Inspirujte se barvami formou hry Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Rozhodli jste se nově vymalovat svůj dům nebo byt a hledáte inspiraci? Máte chuť se pustit do kombinování barevných tónů, ale nevíte, jak na to? Někdy nás zaujme zajímavá barevná kombinace na reklamních fotkách, nebo na návštěvě u přátel. Základním problémem bývá, že si barvy v interiéru nebo v exteriéru neumíme představit v ploše. Proto doporučujeme využít Color simulátoru, který nám s konkrétnější představou pomůže a můžeme díky němu objevit i nové barevné kombinace. 

Barvy ovlivňují lidskou psychiku a mají vliv také na optické působení místnosti. Pokud chceme vymalovat jinak, než bílou barvou, nemusíme volit pouze celobarevnou plochu, ale můžeme barvy a tóny vhodně kombinovat.

Color simulator

Práce se simulátorem barevných kombinací Color simulator je rychlá a snadná, takže ji zvládne opravdu každý. Cílem je vytvoření návrhu barevných odstínů fasády nebo interiéru. Nejde ale o pouhý návrh, protože se jedná o konkrétní odstíny barev, které jsou okamžitě k dostání. Případně je možné požadovanou barvu na počkání namíchat.

Postup

V prvním kroku vybereme, jestli budeme hledat barevné kombinace pro interiér nebo pro exteriér – čili pro fasádu a střešní krytinu. Pod oběma kategoriemi nalezneme fotogalerii, ze které vybereme typ místnosti nebo typ domu, který se bude nejvíce podobat našim podmínkám. 
Obr: BARVY BALAX
Obr: BARVY BALAX
Na pravé straně se objeví barevná paleta s příslušnou vzorkovnicí. Vybereme si požadovanou vzorkovnici, odstínovou skupinu a potom už stačí pouze jednoduše kliknout na vybraný odstín barvy a aplikovat ji na příslušnou část místnosti nebo domu (na strop, stěnu, střechu, …). Prvky, které lze přebarvit, jsou zde také uvedeny.
Pokud si chceme protokol s vybranou simulací uchovat, stačí zvolit „tisk protokolu“. Díky náhledu na budoucí barvy se můžeme s celou rodinou dohodnout, jaká kombinace bude všem nejpříjemnější. Předejdeme tak zbytečným hádkám, kdy představa jednotlivce nevyhovuje partnerovi a podobně.

Reálný výběr

Nezapomínejme, že simulace barev je pouze orientační pomůckou. Barvy může zkreslit monitor i tiskárna, takže se vždy vyplatí přesný odstín vybrat přímo z barevných vzorníků na prodejním místě.

Optické triky

Velké barevné plochy mohou opticky pozměnit prostor. Jde jen o správné použití barev. V běžných bytech postačí kombinování jemných odstínů a tónů (tón v tónu), nebo zvolit jednu výraznější barvu a doplnit ji neutrálnějšími tóny. Teplé barvy dovedou místnost celkově oživit a působí optimisticky. Tmavé místnosti se doporučují rozsvítit světlými barvami, malým prostorům svědčí teplejší světlé odstíny, velké místnosti si mohou dovolit i syté a tmavší barvy.
Obr: BARVY BALAX
Obr: BARVY BALAX
Obr: BARVY BALAX
Obr: BARVY BALAX