Vstupuji ke kamarádovi do nového bytu a obdivuji podlahy. V hale parkety, v dětských pokojích plovoucí podlahu, v kuchyni nádherné dlaždice a konečně v obývacím pokoji překrásná rustikální prkna. „To tě muselo stát spoustu peněz?!“ Jenom se usmál a povídá: „Neblázni, to je přece PVC.“

Nechte si PVC celoplošně nalepit na rovný vystěrkovaný povrch odbornou firmou.

Kde jsou ty časy, kdy se do bytů pokládaly a svařovaly pásy nehezkého tvrdého PVC. Dnešní technologie i designy jsou úplně jinde a poznat rozdíl mezi bytovým PVC a jeho přírodní předlohou je z té estetické stránky velice těžké. Vyrábí se imitace prken, parket, dlažeb, kamenů, litých podlah aj. Ustupuje se od hladkých povrchů k reliéfním, které maximálně kopírují skutečnou strukturu dřeva či dlažeb. Používá se bezpečnější protiskluzný povrch. Snažíme se minimalizovat spoje v místnosti tak, aby bylo PVC položeno ´ode zdi ke zdi´. To nám umožňují různé šíře rolí od jednoho až po pět metrů. PVC je velice příjemné na došlap, je teplejší a tižší než laminátové plovoucí podlahy, vyhovuje podlahovému topení, nevadí mu vylitá voda a hlavně je nenáročné na údržbu.
FOTO: Strnad, Sienna black white
FOTO: Strnad, Sienna black white
Jak ale poznáme kvalitní bytové PVC?

Zejména podle složení pěny a hmotnosti materiálu na m2, celkové tloušťky, výšky nášlapné vrstvy a zátěžové třídy. Doporučujeme vybírat silnější a hutnější PVC tloušťky 2,6 mm a více s minimální nášlapnou vrstvou 0,25 mm a zátěžovou třídou nejméně 31 (lehká kancelářská zátěž). Čím vyšší parametry bude PVC mít, tím je kvalitnější.

A jaké jsou nejnovější trendy v oblasti PVC?

Číslem jedna jsou rozhodně dokonalé imitace selských prken dlouhých 1,5 m, které jako první na světě začala vyrábět anglická firma ARMSTRONG. Novinkou na trhu jsou též velkoformátové dlaždice. Rozšířila se i nabídka v šířích rolí, kromě klasických rozměrů 1,5, 2, 3 a 4 metry seženete i šíři 5 metrů a majitelé panelákových bytů jistě ocení atypickou šíři 3,5 metru.

A ještě jedna dobrá rada nakonec. Udržujte PVC speciálními prostředky k tomu určenými. Bude se mnohem méně špinit a prodloužíte jeho životnost o několik let.
FOTO: Strnad, Robinwood midoak
FOTO: Strnad, Robinwood midoak
František Strnad - KOBERCE STRNAD LIŠOV Poslat poptávku