Moderní parapety již neplní pouze funkci nutné ochrany zdiva pod okny, ale jsou také významným estetickým prvkem v celkovém vzhledu exteriéru i interiéru domu. Díky novým speciálním materiálům, jako je poly-mramor, lze docílit zajímavých tvarových řešení současně se zárukou vysoké technické kvality. Technologický a designový vývoj se však nezastavil ani u klasických materiálů. Jejich kvalita a odolnost je s nabídkou dob minulých nesrovnatelná.

Poly-mramor – odolná krása
Materiál poly-mramor je kombinací přírodního mramoru (95%) a polyesterové živice (5%). Má vynikající mechanicko-fyzikální vlastnosti, jako jsou například vysoká pevnost v ohybu a tlaku, tvrdost povrchu, odolnost vůči mrazu , tepelné rozpínavosti či obrusu. Oproti přírodnímu mramoru nabízí poly-mramor širší škálu barevných odstínů, přičemž je zabezpečena stálost barev.
Široké jsou také možnosti uplatnění tohoto materiálu. Kromě okenních parapetů lze poly-mramor využít při zařizování koupelny, na podlahy, schody, i vnější obklady.

Technologie pokládky poly-mramoru je stejná jako u mramoru přírodního. Materiál se nabízí v tloušťce 2 a 3cm. Délku, šířku, tvar i zaoblení hran lze zcela přizpůsobit individuálnímu přání zákazníka.

Aby se udržela trvalá krása a kvalita poly-mramoru, měly by se při jeho údržbě používat výhradně čisticí prostředky s neutrálním pH, jako jsou přírodní a akrylové vosky a prostředky dosahující lesku.
Foto INTERPLAST Česko s.r.o.
Foto INTERPLAST Česko s.r.o.
Tradiční materiály v novém kabátě
Především dokonalá povrchová úprava zaručuje i u tradičních venkovních parapetů z pozinkovaného plechu jejich odolnost proti povětrnostním podmínkám na desítky let.

Vysoce kvalitní ocelový pozinkovaný plech je pokryt účinnými barvami typu Colorflex a Antislip. Plech je chráněn několika vrstvami – ztmelující, základní a dekorativní. Standardní délky i šířky těchto parapetů jsou běžně ve skladové nabídce firmy Interplast. Jiné šíře na přání zákazníka je firma schopna vyrobit do 7 dnů.

Boční plastové krytky s možností výběru až ze čtyř barevných provedení dodají navíc i klasickému materiálu netradiční vzhled.
Foto INTERPLAST Česko s.r.o.
Foto INTERPLAST Česko s.r.o.

Plastové vnitřní parapety – materiálová harmonie
Vnitřních plastové parapety se vyrábějí z tvrdého polyvinyl-chlóru, tedy stejného materiálu, jaký se používá při výrobě plastových oken a dveří. Je tak dosaženo dokonalého povrchového a vzhledového souladu.

Materiál je stoprocentně voděodolný. Zabraňuje nasakování vody a tím i nebezpečnému bobtnání a tvarové deformaci. I v prostředí s vysokou kondenzací vody se na plastové parapety můžete spolehnout.
Další nepostradatelnou vlastností polyvinyl-chlóru je jeho odolnost proti slunečním paprskům. Nedochází ke změnám barvy ani k deformacím vlivem tepla. Nejen kvalita, ale i šetrnost k životnímu prostředí jsou výsadou plastových parapetů firmy Interplast. Použitý materiál je plně recyklovatelný.
Foto INTERPLAST Česko s.r.o.
Foto INTERPLAST Česko s.r.o.