Dovedou se i dveřní závěsy skrýt? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky K trendům současných interiérů patří na prvním místě čisté a hladké linie, saténově hebké povrchy a nápadité detaily. Precizní propracovanost elegantních linií se navíc ukazuje být perspektivní variantou moderních bytů. Tyto náročné požadavky jsou kladené ve všech oblastech a nevyhnuly se ani dveřním závěsům. Narušování hladkých povrchů nevkusnými prvky je minulostí, budoucnost má progresivní technologie skrytých závěsů. Jaké vlastnosti skryté závěsy mají a jaké se vyrábí typy?

Právě na požadavky čistých elegantních linií odpovídají i nové vývojové řady kompletně skrytých dveřních závěsů. Konkrétně značka Simonswerk přichází na trh s exkluzivním produktem s příznačným názvem série TECTUS. Tento latinský výraz znamená SKRYTÝ a jde stejně jako produkty tohoto názvu ruku v ruce s nejmodernějšími proudy ve vývoji designu.

Co skryté závěsy přináší?

Vůbec poprvé nám skrytý závěs umožní absolutně čistou plochu na straně závěsu dveří. Výsledkem je harmonická, ničím nenarušená, celistvá plocha. Krásný design se samozřejmě snoubí s perfektní funkčností. Stačí si vybrat z kompletní výrobní řady závěsů pro bezfalcové interiérové, objektové či účelové dveře.
Foto: R.S.P.
Foto: R.S.P.
Jak závěsy vybírat?

Prvním kritériem, kterým se při výběru závěsů budeme řídit, je hmotnost dveří. Nosnost závěsů má několik koncepcí: první skupinu tvoří závěsy s nosností do 40 kg, další potom závěsy pro dveře o hmotnosti 60 kg, 100 kg, ale vyrábí se i závěsy s nosností až 200 kg. Díky této pestrosti můžeme závěsy s obchodním názvem TECTUS využít pro širokou skupinu dveří prakticky neomezeně.

Typy závěsů a jejich vlastnosti

Jak jsme už naznačili, řada neviditelných závěsů je naprosto komplexní. Tuto komplexnost přináší dvě nové varianty (Tectus TE 210 3D a Tectus TE 630 3D), které navazují na předchozí tři úspěšné produkty. A které vlastnosti mají všechny typy závěsů společné? Třeba dodávané varianty povrchových úprav. Jako nejkvalitnější se osvědčila galvanizovaná ocel a plastové práškové barvy. Všechny typy nabízí úhel otevření dveří 180o a výhradně bezúdržbová ložiska. Závěsy se přitom vyrábí v univerzálních variantách pro pravé i levé dveře a seřizování neviditelného závěsu je třídimenzionální.

Jednotlivé řady a jejich charakteristika

Jednotlivé řady produktů se liší hlavně nosností a velikostí.
TECTUS TE 210 3D o velikosti 140 mm se používá pro nadstandardní interiérové dveře do hmotnosti 40 kg. Využívá se jako skrytý závěs pro bezfalcové dveře s obložkovou, ocelovou, hliníkovou zárubní, nebo pro masivní dřevěnou zárubeň.
Foto: R.S.P., TECTUS TE 630 3D
Foto: R.S.P., TECTUS TE 630 3D
TECTUS TE 310 3D má také velikost 140 mm, ale jeho nosnost se pohybuje až do 60 kg. Používá se především pro koridorové dveře.
TECTUS TE 510 3D nabízí nosnost 100 kg pro objektové a účelové dveře při velikosti 180 mm.
TECTUS TE 630 3D se vyznačuje nosností 200 kg a je tedy řešením pro těžké objektové dveře. Velikost závěsu je 240 mm.
Varianta TE 525 3D se vyrábí kompletně z nerezi, tudíž může být jako jediná z rodiny TECTUS použita jako pant protipožárních dveří.

Jako pomocné díly pro zasazení do zárubní (lidově řečeno do futer) se používají FZ (Futterzargen) neboli uchycovací destička, která umožňuje upevnění závěsu do obložkovaných zárubní. SZ (Stahlzargen) je navařovací kapsa, která zabezpečuje upevnění závěsu do kovových zárubní.
Jako příslušenství lze dodat kabelový set, který slouží k bezproblémovému zavedení elektrického proudu, třeba k elektronickému zámku nebo k osvětlení označení dveří a podobně.
Foto: R.S.P.
Foto: R.S.P.