Stavíte-li, nebo jste se pustili do údržby domu, budete mimo jiné pravděpodobně potřebovat i zdvihací techniku pro stavebnictví – výtahy a závěsné lávky. Jejich koupě je ekonomicky poměrně náročná, ovšem záleží také na tom, jak často tato zařízení využijete. Pro jednorázové opravy apod. vyšly některé firmy svým zákazníkům vstříc a na trhu se objevily půjčovny výtahů a závěsných lávek, které se stávají více a více využívané – jak jednotlivci, tak i celými firmami, mezi něž patří stavební firmy, pokrývačství, sklady a mnoho dalších.
Z čeho můžete vybírat?

Osobonákladní výtahy
Jejich nosnost se pohybuje od 900 až do 3 200 kg a jsou určeny pro dopravu osob i materiálu svislým směrem až do výšky 150 m. S růstem budovy lze využít možnost zvýšení tří nebo čtyřbokého stožáru, takže výtah bude vždy optimálně přizpůsoben potřebným parametrům. Ukotvení stožáru se nachází ve stěně objektu, v jeho konstrukci. Větší bezpečnosti výtahu zajišťuje provozní brzda, samočinný zachycovač a další prvky.

Nákladní výtahy
Mají nosnost 200 a 500 kg a využívají se pro dopravu materiálu. Jednoduše se ovládají a velice příznivá je i jejich cena.

Stavební výtah hliníkový – Alufit 200
Pro svislý nebo šikmý provoz jej nejlépe využijí malé a středním stavebním firmám. Pohonná jednotka se nachází ve spodní části výtahu. Navíjením nebo odvíjením nosného lana se dává do pohybu klec, která se vyrábí ve více provedeních – podle typu a druhu převáženého materiálu. Každý typ obsahuje speciální záchytné zařízení, které při přetržení lana zabrání pádu klece.

Speciální, permanentní výtahy
Do této kategorie patří ty výtahy, které se stanou stálou součástí provozu budovy (např. výtahy při televizních věžích, ve skladech,…),ve které provoz klasické výtahové šachty je nemožný nebo příliš komplikovaný a finančně náročný.
Foto STROS-Sedlčanské strojírny a.s.
Foto STROS-Sedlčanské strojírny a.s.
Závěsné lávky
Pozinkované ocelové profily a protiskluzová podlaha z hliníkového plechu spojují pevnostní šrouby a samojistné matice. Komplex tvoří stavebnicovou konstrukci mobilní nebo pevné závěsné lávky, kterou podle potřeby sestavíte v rozsahu od 2 do 12 metrů. Mezi bezpečnostní prvky patří v souladu s ČSN EN přetěžovací pojistka, koncový spínač, možnost nouzového sjíždění, zachycovač, rychlostní zachycovač a zařízení kontrolující naklonění plošiny. Rohy budov zpřístupní závěsná lávka se závěsným třmenem.

Než začnete:
Konzultujte s odborníkem nejvhodnější typ výtahu, nebo závěsné lávky a jejich správné ukotvení, aby nedošlo k přetížení plochy. Techniku vždy umísťujte s ohledem na dostupnost k přívodu elektrického proudu. Před použitím zařízením je nutností jeho kompletní revize.

V tomto článku jsme vycházeli z nabídky sedlčanské firmy Stros. České firmy se zdvihací a jinou technikou často vyhledávají zahraniční partnery a dovozce. Firma Stros se naopak stala celosvětově vyhledávaným partnerem, který Vám nabídne širokou škálu (nejen) zdvihací techniky. Nebude-li vám ani tento výběr dostačující, pak Vám firma nabídne vyprojektování, výrobu a montáž s kompletním vybavením přesně podle potřeb Vašeho projektu. Služby týkající se podrobností, informací a předběžné cenové kalkulace jsou samozřejmostí.
Foto STROS-Sedlčanské strojírny a.s.
Foto STROS-Sedlčanské strojírny a.s.
STROS - Sedlčanské strojírny a.s. Poslat poptávku