Fenomén jménem MOBILHEIM dobývá i Česko Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Mobilní domy se zásadně liší od obytných přívěsů. Na rozdíl od obytných přívěsů jsou větší a svým vzhledem i vnitřním komfortem připomínají malé, tradičně stavěné domky či rekreační chaty. Mobilní domy nejezdí po svých kolech, byť je mají a jsou proto vedené jako vozidla, ovšem jen kvůli přesunu na krátkou vzdálenost, ale jsou na místo určení převážené na návěsech. Mobilheimy se vyrábí z bezúdržbových materiálů a technologií. Jsou však stejně jako prodávané obytné přívěsy kompletně vybavené nábytkem, rozvody a instalacemi a sanitární technikou. 

V mobilních domech lze topit nejčastěji elektrickými přímotopy či plynovými topidly, případně krbovými kamny. Luxusněji vybavené prototypy jsou však vybavené také systémem centrálního vytápění.

Nabízené jsou mobilheimy sezónní či obyvatelné celoročně, s funkční tepelnou izolací stěn a střechy. Mobilheimy však nejsou doporučené k celoročnímu obývání, v případě potřeby ale nabídnou i tuto možnost. Úředně jsou mobilheimy „stavby“ vedené jako „vozidla (obdoba karavanů),“ nevyhnete se však před jejich umístěním na pozemku územnímu řízení, jelikož je nutné objekt připojit k sítím (voda, elektřina, plyn, kanalizace).

Jak jsme již zmínili, mobilní domy jsou vybavené ocelovým podvozkem s malými kolečky, závěsným zařízením a rektifikačními podpěrami kvůli kotvení na pozemku. Mobilheimy tedy nejsou na pozemku pevně spojené se zemí a vy nepotřebujete pro jejich umístění na pozemku stavební povolení. Nevyhnete se však územnímu řízení, jelikož je nutné vyřídit povolení pro připojení k sítím (plyn, elektřina, voda, kanalizace). Podle českých norem by se měl správně používat výraz „mobilní domov,“ vžil se však právě pojem „mobilheim“ či „mobilní dům.“

Mobilheimy se vyrábí do délky 15 metrů, šířky od 3 do 4 metrů, vnitřní výšky od 2 metrů (určeno pro pohodlný pohyb osob do výšky postavy 190 cm), vnější výšky do 3,2 metru a hmotnosti 1,5 až 3,5 tuny. Rozměr mobilheimů i hmotnost jsou limitovány kvůli dopravě po pozemních komunikacích na návěsech kamionů. Pod domem je volný prostor o výšce 60 cm, použitelný k uskladnění různých věcí. Obytná plocha může být až 40 m2.
Přepravovaný mobilheim
Přepravovaný mobilheim
Přepravovaný mobilheim
Přepravovaný mobilheim
Všeobecně platí, že nejčastěji se mobilheimy využívají nikoli k rekreačním účelům či stálému bydlení, ale pro potřeby přechodného bydlení během výstavby rodinného domu. Stavbu tak máte stále při ruce a přitom již plnohodnotně, ale dočasně a skromněji bydlíte. Běžně je však lze využít i jako kanceláře a nebo nájemní či firemní ubytovny.

Instalace mobilheimů na pozemku je rychlá a snadná. Pracnější je pouze připojení k sítím, ovšem i v tomto případě jsou vývody pro přípojky připravené tak, aby bylo připojení k sítím co nejjednodušší. Tyto domy se kotví pomocí šroubovacích podpěr a nebo i dodatečných podpůrných nožek. Mobilheimy v zásadě splňují shodné normy jako karavany, především v ohledu na bezpečnost a zdraví -  EN ČSN 1647.

Při umisťování na pozemku se doporučuje použít pod vzpěry podklad – např. betonové dlaždice či vybetonovanou plochu. Na svažitém a nebo nerovném terénu se dporučuje vyrovnat plochu pod koly a vzpěrami.
Mobilheim na pozemku
Mobilheim na pozemku
Standardně jsou mobilheimy vybavené kuchyňskou linkou se sporákem a dřezem a dalším nezbytným vybavením kuchyně (stůl, židle), sedací soupravou, postelemi, šatní skříní, skříňkami úložnými, policemi, umyvadlem, zrcadlem, sprchovým koutem, wc, ale třeba i krbovými kamny.

Na mobilheimy se nevztahuje povinnost platit daň z nemovitosti ani jakékoli jiné správní poplatky. Pojištění mobilheimu je nízké a nabývá účinnosti okamžikem postavení na pozemek. Navíc ušetříte náklady za projekt, stavební přípravu, výkopové práce a realizaci základové desky a podobně. Navíc je velmi výhodná možnost zpětného výkupu mobilheimu – například po dokončení stavby rodinného domu. Životnost mobilheimů je dimenzována na 40 let, vydrží však mnohem déle. Dodavatelé navíc nabízejí možné vyzkoušení mobilheimů ještě před pořízením – na den se prostě ubytujete a případně i přepíte.  
Mobilheim na pozemku
Mobilheim na pozemku

Výroba mobilních domů

Základ mobilheimu tvoří vyztužený ocelový rošt podvozku. Na něm je ukotven rám mobilního domu (jde o rámovou konstrukci). Rám může být z ocelových profilů či dřevěných hranolů. Vnější obvodové stěny tvoří eloxovaný hliníkový plech. Volný prostor mezi vnitřní a vnější stěnou se vyplňuje tepelnou izolací (polystyrén, minerální vata o tloušťce do 6 cm). Klíčové je i tepelné zaizolování střechy. Střechu tvoří hliníkový, ocelový či pozinkovaný plech, může však být použita i střešní krytina imitující tradiční tašky.

Kromě připojení k inženýrským sítím umožňují mobilheimy tak připojení k nezávislým zdrojům – elektrický agregát, studna, solárně termické kolektory, domovní ČOV. V případě, že nelze daný pozemek připojit k veřejné kanalizaci, je třeba vybudovat žumpu. 
Kotvení mobilheimu na pozemku
Kotvení mobilheimu na pozemku
Vybrat si lze mezi mobilheimy sezónními či celoročně obyvatelnými, s kvalitní tepelnou izolací. I u mobilheimů sezónních však lze dodatečně přidat tepelnou izolaci – polystyrén a stěrkovou omítku, případně dřevěné či jiné obložení. Dům lze navíc dovybavit dvojitými okny.

Kdy pořídit mobilheim a kdy karavan?

Jestliže chcete své dočasné bydliště neustále přemisťovat z místa na místo a budete je používat ke krátkodobému pobytu na cestách, je vhodnější pořídit si karaven. V opačném případě je však lepším řešením mobilheim, jelikož nabízí větší obytný prostor a komfort. Pozor však na jednu věc, v praxi se objevují rozdíly ve výkladu mobilních domů, zda to jsou skutečně vozidla, nebo již domy, proto se vyplatí raději navštívit místně příslušný stavební úřed a ověřit si, jak zde na mobilheimy pohlížejí. Mobilheimy je dokonce možné umístit na vhodných pontonech na vodní hladinu.
Mobilheimy
Mobilheimy
ARNET spol. s r.o. - Centrum pro architekturu, interiér a design Poslat poptávku