Harmonie přírodního kamene Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Ještě mnohem dříve, než kam sahá vývoj člověka, vznikaly během dlouhé historie Země nádherné kameny jako impozantní svědectví přeměny přírody. Rozmanité podoby kamenů a jejich individuální možnosti využití jsou dodnes jedinečné. Pokud tímto „historickým“ materiálem obohatíte svůj příbytek, budete si tak moci každý den vychutnávat kouzlo přírodního kamene. Jeho využití je opravdu všestranné. Dnes se seznámíme s jeho uplatněním v exteriérech.

Venkovní dlažba zabezpečuje funkčnost cest, chodníků a míst na zahradní posezení. Výběr materiálu závisí na vkusu i na způsobu využití konkrétní plochy. Nutno zdůraznit, že dlažba v exteriérech je i důležitým architektonickým prvkem, který zvýrazňuje a doplňuje charakter domu a zahrady.

Tradičním materiálem na zahradní cesty, chodníky a zpevněné plochy je přírodní kámen. Když vezmeme na vědomí, že tento stavební materiál provází člověka od jeho nejranějšího vývoje více jak dva miliony let (například z kamenné mozaiky se lidstvo těšilo už v období antiky), nezbývá než ho plně respektovat a právem ocenit jeho využití, které nepozbylo aktuálnosti.

Z přírodního kamene se používá především porfyr, andezit, pískovec, vápenec, žula, rula, případně čedič. V současnosti je nejvíce žádán pro své výborné mechanické i estetické vlastnosti a také pro velmi příznivou cenu PORFYR. Největším dovozcem do ČR a prodejcem je firma BIRO-D, u které je možné tuto horninu zakoupit v několika odstínech, různých velikostech a formátech. Kromě porfýrů se firma BIRO-D zabývá také prodejem většiny z výše uvedených hornin.

Svými vynikajícími vlastnostmi je přírodní kámen předurčený k využití ve volném prostranství. Snadno se udržuje, odolává nepříznivým vlivům počasí a jeho krása je trvalá.
Foto BIRO - D, síť prodejen přírodního kamene
Foto BIRO - D, síť prodejen přírodního kamene
Lomový kámen je možné upravovat štípáním nebo broušením. Do volnější a větší zahrady se většinou používá tzv. anglická dlažba z neopracovaných kamenů s rovnou lícovou stranou. Naopak do menších zahrad volíme třeba kamenné kostky.
Pohodlnou dlažbu vytvoříme z kamenných dlaždic velkého formátu s hladkým či hrubým povrchem. Působí příjemně a hodí se spíše do geometricky řešených zahrad.

Závěrem ještě užitečná rada:
Dlažby z přírodního kamene nepotřebují v průběhu své životnosti žádnou zvláštní údržbu. Ta spočívá v občasném opláchnutí vodou. V žádném případě se nesmí používat agresivní čistící prostředky. Rovněž je nutné se vyvarovat kontaktu s mastnými nebo chemickými látkami – oleji, ředidly, rozpouštědly, barvami, pohonnými hmotami apod.
Takovéto látky vniknou do materiálu i přesto, že kámen má minimální nasákavost a jsou těžko odstranitelné.

RADA: Na našem trhu jsou nabízeny horniny dovážené z různých exotických zemí a ne všechny jsou vhodné pro použití v našich klimatických podmínkách.

Jak známo, neexistují dva stejné kameny. Každý má svůj barevný odstín, osobitou strukturu. Kdo klade důraz na individualitu, najde v přírodním kamenu ideální materiál. Na své si přijdou ale i ti, kteří ocení jeho odolnost a životnost, která přečká i několik generací.
Foto BIRO - D, síť prodejen přírodního kamene
Foto BIRO - D, síť prodejen přírodního kamene
BIRO - D s.r.o. - síť prodejen přírodního kamene Poslat poptávku