Fasádní komíny domům sluší Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Tak jako každému domu sluší jiná fasáda, každé fasádě sluší jiný komín. Moderním trendem jsou nerezové fasádní komíny. Není divu, že si rychle získaly oblibu. Sestavují se jednoduše jako stavebnice a minimalizují stavební zásahy do budovy. Jednotlivé díly drží pevně pohromadě díky kruhovým sponám.

Jednotlivé díly nerezových fasádních komínů se vyrábějí v různých délkách i šířkách. Mezi vnitřní a vnější stěnou je vrstva minerální izolace. Jeden z dílů opatřený silikonovým těsněním slouží jako čistící. Má v sobě otvor, který je zvenku zakryt dvířky. Potřebujete-li připojit krbovou vložku, hodí se díl se sopouchem s ostrým úhlem.
Komínový systém je smontovaný za cca dvě hodinky. Jeho montáž je samozřejmě možná celoročně. Je použitelný pro vytápění tuhými palivy, topnými oleji, ale i plynnými palivy.

Co mluví v prospěch fasádních komínů

Praktické je, že v budoucnu budete moci komín snadno rozebrat. Během provozu oceníte i další jeho přednosti. Kovový komín se málo se zanáší, údržba je tedy snadná. Po zatopení se velmi rychle zahřívá takže tvorba nepříjemného kondenzátu je minimální. Budete-li potřebovat větší tah, nebo proběhne-li stavební úprava střechy, není problém komín dodatečně prodloužit dalším dílem.
Fasádní komíny
Fasádní komíny

Může a nemusí být na očích

Někteří stavebníci spodní část komína obezdí a nadstřešní část nechají holou – přiznají nerez v lesklém nebo matném provedení. Pro náročné jsou na trhu díly komínu s poměděným povrchem.
Jiní majitelé domů zase fasádní komín kamuflují. Upraví vše zvnějšku tak, aby vypadal jako klasický komín. Třeba u staré chalupy je to jistě pochopitelné. Pro někoho prostě lesklý kovový komín vyhlíží příliš moderně nebo průmyslově.
Výrobci nabízejí i různé jiné pláště – dle škály RAL ve stavebnictví hojně používané. Komu se stříbřitý lesklý povrch nelíbí, vybírá prostě podle barvy fasády. Komín se stává ozdobou a nikoliv rušivým prvkem.
Nerezový fasádní komín
Nerezový fasádní komín
Je možné jej ukotvit z vnějšku do fasády. Vytvoření otvoru ve zdi domu je nenáročná stavební práce bez velkého nepořádku a s minimálními finančními náklady.
Ve spodní části má komín otvor pro odtok kondenzátu. Stříška proti dešti není nutná, pokud je vyústění průduchu komína opatřeno kónickým uzávěrem. Zajímavě tvarovaná stříška však může být ozdobou.

Dodatečný komín? Jedině fasádní.

Fasádní komín je jediným řešením, které může odborník s čistým svědomím doporučit těm, kteří si včas (tedy již v době výstavby) nepromysleli, že chtějí mít v domě krb. Jiná dodatečná instalace je nesystémová a tím i nebezpečná z hlediska požárního rizika.
Nerezový fasádní komín
Nerezový fasádní komín