stačí, když si v květinářství koupíte například postřik na mšice a přečtete si přiložený letáček.
Kolem úpravy kobercovin proti molům se stále živě diskutuje. Tuto úpravu mají totiž výrobci předepsanou u všech atestovaných výrobků. Jak už jsme se zmínili, používá se při ní zdravotně závadný permetrin.

Úprava proti znečištění
I v tomto případě se úprava proti znečištění používá pouze u syntetických vláken. Koberce z přírodních materiálů chrání přirozená tuková vrstva.

Škodliviny se nacházejí v rubu kobercoviny. Nejméně nebezpečné jsou koberce, které mají svůj rub vyrobený z přírodních materiálů jako je juta nebo latex. Naopak nejvíce škodlivin obsahují molitanové spodky textilních podlahovin a proto se při jejich výběru zaměřte na kvalitu rubu.

Dobře si také promyslete, jak budete koberec pokládat. Správně zvoleným způsobem totiž můžete udržet koncentraci škodlivin na co nejnižší úrovni. Pokud plánujete vybavit kobercem menší místnost, pak je zbytečné lepit ho celoplošně. Dostačující je přichycení kobercoviny lepicí páskou a přitlučení hřebíčky nebo použití suchých zipů.
Pokud se lepení vyhnout nemůžete, tak určitě vybírejte lepidla s nízkým obsahem rozpouštědel. Výrobek by neměl dále obsahovat formaldehyd, acetaldehyd, akrylamid, akrylnitril, benzol, dioxan a vinylacetát.

V kobercovinách by se neměli vůbec objevovat látky jako PCP a formaldehyd. Pro otatní výše uvedené látky platí určitě limitující normy.
Bohužel přípustný je stále permetrin, používaný při ochraně proti molům.

Dobrou pomůckou pro kupující jsou takzvané pečetě jakosti. Vybírejte tedy takové výrobky, které se mohou pochlubit některou z pečetí Rugmark, Gut nebo TŰT. TŰT získávají průmyslově vyráběné produkty, které šetří životní prostředí.