Desky KNAUF v nejmodernějším závodě WITTE Automotive Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Automobilovému průmyslu se u nás daří, to je známá věc. A to nejen díky stále expandující Škodovce, ale celé řadě menších či větších firem, které se zabývají výrobou nejrůznějších komponentů pro přední světové automobilové značky. Jednou z těchto firem je WITTE Automotive, která na trhu působí již od roku 1899. Od té doby přišla s mnoha zcela inovativními a kreativními řešeními v oblasti zamykací techniky. Dnes se s výrobky WITTE Automotive, jako jsou zámky, panty, klíčové garnitury a kliky, setkáte ve všech vozidlech významných výrobců automobilů.

V Ostrově nedaleko Karlových Varů byl firmou Witte vybudován nejmodernější závod na světě pro výrobu vnějších lakovaných klik. Závod, ve kterém začalo pracovat přes 100 zaměstnanců a dalších 500 by jich mělo postupně přibýt, se rozkládá na ploše 21 000 m2. Jen samotná lakovací linka má velikost 30 x 90 metrů a veškerá technologie ve třech podlažích zabere rozlohu fotbalového hřiště. Celková investice se pohybovala okolo 1,5 miliardy korun. Pro nás je však zajímavé, že Knauf byl u toho. Respektive jeho materiály.

60 dní na suchou výstavbu

Jakkoliv moderní závod a jeho stavba se neobejdou bez suché výstavby. Nevznikla by administrativní budova, kanceláře, zasedačky, technické místnosti atd. Obvykle jsou to stavby, u kterých není na první pohled nic zajímavého, kromě toho, že tam těch sádrokartonových desek „spadne“ hodně. Zasvěcení však vědí, že logistika, požadavky investora na kvalitu, mnohdy architektonické libůstky a hlavně termíny, pak z jednoduché stavby udělají nevšední zakázku. Na stavbě převážně administrativního zázemí se uplatnila široká škála desek Knauf. Tam, kde bylo potřeba použít desky GREEN, to je sprchové kouty, kuchyňky, toalety, se spotřebovalo zhruba 1000 m2. Základem všech podhledů a příček byly klasické White desky (přes 2000 m2). Z důvodu požární ochrany použila zpracovatelská firma EKOMONT v konstrukcích příček desky RED Piano (limity byly obvykle 60 a 90 minut). Příčky se stavěly do výšky 4 až 6,3 metru. Po vstupu do recepce si hned všimnete podhledů a různých předstěn, které jsou vyrobené za pomocí akustických desek Knauf Cleaneo. I když v tomto případě plní funkci převážně estetickou, zlepšují prostorovou akustiku a nezanedbatelný je i efekt vylepšení kvality vnitřního vzduchu. Tyto děrované desky Knauf Cleaneo obsahují speciální sádru s příměsí zeolitu, který rozkládá případné škodlivé látky katalyticky na vodu a oxid uhličitý. Zjednodušeně se dá říci, že desky Knauf Cleaneo větrají, aniž by bylo potřeba otevírat okno. K uvedeným deskám samozřejmě patřilo příslušenství a také tmely – konkrétně Uniflott. Samotný závod byl otevřen 13. května tohoto roku a suchá výstavba začala 28. ledna.
Montáž sádrokartonu
Montáž sádrokartonu
WITTE Automotive - interiér
WITTE Automotive - interiér
Závod WITTE Automotive
Závod WITTE Automotive

Sádrové omítky Knauf

V budově našly upotřebení také sádrové omítky Knauf, konkrétně MP 75, kterou aplikovala firma Sanstrom, s. r. o. Sádrové omítky jsou vhodné z mnoha důvodů. Jsou pH neutrální, dobře regulují vlhkost v interiérech a vytvářejí stabilní příjemné mikroklima. Výraznou výhodou je také jejich protipožární ochrana. A v neposledním případě jsou krásné na pohled a do určitého typu prestižních staveb prostě patří. Jejich hladký design koresponduje nejlépe s moderním stylem současného pozemního stavitelství. Nutno dodat, že celý závod, jenž se pyšní přízviskem nejmodernější, má velice pěknou administrativní budovu, respektive vnitřek, která celkový dojem při návštěvě závodu umocňuje. Tady vše patří k sobě – moderní stroje a moderní materiály.

Autor:
Ivan Sklenář
Zdroj: www.knauf.cz


WITTE Automotive - interiér
WITTE Automotive - interiér
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku