Věděli jste, že houpání má uklidňující účinek na lidskou psychiku? Snad právě proto je vhodným způsobem relaxace houpací síť či křeslo. Možná pro někoho netradiční způsob odpočinku, jisté však je, že od jemného houpání je už krůček k podřimování.

Houpací sítě mají jakýsi příslib exotiky. Když se řekne houpací síť, většina z nás si ji představí zavěšenou mezi dvěma palmami, líně se pohupující v rytmu větru a na ní osmahlý domorodec užívající si sluníčka a popíjející chladný drink. Možná sen, ale proč si ho nedopřát na vlastní zahradě či v bytě? Houpací sítě jsou nejenom ideálním doplňkem do zahrady, ale výborně se také hodí i do interiéru, který se tak stane výjimečným.

Houpací sítě k nám přicestovaly ze Střední a Jižní Ameriky. Již staří námořníci používali houpací sítě v zaoceánských lodích v podpalubí na spaní. Tradiční sítě svojí barevností připomínají indiánské textilie – mayské. Tento druh sítí je u nás rovněž k dostání, více jsou však oblíbené tzv. brazilské sítě, které se vyznačují velkou pevností. Jsou ručně pletené podle tradičních metod, používaných již za starých předků. Jsou obvykle utkané ze 100 % bavlny.
Při výběru velikosti sítě máte mnoho možností. Sítě jsou totiž označovány stejně tak jako oblečení velikostmi.

K dostání jsou sítě jak pro jednotlivce, tak pro dva a dokonce i sítě rodinné, takže houpání si můžete užívat pospolu celá rodina. Sítě pro jednoho mají nosnost do 120 kg. Mohou ji však při nepřekročení hmotnosti použít jeden dospělý a jedno dítě. Nosnost houpacích sítí určených maximálně pro 2 osoby bývá 160 kg. Obvykle zaručují polohu našikmo, takže vaše záda budou v rovnováze a v neposlední řadě nehrozí vypadnutí ze sítě.
Rodinné sítě jsou určeny pro libovolný počet lidí s maximální nosností 200 kg. Jsou vyrobeny ze silné bavlněné látky s obrovskou plochou k ležení – 250 x 160 cm. Velkou výhodou je, že disponují výbornou stabilitou. A kolik za takovou síť zaplatíme? Pokud se jedná vskutku o 100 % bavlnu, cena se pohybuje od 1.500 do 2.500,- Kč.
Ti, co často cestují, si přijdou na své v turistické síti, která disponuje nízkou hmotností. Tyto sítě nejsou vyrobeny z bavlny, ale z nylonu, takže váží cca 0,3 kg, s nosností 90 kg.
Milovníkům přírody dopřává pocit volnosti - mohou si vlastní síť natáhnout, kdykoliv se jim zlíbí. Síť o nízké hmotnosti a malých rozměrech nezabere v batohu takřka žádné místo, vejde se dokonce i do kapsy.
Atypické jsou sítě pro děti, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů pro děti od 9 měsíců a mají nosnost do 20 kg.

Sítě můžeme snadno zavěsit mezi stromy či sloupky. Pokud takovou možnost nemáte, nabízí se zavěšení do speciálního dřevěného nebo kovového rámu. Jeho nevýhodou je, že takový rám bývá mnohonásobně dražší než samotná síť. Při upevňování do trámů či do zdí je nutné použít speciální kotvicí prvky jako ocelová lana či řetězy, které přijdou na necelých 500 Kč.

Závěsné houpací křeslo
Celá konstrukce křesla nejenže nabízí anatomicky přirozenou polohu páteře a tím volné dýchání, zároveň se v něm také ideálně odpočívá. Houpací křeslo můžete pořídit bavlněné, ratanové nebo dokonce z plastu. Obvykle mají nosnost cca 150 kg. Křesla se zavěšují pomocí karabiny na trám či do větve stromů. Pokud chcete křeslo zavěsit na strop, je nutné dodatečně pořídit speciální kotvicí prvek.

Jak síť udržovat
Houpací sítě jsou vyrobeny z materiálu, který lze snadno udržovat. Ideální je však prát síť v ruce při 30 °C. Doporučuje se, pokud síť dlouhodobě nepoužíváme, uklidit ji a uložit. Zabrání se vyblednutí barev a síť tak déle vydrží. Každá síť je opatřena ochranným obalem, do kterého je nutné ji ukládat zásadně suchou, jinak by mohla v obalu začít plesnivět.
Sítě jsou k dostání v nejrůznějších barevných odstínech od jednobarevných po pestré, takže si z široké nabídky vybere určitě každý. Navíc máte možnost dokoupit polštářky ve stejné barvě sítě, takže ke spokojenému lenošení už nebude nic chybět.