Silná konkurence způsobuje velkou nabídku komplexních stavebních služeb. Dá se očekávat, že bytové objekty budou v budoucnu neustále vylepšované pro naše domácí pohodlí, a to v jakékoli roční době. Měrný užitek je vždy hodnocen jako závislost ceny a kvality. Jednou z mála jistot však bohužel je, že ceny teplené energie porostou neustále. A jedinou rozumnou cestou, jak právě na energiích ušetřit, je investice do tepelné izolace. A jako bonus třeba využít některé ze současných nabídek dotací.

Před zateplením

Pokud se rozhodneme pro investici do zateplení objektu, je nutné předem zvážit několik problematik, které musíme vyřešit. Především je to vhodnost objektu k tomuto kroku. Jedním z nejdůležitějších vlivů je v tomto směru vlhkost stávajícího zdiva. Pokud se ve zdivu vlhkost nachází, velmi se snižuje jeho životnost. Voda ve zdivu způsobuje náchylnost k poškození materiálu. Děje se tak na základě chemických změn struktury samotného materiálu.

Voda (pokud se nejedná o kondenzaci vody na stěnách v důsledku vysoké relativní vlhkosti) se do zdiva dostává kapilárními póry. V důsledku jejího pohybu dochází ke zvýšení vlhkosti a možnosti vzniku plísní nebo krystalizaci solí, které voda rozpouští. Ty jsou pak činitelem, který narušuje strukturu zdiva.

Nejčastější metodou, jak odstranit nežádoucí vodu, je použití sanačních omítek. Tyto omítky disponují díky svému speciálnímu složení schopností odstranit nežádoucí jevy vzniklé pohybem vody zdivem.
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Zateplení objektů je možné realizovat dvěmi základními způsoby.

VNITŘNÍ ZATEPLENÍ:
Vnitřní zateplení má spíše okrajové použití především v místech, kde nelze použít vnější zateplení. Pokud se zvyšuje nebezpečí vzniku tepelných mostů, snižuje se efektivita izolace. Celková účinnost systému vnitřní izolace je však nižší, jelikož izolace není celistvá. Celkové řešení projektu vnitřní izolace je náročné a vyžaduje odborný posudek. Další velkou nevýhodou vnitřní izolace je fakt, že nám zmenšuje obyvatelný prostor uvnitř domu.

VNĚJŠÍ ZATEPLENÍ:
Vnější zateplení je velmi častým způsobem tepelné izolace, respektive nejčastějším. Nespornou výhodou tohoto řešení je spojitost celé izolace. Ta zamezuje možnosti namáhání v důsledku vnějších vlivů, jako jsou povětrnostní podmínky a změny teplot. V praxi se používají dvě základní funkční metody zateplení.
  • První metodou je izolace jednovrstvá, kdy je celý systém složen z jedné vrstvy, která neobsahuje vzduchové výplně.
  • Druhá metoda využívá jiné technologie práce s tepelnou energií. Mezi zdivem a termoizolací je vzdušný prostor vyplněný izolačním materiálem. Tato metoda je však náročnější na provedení.
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Dotace

V rámci projektu ZELENÁ ÚSPORÁM byl vytvořen státní fond, ze kterého lze čerpat prostředky na zateplení domů a bytových objektů. 22.4.2009 se datuje začátek příjmu žádostí o dotace, v ten samý den se na veřejnosti objeví i příslušné formuláře. Díky tomuto projektu je dnes výhodné období, kdy je možné získat k zateplení vašeho bydlení ještě další výhodu jako bonus. Stran zateplení je možné žádat o dotace v oblasti úspory energií spotřebovaných na vytápění, a to jak pro komplexní zateplení budov, tak pro dílčí části obytných domů.

Realizace

Pokud se v současnosti rozhodnete pro pořízení tepelné izolace, měla by konkrétní firma vždy mimo jiné zařídit projektovou dokumentaci, vyřídit stavební povolení a samozřejmě realizovat kompletní zakázku včetně záruky za veškeré provedené práce.

Rada na závěr

Pokud chcete ušetřit, mějte na paměti, že nejen zdmi se teplo ztrácí. Důležité jsou i kvalitní izolace oken, dveří a střech. Pokud vyřešíte jednotlivé netěsnosti a minimalizujete tím ztráty tepla, velmi brzy pocítíte nejen levný komfort, ale i rychlé navrácení vaší investice, byť z části dotované.
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY
Foto: URBANSTAVBY