Co se starou eternitovou střechou? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Pokud se trošku rozhlédnete po okolí, naleznete ještě stále spoustu eternitových střech. A přitom byla tato střešní krytina již zakázána především pro svou zdravotní nebezpečnost. Není jednoduché takovou střechu odstranit, dokonce je to zakázané, pokud se rozhodnete pro svépomoc. Vždy je třeba minimálně přítomnost stavbyvedoucího a nejlepší je využít služeb specializované firmy.

Zdravotní škodlivost

Zdravotní nebezpečnost je způsobena obsahem azbestu v cementových lisovaných deskách, které tvoří tuto střešní krytinu. Jsou vylučovány poměrně v nepatrném množství, ovšem pouze pokud nejsou mechanicky porušené a nejsou starší 20 let. Po delší době dochází k většímu uvolňování azbestu také díky klimatickým vlivům, struktura celých dílců je narušená.

Pozor na odstranění mechu

Paradoxem u eternitové střechy je to, že čím více je porostlá mechem, který se na ní velmi rád uchycuje, tím je bezpečnější, dochází k omezení unikání azbestových vláken do okolního ovzduší. Vůbec se tedy nesnažte mech odstranit, a už vůbec ne mechanicky. Obecně platí, že lepší je do struktury staré eternitové střechy vůbec nezasahovat.

Svépomocí raději ne

Zákon zakazuje odstraňování eternitové střechy svépomocí, rozhodně se do této činnosti tedy nepouštějte. Přenechejte nebezpečné odstranění krytin zkušené firmě, případně alespoň přivolejte kvalifikovaného stavebního inženýra, který bude nad likvidací provádět dohled. Když už budete takovým odvážlivcem, nezapomínejte při práci především na ochranné pomůcky. Nejen ochranný oblek, ale také těsnící brýle a dostatečná rouška včetně ušních ucpávek jsou naprostou nutností.
Etrnitové vlnovky
Etrnitové vlnovky

Profesionální demontáž je bezpečnější

Pakliže se rozhodnete využít služeb firmy, zabývající se odstraněním nebezpečného odpadu, budete mnohem klidnější, i když vás to samozřejmě bude něco stát. Je to o to dražší, kolik zbytečných let jste čekali s demontáží velice nevhodné eternitové střešní krytiny. I z toho vyplývá, že čím dříve, tím lépe. Nejenže škodíte svému zdraví, ale můžete ohrožovat také zdraví svých sousedů.
Kvalifikovanou firmu volte velmi pečlivě, u demontáže eternitu je totiž nutné hlídat spoustu věcí, především těch bezpečnostních, ale také kupříkladu legislativních. Správná společnost poskytující takové služby by měla zajistit:
  • Veškeré dokumentace, povolení
  • Vymezení ochranného pásma
  • Použití bezpečných postřiků proti uvolňování azbestu
  • Správná manipulace bez mechanických poškození - opatrné sejmutí dílců
  • Průběžná měření koncentrace polétavého azbestu
  • Uložení do neprodyšných obalů a poté odvoz na skládku nebezpečného odpadu
Eternit se řadí k nebezpečným odpadům a je následně uskladněn na speciálních skládkách, kde dochází k okamžitému dlouhodobému zakrytí a také zatížení. Musí být zajištěna nejen okamžitá bezpečnost při manipulaci, ale také bezpečnost tohoto materiálu do budoucna.
Eternitové šablony
Eternitové šablony
Etrnitové vlnovky
Etrnitové vlnovky

Dá se eternit jinak využít?

Jakékoliv mechanické narušení jen zvyšuje uvolňování nebezpečných azbestových vláken, přesto se s různými úpravami setkáte také na zahrádkách svých sousedů, ne-li rovnou také na té vaší. Plot z takových ploten je možná rychlý, ale ani trochu bezpečný. Buďte rozumní a zbavte se azbestu, vyměňte zdraví škodlivou střešní krytinu za novou, než bude pozdě. Jakékoliv i malé stavby z tohoto materiálu již nemají smysl. Tady se určitě nevyplatí úzkostlivě šetřit penízky.

Pokud vás článek zaujal a chcete dané služby využít, navštivte naše webové stránky www.beran-moravec.cz
Jan Moravec & Jiří Beran Poslat poptávku