Co s přerostlou pokojovou rostlinou? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Již při výběru pokojové rostliny je třeba myslet na to, že jednou vyroste. Pokud jste omezeni v interiéru prostorem, je třeba pečlivě zvažovat nejen výběr nábytku a bytových a doplňků, ale také pokojové rostliny,  které za čas vyrostou. Pak se může stát, že pro ně nebude místo. Naopak majitelé rozlehlých domů si budou mnout ruce, protože velká pokojová rostlina nejenže dokáže zakrýt šedý kout, ale umí být také dominantou, na kterou můžeme být právem pyšní.

Jak se o vzrostlé rostliny starat

Je třeba myslet na to, že objemnější rostliny spotřebují mnohem více vody nežli malé. Neměli bychom je však přelévat. Zaléváme, když substrát mírně vyschne. V době vegetace hnojíme kvalitními hnojivy speciálně určenými pro konkrétní druh – palmy, kvetoucí rostliny, rostliny okrasné listem atd. Mohutné rostliny je náročné pravidelně sprchovat. Listy však můžeme pravidelně rosit. 
Pokud je to možné, opatříme pod květináč stojan na kolečkách. S rostlinou bude jednodušší manipulace, bude možné ji případně přemístit ven na zahradu, kde jí můžeme dopřát sprchu z hadice. Některé druhy rostlin však narostou tak, že bychom je mohli přesunem do vany nebo sprchy poškodit. Velké listy proto pouze otíráme vlhkým hadříkem. Starší a mohutné exempláře již těžko přesazujeme. Měníme pouze vrchní díl zeminy. Nesmíme však přitom poškodit kořeny.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz

Co s takovou rostlinou, pokud jsme omezeni prostorem?

Po čase se může stát, že rostlina naroste do takových rozměrů, že se může zdát nezvladatelnou. Máme několik možností. Pokud se jedná o opravdu krásný exemplář, jako jsou třeba palmy, monstery či dracény, můžeme jim v okolí najít prostor, kde se budou vyjímat lépe než ve stísněném bytě. Určitě by jí slušela rozlehlá hala knihovny, čekárny u lékaře nebo školy, kam chodí naše děti. Další možností je takovou rostlinu prodat přes inzerát. Určitě se najde zájemce, který vzrostlý exemplář ocení. Ceny v obchodech jsou u vzrostlých rostlin důkazem, jak jsou takové rostliny ceněny. Pokud však jde o rostlinu, které bujný růst ubral na kráse, je možné ji zmladit. Použijeme několik řízků a starou a nevzhlednou rostlinu zlikvidujeme.

Jaké rostliny vyrostou nadměrně?

Velkých rozměrů obvykle dosahují například palmy, které však rostou velmi pomalu. Mohutné exempláře jsou ceněné. Až ke stropu dorůstají také fíkusy, jejichž růst je však možné krotit seřezáváním. Můžeme tak dosáhnout husté a bohaté koruny. Poměrně rychle rostou dracény, které nejsou nikterak náročně na pěstování. Neměli bychom zapomenout ani na jedovaté dieffenbachie; pokud je během růstu neusměrňujeme, starší exempláře mohou už ztratit pěkný tvar. Nenáročné a vděčné jsou filodendrony, jejichž růst usměrňujeme vedením po opoře, zejména po mechové holi. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz