I vnitřní omítky nám mohou ušetřit Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Omítkové systémy se neustále zdokonalují a to platí i pro vnitřní omítky. Také ve vnitřním prostředí je třeba uplatnit tepelně izolační vlastnosti a oddělit vytápěné místnosti od nevytápěných. Nové produkty společnosti Cemix – tepelně izolační omítkový systém pro vnitřní použítí Supertherm TO a Supertherm TO extra jsou mezistupněm mezi běžnou a zateplovací omítkou. Jejich hlavní funkcí je snižování prostupu tepla stěnami a tím pádem i snižování energetické náročnosti na vytápění.

Pokud potřebujeme zlepšit tepelně technické vlastnosti vnitřních stěn, aby skrz ně neunikalo teplo do dalších – nevytápěných místností, můžeme sáhnout po systémovém řešení od Cemixu.

Hlavní vlastnosti omítek

Tepelně izolační omítky snižují prostup tepla stěnami. Díky tomu teplo neuniká z vytápěných místností do nevytápěných částí budovy. Tím dosáhneme snížení energetické náročnosti na vytápění a tím pádem i úspor za energie. Tyto vnitřní omítky mají příznivou difúzi vodních par, takže zachovávají stěnám možnost dýchat. Lze je použít univerzálně na všechny zdící materiály. Navíc můžeme se Supertherm TO a Supertherm TO extra počítat i tam, kde jsou větší nároky na odolnost vůči objemovým změnám vlivem teploty.

Supertherm TO a Supertherm TO extra

Obě varianty mají podobnou strukturu a široké možnosti využití. Hlavním rozdílem je hodnota součinitele tepelné vodivosti, která je u omítky Supertherm TO menší nebo rovna 0,2 W/m2K. Omítka Supertherm TO extra má tuto hodnotu součinitele tepelné vodivosti ještě lepší – menší nebo rovnu 0,1 W/m2K, takže vykazuje lepší tepelně technické vlastnosti. Oba typy omítek se hodí i pro kritické podklady, aniž by se v budoucnu objevily nežádoucí trhliny v omítce a podobně.
Supertherm TO
Supertherm TO
Supertherm TO extra
Supertherm TO extra

Postup v kostce

Omítkový systém se nanáší na suchý, nosný, nemastný podklad, pokud je dostatečně zaschlá malta. První vrstvu vždy tvoří cementový postřik, na který se aplikuje jádrová omítka Supertherm TO nebo Supertherm extra v požadované tloušťce. Doba tuhnutí se pohybuje kolem 6 až 14 hodin. 
Dalším krokem je nanesení penetrace (ASN Cemix). Výhodou je, že nemusíme provádět vyrovnávací vrstvu. Následuje štuková vrstva, penetrace podle použité povrchové úpravy a finální povrchová úprava.
Výhodou je možnost použít omítky jak pro ruční, tak pro strojní omítání. Společnou podmínkou je dokonalé rozmíchání hmoty před aplikací.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), omítnutá, zalištovaná stěna
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), omítnutá, zalištovaná stěna