I na malém pozemku se dá vytvořit krásný dům Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Pokud si chcete postavit dům, potřebujete k tomu, alespoň pro začátek, peníze a vhodný pozemek. A někdy i trochu štěstí. Tím nezbytným štěstím je výběr dobrého projektanta, architekta a v neposlední řadě i realizační firmy.

To všechno se sešlo při realizaci krásného a nestandardního rodinného domu nedaleko Prostějova.

Než majitelé nového rodinného domu začali stavět, hledali asi rok nějaký domek k rekonstrukci nebo pozemek někde u Prostějova, ale nic vhodného nenašli. A protože nechtěli bydlet v nějakém satelitním městečku, přijali nabídku od rodičů, že si mohou postavit domek na jejich i když ne velkém pozemku. Nově objevená a rodiči nabídnutá lokalita se jim zamlouvala a proto jeden z investorů oslovil Ing. Arch. Michala Prášila, se kterým se znal již od mládí, kdy ještě jako kluci ve školce spolu spřádali své velké sny a plány do budoucna.
Také na malém pozemku se dá postavit netradiční dům.
Také na malém pozemku se dá postavit netradiční dům.

Byla to výzva, ale splnitelná

Jeho aktuální zadání bylo jasné, ale dost strohé. Máme pozemek široký 12 a dlouhý 50 metrů a chceme na něm postavit pěkný domek. Dalo by se to uskutečnit?
Jak říká Michal Prášil i pro něj to byla výzva. Vymyslet na tak úzký pozemek dům nebylo vůbec snadné a v mnoha směrech i stavebně limitující. Ale všechno se dá při dobré a oboustranné vůli vymyslet i postavit.
Když se tedy od architekta dozvěděli kladnou odpověď, že se na získaném pozemku dá dům postavit, hledali odpověď na další otázku, jaký dům si postavit.
„Než jsme začali stavět, dost jsem přemýšlel i o dřevostavbě. Když jsem to podrobněji studoval, našel jsem mnoho negativních recenzí a argumentů, proč do dřevostavby nejít a postavit si raději důkladný dům z cihel. O cihlách toho mnoho nevím, jen jsem objevil, že existuje cihla, která má ve svých dutinách polystyrenové kuličky a to bylo vše. Až později jsem zjistil, že je to HELUZ Family 2in1, tedy cihla, která splní to, co je mi nejblíže a co by vyhovovalo i pro náš budoucí dům. Mě stačilo, že to bude padesátka cihla, že když silně zafouká, tak dům bude dál pevně stát. Překvapila mě i tvrdost a pevnost cihly, když jsme pak ve finále stavby zatloukali do zdi kotvení k zavěšení poliček a obrázků.'
Dům je naprosto netradiční díky rozměru pozemku.
Dům je naprosto netradiční díky rozměru pozemku.

Správná volba na pasivní dům – HELUZ Family 2in1

Ten pocit z  cihlové zdi je jiný než u stěny dřevostavby. Nám se vždy líbil takový severský styl domů, strohé, pevné a jednoduché stavby, kde jsou velké prosklené plochy v cihelném zdivu. Proto jsem chtěl nízkoenergetický cihlový dům a také bez zateplení. A jen tak na okraj, máme dva psy a nevím, jestli by jim to třeba nezachutnalo a zateplená fasáda by tak dlouho nevydržela,“ dodává s úsměvem investor.

„Při navrhování nových domů se řídíme zásadou využít takový dostupný zdící materiál, který umožnuje postavit nízkoenergetický a pak i pasivní dům a bez zateplení. Takový dům dýchá a zdravě se v něm bydlí a žije. Zateplovací boom je za námi, dnes už není nutné nové domy zateplovat, protože je na trhu dostatek zdících materiálů, které umožňují stavět nízkoenergetické domy. I bez zateplení se dají dosáhnout potřebné energetické parametry,“ doplňuje investora Michal Prášil a dodává. 
Jednoduchost, maximální využití každého prostoru, s velkým citem vytvořený prostor obývací části, jídelny a kuchyňského koutu, velké prosklené plochy oken v jednotlivých místnostech, to je stručná charakteristika nového domu.
Jednoduchost, maximální využití každého prostoru, s velkým citem vytvořený prostor obývací části, jídelny a kuchyňského koutu, velké prosklené plochy oken v jednotlivých místnostech, to je stručná charakteristika nového domu.

S HELUZem získáte dotaci a nemusíte zateplovat

„Už během výstavby se správnou volbou zdiva tedy cihelných bloků HELUZ Family 2in1 50 podařilo „překlopit“ nízkoenergetický dům do pasivu. V té době se otevřeli stavebníkům i možnosti na dosažení dotací z programu Nová zelená úsporám. A tím i rozhodování o typu domu a volbě zdiva bylo mnohem jednodušší a příjemnější“.

Stavět se začalo koncem srpna 2014 a dům byl dokončen a připraven k nastěhování krátce po Štědrém dni v  prosinci téhož roku. V té době bylo reálné získat dotaci Zelená úsporám v celkové výši 435 000 korun na výstavbu a podporu energetického výpočtu.

Jak se dá úsporně a ekonomicky bydlet

Postupem času se ukázalo, že nabídnutá státní dotace nejen výrazně pomůže ke krytí nákladů na nákup kvalitního zdícího materiálu, techniky a technologií na provoz pasivního domu, ale do budoucna značně zlevní celý provoz domu. „Měli jsme spočítáno, že s náklady na teplo a na ohřev teplé vody bychom se mohli vejít do 25 000 korun za rok. Po třech letech ostrého provozu můžeme říci, že jsme pod 20 000 Kč a přitom jsme doma všichni celý den. Já pracuji doma a manželka je s dcerkou na mateřské. Takže to jsou náklady na celý a celodenní provoz domu. Ještě musím připomenout, že veškerý energetický provoz domu má jen elektrický zdroj, plyn zde není zaveden, všechno funguje jen na elektřinu,“ říká k nákladům a ekonomičnosti bydlení investor.
Když se dům stavěl, tak na přechodnou dobu bydleli u rodičů a investor mohl téměř každý den sledovat průběh stavby. Viděl na vlastní oči z čeho, z jakého materiálu se dům staví a přišlo mu to velmi zajímavé a originální, jak se cihly s polystyrénovými kuličkami skládají do sebe a vytvářejí přesnou stěnu. Byl také u toho, když technik prováděl  Blower-door test, (zjednodušeně řečeno test jestli nejsou v plášti budovy místa, jimiž by z domu unikalo teplo). Investor tak jasně viděl, jak dobře a přesně je dům postaven, jakou kvalitu má cihelné zdivo HELUZ Family 2in1 50.
Tvar domu přísně vychází z tvaru pozemku – především jeho malé šířky (cca 12m) a jeho orientace ke světovým stranám.
Tvar domu přísně vychází z tvaru pozemku – především jeho malé šířky (cca 12m) a jeho orientace ke světovým stranám.

Za 4 měsíce se v domě dalo bydlet

„Veškeré materiály na stavbu domů a zejména svislé zdivo máme odzkoušeny, víme, jak se s nimi pracuje. A tak i novému klientovi vždy řekneme, co od tohoto materiálu může očekávat a jestli se mu s  tímto materiálem vyplní jeho představy o budoucím bydlení. Naše spolupráce se společností HELUZ byla velmi konkrétní i při stavbě tohoto domu. Protože cihla HELUZ Family 2in1 byla v té době poměrně nová, sám výrobce se zajímal o postup výstavby, zajímali ho případné potíže při pokládce zdiva. To nemluvím je za sebe, tedy za projektanta a architekta domu, ale i za realizační společnost Progress project s.r.o., která byla vlastně generálním dodavatelem stavby a spoluautorem technického návrhu domu. V průběhu výstavby se neobjevily nějaké problémy s materiálem, přesností cihelných bloků, ani s jejich pokládkou na lepící pěnu. Při výstavbě se použilo klasické systémové řešení HELUZ. Vše probíhalo velmi rychle a dokazuje to i fakt, že za neuvěřitelné 4 měsíce byl dům hotov a připraven k nastěhování.
HELUZ nám i nadále nabízí velmi dobrou technickou podporu, pokud bychom něco potřebovali zajistit ke spokojenosti zákazníka, tedy investora domu.

To všechno nám pomáhá vytvořit i konečný náhled investora na celou stavbu, na kvalitu dodaných a použitých výrobků i serióznost vybraného dodavatele stavebního materiálu“,
říká k samotné výstavbě i volbě stavebních prvků ing. arch. Michal Prášil.

Dům vytvořený na míru investorovi

Podle slov investora v domě se jim bydlí perfektně. Dům je naprosto netradiční díky rozměru pozemku, při jeho tvorbě. Když jsme procházeli domem, tak jsme obdivovali jeho jednoduchost, maximální využití každého prostoru, s velkým citem vytvořený prostor obývací části, jídelny a kuchyňského koutu, velké prosklené plochy oken v jednotlivých místnostech.
Jak nám v závěru řekl architekt domu Michal Prášil „tvar domu přísně vychází z tvaru pozemku – především jeho malé šířky (cca 12m) a jeho orientace ke světovým stranám. Vstup do domu je navržen přes zádveří, ze kterého se vstupuje do technické místnosti. Na zádveří bezprostředně navazuje chodba, která je hlavní spojovací tepnou mezi pokoji, hygienickým zázemím a obytným prostorem. Z chodby je přístup do 2 dětských pokojů, ložnice a hygienického zázemí domu. Na chodbu bezprostředně navazuje hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem. Velké prosklené plochy jsou orientovány na jižní a západní stranu objektu (pokoje, ložnice a obytný prostor s kuchyňským koutem).

Dům musí mít nějaký prostor nějaký vzduch, a proto jsou některé části a místnosti domu trochu prostorově potlačeny a některé, například obývací prostor, o něco více zdůrazněny. Tedy uzpůsobeny potřebám a požadavkům investora. To byl i hlavní záměr při tvorbě tohoto domu“, uzavírá své povídání architekt.

Nestačí mít jen peníze a pozemek, ale i kus štěstí při volbě architekta

Jak už bylo řečeno v úvodu, když se staví dům, jsou potřeba tři věci. Peníze, pozemek a taky trocha štěstí na správného tvůrce domu. Jak říká projektant domu on sám je se svou prací spokojen, když je také investor spokojený s hotovým dílem. V tomto případě je to umocněno i tím, že sám architekt má z navrženého i zhotoveného domu upřímnou radost. 
V průběhu stavby byly nějaké malé změny, ale v duchu vylepšení stávajícího a přizpůsobení se aktuálním požadavkům investora. 
A jak jsme se sami přesvědčili, tvořila se tady budoucí spokojenost z nového, netradičního, ale velice zdařilého rodinného domu poblíž Prostějova. 
  • Název stavby: Rodinný dům 
  • Projektant: Ing. Arch. Michal Prášil
  • Technický návrh: Ing. Arch. Michal Prášil, David Musil
  • Stavební firma: Progress project s.r.o. (Prostějov)
  • Měrná spotřeba tepla: 16 kWh/m2.rok
  • Energetická náročnost: A
  • Typ domu: Pasivní dům 
  • Skladba konstrukce: Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení
  • Použitý materiál HELUZ: obvodové zdivo HELUZ Family 2in1 50cm, nosné překlady HELUZ 23,8, HELUZ překlad plochý (příčky), příčky HELUZ 11,5, zdivo lepené na pěnu
Zdroj: www.heluz.cz
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku