Jak a proč třídíme odpad Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Kontejnery sice něco stojí a odvoz a třídění odpadu také, ale pak vznikne ze starého a nepotřebného nové, materiál recyklujeme. Není elegantnější a rozumnější způsob, jak se zbavit zatěžujícího materiálu, který jen zbytečně zabírá místo, hyzdí životní prostor a přírodu, válí se po půdách a jinde.

Etické i finančně výhodné

Ze třídění a používání výrobků z druhotných surovin můžeme mít zasloužený dobrý pocit. Budeme-li například ve větším měřítku upřednostňovat recyklovaný papír, zachráníme pár stromů, nebo jim alespoň prodloužíme život. Profitujeme pak z toho zase hlavně my sami. Lesy pro nás zadržují vláhu a produkují kyslík. 

Vyprázdníte-li novou skleněnou lahev, může se z ní ještě několikrát stát další lahev. Spotřebuje se přitom mnohem méně energie než při výrobě z prvotní suroviny - tedy písku.

Navíc se zbavíme nevzhledných zákoutí s přeplněnými popelnicemi. Naplní se za delší dobu, když se do ní dává opravdu jen to, co nelze vyhodit jinam.

Za každým z nás zůstane každý rok hromada odpadu vážící až 200 kg. To naše planeta nedokáže vstřebávat donekonečna. Navíc nás neustále přibývá.
Barevné kontejnery
Barevné kontejnery
Udělat pár kroků navíc k pestrobarevným kontejnerům nás nic nestojí a alespoň částečně to problém řeší.

Do žlutých patří plasty – takzvané umělé hmoty včetně polystyrenu. Do modrých papír kromě mastného či jinak znečištěného. Nádoby na sklo bývají obvykle dvoubarevné. Do zelené části přijde sklo různě zabarvené, do bílé části čiré, ale ne zrcadlo, autosklo, nebo žárovka - natož zářivka obsahující jedovatou rtuť.

Kam vyhodit vypláchnutý a sešlápnutý karton od nápoje vám napoví příslušná nálepka oranžové barvy na některém z kontejnerů. Hnědá nádoba je určena na bioodpad tedy na to, z čeho jinak vzniká na zahradách starý dobrý kompost. A pokud jen trochu můžete, kompostujte si bioodpad sami. Půda na vaší zahrádce to ocení.

Tam, kde jsou s tříděním odpadu už trochu dál, se objevily také tmavě modré kontejnery na použitý textil a oranžové na elektroodpad.
Barevné popelnice
Barevné popelnice

Když na to nestačíte, zavolejte profesionálům

Další možností jsou sběrné dvory. Třeba když doslouží stará matrace nebo pračka. Nebo u nebezpečného odpadu od barev, čistidel a jiných chemikálií až po zářivky, vybité baterie a podobně. 

Sběrné dvory jsou promyšleně rozmístěny tak, že to k nim nikdo nemá příliš daleko. Neexistuje tedy žádná omluva pro to, když se někdo zbaví odpadu odhozením někde v lese, nebo do příkopu u silnice.

Pokud jde o velký objem odpadu, zajistěte si odvoz u profesionálů. Disponují jak nákladními auty, tak velkoobjemovými kovovými kontejnery. Ty jsou optimálním řešením při stavbách a rekonstrukcích, kde se potřebujeme zbavit stavební suti, které byste se sami těžko zbavovali legálním způsobem. Způsob účtování se může u různých přepravních firem lišit. Vyplatí-li se finančně lépe naplnit kontejner zcela, domluvte se s dalšími lidmi, kteří se také rádi zbaví odpadu stejného druhu. Stejné řešení je ideální třeba i při vyklízení půdy či sklepa.

Na tyto specializované dopravce se také mohou obracet obce, které organizují pravidelný úklid se zavedeným zlidovělým názvem 'železná neděle.' I kdyby se konal třeba v sobotu, jde o osvícený způsob, jak připomenout občanům, že mají doma věci, které jim jen zbytečně zabírají místo, a že je přitom lze recyklovat. Může to být kromě železa třeba také starší ošacení – podle dohody. Většinou se lidé ochotně pustí do dlouho odkládaného úklidu, když vědí, že stačí vše jen jednoduše vystrčit za dveře a odvoz je nic nestojí.
Pytlovaný tříděný odpad
Pytlovaný tříděný odpad
Přistavený kontejner na stavební suť
Přistavený kontejner na stavební suť