Střecha dělá dům Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Dům dělá domem právě až střecha. Právem bývá také označována jako koruna domu. Při jejím výběru by však neměla rozhodovat pouze estetická stránka. Vždyť je to právě střecha, která chrání dům před povětrnostními vlivy, ať je to déšť, sníh, vítr nebo slunce.

Při rozhodování o sklonu střechy můžete zvolit ploché střechy nebo šikmé, které patří mezi nejpoužívanější. Ideálně totiž svedou přebytečnou vodu a v zimě sníh ze střechy. Krov, který je jakýmsi stojanem pro tašky, dává mnohé možnosti. Při vzniku podkroví můžeme použít střešní okna nebo světlíky a dodat interiéru zcela jiný směr. Bohužel však zkosení a šikminy v interiéru ubírají možnosti při zařizování nábytkem. Právě na sklonu střechy záleží při volbě střešní krytiny. Proto se vždy informujte, pro jaký sklon střechy je určena. Pohybuje se v rozmezí od 5 – 90 °. V neposlední řadě berte v úvahu okolní zástavbu. Je dobré vědět, že v určitých chráněných krajinných územích rozhodují památkáři a ochránci prostředí. V oblastech se zvýšeným nebezpečích výskytu požáru nepovolí střechu ze snadno hořlavých materiálů jako je např. asfaltový šindel, došky, šindele. Oproti šikmým střechám mají ploché tu výhodu, že není třeba realizovat krov a navíc dávají maximální využití prostoru v interiéru. Jsou však nákladnější a náročnější na údržbu.

Pálená taška
Pálené tašky mají dlouholetou tradici a patří mezi klasiku. Jsou vyráběny z přírodních materiálů – hlíny - se životností několik desítek let. Životnost se dá však i zvýšit nejrůznějšími povrchovými úpravami např. glazováním a engobou, jež zaručují životnost až 150 let. Taková střecha poslouží několika generacím. Rozdíl mezi nimi poznáte již na první pohled. Glazované mají lesklý povrch, naopak tašky pokryté engobou jsou matné nebo pololesklé. Takové tašky jsou méně nasákavé a znesnadňují uchytávání mechu. Díky tvárnosti hlíny lze vyrábět různé tvary tašek a doplňků v mnoha barevných odstínech. Pálené tašky jsou oblíbené pro svojí dlouhou životnost, mají vysoký tepelný rozpor, dobrou akumulační schopnost a dobře izolují. Nejmenší možný sklon pro použití střechy z pálených tašek je 22 – 30 °. Cena se pohybuje od 250,- Kč/m2.
Foto AZ STŘECHY - střechy, půdní vestavby
Foto AZ STŘECHY - střechy, půdní vestavby
Betonová taška
Přírodní betonové tašky jsou na první pohled od pálených tašek takřka k nerozeznání. Nabízí se však v nejrůznějších barevných odstínech – černých, hnědých, modrých, zelených a červených odstínů, čehož lze dosáhnout pomocí oxidů železa. Další barevné tóny vznikají použitím akrylátových nástřiků. I když časem mohou tašky ztrácet svoji barevnou stálost, na druhé straně čas jim přidává pevnost. Vyrábí se z křemičitého písku a portlandského cementu. Nabízí podobné vlastnosti jako taška pálená, je však cenově dostupnější. Cena za 1 m2 se pohybuje okolo 200,- Kč. Je odolná, pevná a nabízí dlouhou životnost. Na druhou stranu však patří mezi nejtěžší střešní krytiny. Jako základ potřebují dostatečně pevný krov, kde je třeba až o 30 % více dřeva než v obvyklých případech. Střecha z betonových tašek dokáže odolávat náporu větru a navíc výborně akusticky izoluje. Nejmenší možný sklon střechy z betonových tašek je 17 °.

Břidlice
Břidlice je přírodní materiál, který se používá jako střešní krytina již po staletí. Břidlicové šablony se vyrábí řezáním nebo štípáním. Výhodou tohoto materiálu je pevnost, tvrdost a nehořlavost. Nejenže je prakticky bezúdržbová, ale také má vysokou životnost. Navíc je lehčí než pálená a betonová taška. Její nevýhodou je snad jen cena, která se pohybuje od 500,- Kč za 1 m2. Břidlice je velice snadno opracovatelná, takže je možné ji využít na pokrytí členitých střech. Nejmenší možný sklon pro střechy z břidlice je 25 °.
Foto AZ STŘECHY - střechy, půdní vestavby
Foto AZ STŘECHY - střechy, půdní vestavby
Asfaltové šindele
Tento druh střešní krytiny je oblíbený především pro svoji cenovou dostupnost. Další výhodou je nízká hmotnost a snadná montáž. Snadno se přizpůsobují různým obloukům a vikýřům. Bohužel však na úkor životnosti, která není příliš vysoká a nízké požární odolnosti. V oblastech se zvýšeným ohrožením požárů tento druh krytiny nepovolí. Asfaltové šindele se volí především pro ty stavby, kde konstrukce krovu nedovoluje vysoké zatížení a dále z finančních důvodů. Při výběru asfaltových šindelí však buďte opatrní a nakupujte u prověřených dodavatelů. Na trhu existují padělky, kde je značný rozdíl v kvalitě a životnosti. Prodávají se v nejrůznější barevných odstínech, tvarech a povrch může být polepen pískem, drcenou břidlicí, keramickými zrny nebo plastem. Hodí se na střechy s minimálním sklonem 7 °. 1 m2 pořídíte od 200 - 300,- Kč.

Střecha není tvořena pouze taškami, lze ji doplnit celou řadou prvků od větracích tašek či mřížek, prostupy pro anténu a satelit, prosvětlujícími čirými taškami, pochůzným systémem, protisněhovým systémem nebo různými keramickými okrasnými doplňky (kohouty, náměsíčníky, kočkami, věžičkami, hasiči či sovami), které dokážou střechu oživit.

Sortiment střešních krytin je opravdu široký a i za rozumnou cenu se dá pořídit kvalita, která vydrží řadu let.
Foto AZ STŘECHY - střechy, půdní vestavby
Foto AZ STŘECHY - střechy, půdní vestavby