Dlažba s příchutí dřeva Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Dlažba je oblíbenou podlahovinou již po mnoho let. Díky mnoha zlepšením a důrazu na estetičnost našla své místo nejenom na chodbách, v koupelnách a kuchyních. Stále častěji je totiž zvoleným materiálem pro obývací nebo dětské pokoje. Důvod je jednoduchý – trvanlivost. Pravda je, že při správné pokládce a volbě kvalitního materiálu vydrží být dekorativní a stálá po několik let. To se o ostatních materiálech říci nedá…

Přírodou jsme se obklopovali již po staletí a stále cítíme být s ní neustále spjati. Právě prvky přírody se promítají i do nejrůznějších kolekcí podlahovin. Dřevo má tvrdého soupeře a tím je pro něj dlažba. Na rozdíl od dřeva je dlažba barevně stálá, není tak citlivá na mechanické opotřebení a v neposlední řadě je tvrdá. Někdo může argumentovat, že je tvrdá a studená, právě tvrdost je však jejím velkým trumfem. Studené nohy zahřeje podlahové vytápění, které před pokládkou můžeme nechat nainstalovat.

V současné době jsou hitem jednoduché a příjemné odstíny hnědé a šedé, které nahrazují přírodní materiál jako jsou dřevo a kámen. Výrobcům však nestačí pohrávat si s odstíny. Nabízejí nejrůznější velikosti dlaždic a obkladů od velkých čtvercových či obdélníkových rozměrů až po úzké obdélníkové druhy, které mohou nahradit parkety či plovoucí podlahy. Některé svoji strukturou dokonce připomínají dřevo. Jedním z trendů je dlažba z úzkých lamel v jednobarevném odstínů nebo mixu více druhů dřevin.

Imitace dřeva
Základním charakterem kolekce Kumaru ve formátu obkladu 33,3 x 50 cm a dlažby 25 x 25 cm je barevný kontrast mezi krémovým a tmavě hnědým obkladem. Tato matná elegantní kolekce na první pohled imituje dřevo. Moderním prvkem je nařezaný dekor, po jehož vyspárování vznikají zajímavé pruhy. Koupelny oživí hnědá listela s jemným květinovým vzorem v krémové barvě.

Kolekce Kuba je velice oblíbená díky svému designu a barevnému provedení. Povrch je matný s jemnou kresbou. Dlažba se dodává ve formátu 25 x 36 cm a přináší až 3 jemné odstíny, jež jdou ruku v ruce s přírodou. Vybírat lze z několika druhů listel a barevné mozaiky, která dokáže rozsvítit každý interiér.
Foto AKUTERM Tina, s.r.o.
Foto AKUTERM Tina, s.r.o.
Kolekce Organic nabízí díky své rozmanitosti mnoho variant pro vytvoření originální koupelny, hodí se však kamkoliv v bytě či rodinném domě. Pro tento účel je nejvhodnější hnědá a béžová řada, jež je doplněna o zajímavé listely a mozaiky. Již na první pohled tato kolekce působí teple. Naopak krémové a oranžové obklady oživují listely s jednoduchými nákresy květin – stébel. Kresba těchto matných obkladů je vytvořena úzkými svislými linkami, které jsou oživeny mírným reliéfem. Dlažba je dodávána ve čtvercových rozměrech 35 x 35 cm, obklady mají obdélníkový tvar 25 – 35 cm.

Kolekce Fascia je naopak lesklá a dodává se ve formátu obkladů 20 x 25 cm, dlažba 33,3 x 33,3 cm. Díky pastelovým barvám zanechá tato kolekce v interiéru po celý rok atmosféru léta. Povrch obkladu je lesklý s mírnou strukturou, kterou elegantně doplňují dva druhy dekorací. Prvky kolekce lze pokládat vodorovně a svisle. Dlažba je vyhotovená v technologii jednorázového vypalování. Inspirací pro vznik této kolekce byla vzájemně propletená stébla trávy vytvářející jemný prostorný obraz. Tato kolekce je určena pro milovníky světlých a teplých interiérů s jemným dekoračním zdobením. Je dodávána v zelené, modré a béžové barvě a hodí se především do koupelen.

Jak vybírat dlažbu
Dlažbu vybírejte takovou, aby byla odolná proti povrchovému opotřebení. Otěruvzdornost je označována skupinami od 1 do 5, přičemž nejvyšší stupeň 4 a 5 patří pro vysoce namáhané objekty, zatímco stupeň jedna je vhodný pro místnosti, kde používáme měkkou obuv, např. koupelny a toalety. Dalším vodítkem o kvalitě je nasákavost, která je přímo spojená s mrazuvzdorností. I když pro interiérové dlaždice není tento parametr důležitý, u venkovních dlažeb je stěžejní. Glazované a neglazované dlaždice by měly být nasákavé méně než 3 %. Ruku v ruce jde s dlažbou tvrdost. Všímejte si proto jejího označení. Stupeň 10 patří mezi nejvyšší. V případě, že volíte dlažbu do koupelen či na terasu, kde je zvýšená vlhkost, nezapomeňte vybírat dlažbu s protiskluzným povrchem.
Foto AKUTERM Tina, s.r.o.
Foto AKUTERM Tina, s.r.o.