Jak a na čem spát zdravě Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Sladký spánek navozuje kromě dobrého polštáře a kvalitní matrace i to, co je pod ní. Pod většinu matrací se hodí lamelový rošt, pod některé typy je možno použít pevnou podložku deskovou nebo laťovou. Lamelový rošt umí zvýraznit dobré užitné vlastnosti matrace a dokonce prodloužit její životnost (tím, že vhodně rozloží síly, které působí vlivem váhy a pohybu spáče). Dostupnější jsou rošty rovné, ale největší variabilitu a pohodlí poskytnou rošty polohovací. U lidí se zdravotními problémy jsou často nepostradatelné.

Každá má něco do sebe

Největší nároky jsou kladeny na matrace zdravotní. Musí mít výborné ortopedické vlastnosti. Specifickou kategorií jsou pak matrace pro děti z poddajnějších materiálů. Měly by obsahovat latex. Standardní rozměry matrací zahrnují různé šířky a délku 200 cm, pro vysoké lidi je potřeba vybírat z matrací označovaných jako prodloužené. 

Co se týká materiálů, trochu se pletou dvě v poslední době hojně používaná označení - líná pěna a studená pěna. Studená je vyráběná metodou za studena. Tato kvalitní pěna má otevřenou buněčnou strukturu. Získá si vás vysokou elasticitou, provzdušněním a výbornou stálostí tvaru. Je vyrobena jako zónová – každá zóna má jinou tuhost. Tím pádem účinně podpírá páteř.
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace

Je líná, ale pracuje pro vás

Pěna 'líná' je materiál viskoelastický. Vlivem tělesné teploty spáče matrace v místě kontaktu měkne a do určité míry se 'podvolí' váze těla. Projeví se to tím, že spáč se méně obrací. Spánek je prostě klidnější. Celé tělo se také lépe prokrvuje. Matrace se dle výšky a zónování hodí na pevnou podložku nebo na lamelový rošt.

Matrace z pěn s příměsí rostlinných extraktů jsou ekologicky šetrnější co se týká jejich výroby i pozdější likvidace a hodí se také na lamelové rošty. Své místo na trhu však stále ještě mají staré dobré pružinové matrace. Mají dobré ortopedické vlastnosti a 'dýchají'. Další možností jsou třeba matrace latexové. Kromě latexu čili syntetického kaučuku obsahují také dražší kaučuk přírodní. Díky tomu jsou opravdu vysoce elastické a drží si svůj tvar. Jsou zónové a vyrábí se v různých výškách. Je nutné použít rošt s dostatečným počtem lamel. Ostatně zásada 'čím více lamel, tím lépe,' platí vždy.

U lamelových roštů jsou vyšší kategorií ty s plastovými nebo gumovými pouzdry na konci lamel. Pouzdra umožňují jemný měkký pohyb i v kraji roštu bez jakéhokoli vrzání a skřípání.
Kvalitní matrace
Kvalitní matrace
Zdroj: www.ceskestavby.cz, www.shutterstock.com