Sdílet
 

Do kuchyně jedině sklokeramickou desku

Datum vydání: 11.01.2006 | autor:
S moderní kuchyní je dnes již neodmyslitelně spjata také sklokeramická varná deska. Přestože v době, kdy se objevily první modely této „vymoženosti“, se jí mnohé hospodyňky bály zejména kvůli možnosti poškození, dnes pro sklokeramické desky hovoří především jejich přednosti – líbivý vzhled nebo úspornost elektrické energie.
Hlavním důvodem, proč při modernizaci nebo zařizování nové kuchyně vítězí sklokeramické desky, je především ekonomický faktor.
Foto KODAD - MIKO kuchyňské studio.
Foto KODAD - MIKO kuchyňské studio.
Sklokeramické desky umožňují plynulou regulaci energie, což v praxi znamená možnost regulovat teplo a neplýtvat s ním, čímž dochází k energetickým úsporám.
Tato funkce má i další přednosti; umožňuje rychlé zahřátí varných zón, variabilitu při volbě velikosti plotýnek, u mnoha modelů jsou k dispozici rovněž indikátory zbytkového tepla.

Jak jsme již zmínili, při vaření oceníme především vysokou variabilitu sklokeramických desek. Pro každou nádobu totiž u většiny modelů najdeme také odpovídající tvar varné plochy, čímž maximálně využijeme produkované teplo. Pravá zadní varná plocha většinou představuje takzvanou rozšířenou zónu – zaujímá tedy největší prostor a je možné na ní vařit v širokých hrncích nebo mísách z varného skla.

Pro úsporu času i peněz nabízejí sklokeramické desky funkci rychlého rozehřívání varných míst. Na podobném principu fungovaly dříve takzvané rychlovarné plotýnky – jednalo se o jakéhosi předchůdce dnešních moderních systémů. Zahřátí varného místa v tak krátkém čase umožňují spirály dnešních „High – Light“ systémů, které dokážou ve velmi krátké rychlosti vyvinout maximální výkon. Oproti dřívějším, radiálně vinutým spirálám, tak tento systém představuje obrovský pokrok.

High – Light varné zóny najdeme na sklokeramických deskách většinou dvě, u dražších typů spotřebičů ale mohou být i čtyři. U nejdražších varných desek najdeme i dvojitou zónu, kde dvě překrývající se kružnice vytvářejí namísto kruhu varný ovál, na němž můžeme bez tepelných ztrát připravovat pokrm v oválných hrncích či mísách.
Některé varné desky jsou vybaveny také dvoukruhovou zónou, v níž jsou soustředěny dvě kružnice – jedna menší, druhá větší. Pokud tedy potřebujeme ohřát pokrm jen v malém kastrůlku, uvedeme do chodu pouze menší topnou jednotku, čímž opět šetříme náklady na elektrickou energii.

Přestože podle výše zmíněných informací představuje systém High – Light opravdový komfort, chcete-li si připlatit několik tisíc korun, můžete mít opravdu to nejlepší, co dnešní trh v tomto oboru nabízí. Jedná se o takzvaný indukční ohřev. Varné desky vybavené indukčním způsobem ohřevu disponují ještě větší variabilitou při volbě nejvhodnějšího programu ohřívání. Jsou vybaveny soustřednými plotýnkami, které zvládnou až devět stupňů výkonu. Kvůli vysoké ceně, která zpravidla začíná na třiceti tisících korun, však indukční varné desky najdou využití jen v málokteré domácnosti.
Jak je vidět, v případě sklokeramické desky se není čeho bát. Maximálně nám totiž může výrazně usnadnit práci v domácnosti i ušetřit peníze do rodinné kasy. A za to malá péče přece stojí.

Příjemným a pro praktické používání i nezbytným doplňkem sklokeramických desek jsou kontrolky provozu i zbytkového tepla jednotlivých plotýnek. Máme tak dokonalý přehled o tom, která varná zóna je právě v provozu, a která je i po vypnutí horká natolik, že není radno se jí dotýkat. Samozřejmou součástí varných desek je dětská pojistka, u dražších modelů patří do standardní výbavy i automatické vypínání nebo možnost programování jednotlivých varných zón.

Zřejmě jedinou nevýhodou sklokeramických desek je jejich křehkost. Pokud však nebudeme na desku pouštět těžké hrnce z dvoumetrové výšky, nemusí nás tento malý handicap vůbec trápit.

Jako každý specifický materiál vyžaduje i varná deska speciální údržbu, která ovšem není nijak náročná. Vybavit bychom se měli škrabkou určenou na sklokeramiku, k níž lze postupně dokoupit náhradní čepele. Na zaschlé nečistoty nepoužíváme ostré předměty, ale speciální čistící prostředky, kterých je na trhu nepřeberné množství. O nejvhodnějším druhu čističe bychom se měli poradit s prodejcem, v některých případech nám napoví také návod k použití.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Do kuchyně jedině sklokeramickou desku"

Buďte první a napište komentář k  "Do kuchyně jedině sklokeramickou desku"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE