Podlehli jste kouzlu dřeva? Díky vyspělým technologiím zpracování si jej můžeme užívat i u nás doma. Dřevo se stalo poměrně universálním materiálem, který se používá na podlahy, okna, dveře, schodiště, obklady a samozřejmě nesmíme vynechat stále populární evergreen, který nikdy nevyjde z módy - dřevěný nábytek. Chceme-li se obklopit dřevěným nábytkem, máme na výběr z různých variant. Pravé dřevo najdeme nejen u masivního nábytku, ale také u variant s dýhou. Který materiál zvolit a jak by dopadlo porovnávání jejich možností?

Krása, elegance, originalita nezaměnitelného přírodního motivu kresby dřeva a zároveň trvanlivost a kvalita při správné péči … Přednosti dřeva zná asi každý, protože se jedná o staletími prověřený tradiční materiál, který dokáže vnést kousek kouzla přírody do každého interiéru.

Dřevo

Dřevěný nábytek proslul zejména pro svou krásu a kvalitu. K základním provedením patří masiv a dýha. Ani dnes nemůžeme říci, že masiv má výrazně více kvalit, než nábytek dýhovaný. Oba typy materiálů mají svá pro a proti.

Masiv

Masivní nábytek se vyrábí přímo z velkých kusů dřeva a jeho struktura je tedy celistvá. Hledáme-li zdravotně nezávadný, čistě přírodní a tedy i ekologický výrobek, pak se v masivu nemůžeme splést. Jediné místo, kam se masiv pro náročné podmínky nedoporučuje, tvoří kuchyně. Masivu totiž vyhovuje stálé prostředí bez výrazných výkyvů teplot a vzdušné vlhkosti. Tyto změny mohou mít za následek pohyb dřevěných částí. Jako preventivní opatření pak slouží speciální nástřik.
Foto: Jan Kraft - Truhlářství
Foto: Jan Kraft - Truhlářství
Nábytek s dýhou

Dýha je tenkou vrstvičkou masivního dřeva, která tvoří povrch DTD nebo MDF desek. Výsledná kvalita výrobku je vynikající díky vyspělým postupům ve výrobě. Právě proto má dýha značnou oblibu nejen u zákazníků, ale také u výrobců. Laik by na první pohled mohl mít problémy s rozeznáním dýhy od masivu, protože vzhledově jsou maximálně podobné. Kvůli ceně se pak dýha používá především pro realizace větších ploch (skříně, stoly a podobně).

Porovnání v kostce …

Mnozí z nás vidí zásadní rozdíl v ceně. Je tomu tak, protože platíme za kvalitu dřeva. Rozhodně se ale nejedná o horentní sumy, které tvoří hranici mezi nábytkem z dýhy a masivu. V praxi si za masiv připlatíme asi o 20 až 30% více. Dýha má vyšší hmotnost a velice těžko se vyrovnává s poškozením. S ohledem na možnost opravitelnosti bychom jako trvanlivější mohli označit masiv. Oprava probíhá buď prostřednictvím vložení vysprávky, přibroušení nebo zaretušování.
Foto: Jan Kraft - Truhlářství
Foto: Jan Kraft - Truhlářství
Masiv sice déle vydrží, zato dýha nabízí větší tvarovou stálost. Při výrobě je dýha poddajnější a nabízí tedy designérům prostor pro realizaci krásných ohýbaných solitérů. Pro takové účely se používá speciální deska, která se nakonec podýhuje. Takto si můžeme dopřát atraktivní originální nábytek za přijatelnou cenu.

Společné vlastnosti a péče

Mezi společné vlastnosti dýhy i masivu můžeme zařadit čas zpracování a rychlost montáže prvků, barevnou škálu a odstíny. Základní škálu barev udávají mořidla, která jsou pro oba materiály stejná. Také péče o nábytek je prakticky stejná. Používáme přípravky určené pro dřevo a hlavně zamezujeme kontaktu s vodou (například při přelití pokojové květiny je nutné povrch nábytku ihned otřít).
Foto: Jan Kraft - Truhlářství
Foto: Jan Kraft - Truhlářství
Jan Kraft - Truhlářství
Poslat poptávku