Jak bojovat proti chorobám pokojových rostlin? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

V zimě jsou rostliny choulostivější na jakékoliv pochybení. Místnosti už nejsou plné světla, obvykle jsou přetopené nebo jsou rostliny naopak vystavené chladnému průvanu. I krátké otevření okna může být pro rostlinu osudné. Nedostatečná nebo špatná péče o rostlinu může způsobit škůdce a choroby. Je dobré mít po ruce třeba 70% líh nebo postřik, který se hodí na savý hmyz. Jedině tak nás nic nepřekvapí a můžeme zasáhnout rychle.

Jak zatočit se škůdci

V zimě jsou rostliny napadeny nejčastěji mšicemi. Jde o savý hmyz nejčastěji zelené barvy, objevují se však také oranžoví, černí nebo šedí jedinci. Rostliny sáním oslabují a pokrývají je lepkavou šťávou –medovicí. Nejčastěji napadají kvetoucí rostliny. Při slabším napadení se mšic zbavíme osprchováním, při silnějším napadení je nutné sáhnout po chemii (např. přípravek Pirimor). 
Dalším škůdcem jsou puklice, které se objevují na spodní straně listů nebo v jejich úžlabí. Jsou to hnědé, vypouklé útvary, které jsou poměrně tvrdé. Proti postřiku jsou chráněny tvrdou voskovitou vrstvou, takže boj s nimi bude náročný a je třeba obrnit se trpělivostí. Puklice stíráme hadříkem namočeným v 70% lihu nebo použijeme přípravek Savel. Napadenou rostlinu je nutné izolovat od zdravých. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Mezi další škůdce patří svilušky. Tento savý hmyz se nejčastěji objevuje na příliš teplém a suchém stanovišti. Napadení tímto škůdcem poznáme tak, že listy žloutnou nebo nesou žluté skvrny. V úžlabí listů se také objevuje pavučinka. Napadenou rostlinu osprchujeme vodou nebo ji ošetříme vhodnými olejovými preparáty.
Červec je savý hmyz pokrytý bílou vatou. Charakteristickým znakem pro napadení tímto škůdcem je vadnutí rostliny. Na začátku napadení je možné škůdce setřít vlhkým hadříkem namočeným v lihu. Na silně napadené rostliny je nutný postřik systémovými insekticidy. 
Třásněnky napadají květy a listy zejména kvetoucí rostliny. Na listech a květech se objevují stříbřité skvrny ve tvaru proužků. Dospělé jedince hubíme pomocí žlutých lepicích pásků. Z chemických přípravků je možné použít Actellic, bohužel však zabírá pouze na konkrétní druh třásněnky. V některých případech je nutné rostlinu zlikvidovat. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz

Jak na choroby rostlin

Rostliny jsou napadeny nejčastěji houbovými bakteriálními chorobami, které vznikají nepříznivými podmínkami pro růst. Možnosti ochrany pokojových rostlin proti těmto chorobám jsou značně omezené. 
Na chladném a vlhkém stanovišti se často setkáváme s plísní šedou tzv. botrytis. Plíseň, neboli šedivé ochmýření, se objevuje na listech, stoncích, pupenech a květech. Napadá zejména rostliny s měkkými listy jakou jsou begónie, pokojové fialky, gloxínie a bramboříky. U postižených rostlin odstraňujeme napadené listy a použijeme systémový fungicid. Je třeba zlepšit větrání, rostlinu přemístit na teplejší stanoviště a upravit zálivku. 
Rostliny napadené mšicemi, puklicemi nebo molicemi jsou potřísněné lepkavou tekutinou – medovicí, na které roste černá houba neboli čerň. I když není přímo škodlivá, při silném napadení ucpává průduchy a brání tak světlu dostat se k listům. Tuto houbu odstraňujeme vlhkým hadříkem. Kromě toho je nutné odstranit původce medovice, který ji vylučuje.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz