Jak brousit zahradní nářadí Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Broušení se zdaleka netýká jen zahradních nůžek, ale též čepařských nožů, rýčů, lopat, motyk, seker, kalačů apod. Jak si s broušením běžného zahradního nářadí poradit?

Broušení ostří „hrubšího“ zahradního nářadí

Ostří rýčů, lopat, motyk a seker provádíme pilníkem nebo na brusce, ovšem právě s bruskou se nejprve musíme naučit pracovat. Bruska musí být stolní a musí být k „ponku“ dobře upevněna, zajistíme tak stabilitu kotouče, zároveň však musíme dodržet vhodný úhel broušení.

K broušení používáme brusný kotouč s vhodným zrněním pro konkrétní účel. Příliš hrubý kotouč poškodí ostří, příliš jemný pro změnu neúměrně prodlouží dobu broušení. Zároveň se ostří příliš ohřívá. Kromě volby kotouče a úhlu broušení je důležitá také síla a přítlak.

Při broušení vždy vznikají takzvané jehly, které z ostří nářadí odstraníme obtáhnutím nejprve na hrubším a poté na jemnějším kameni. Kámen je třeba nejprve polít vodou či olejem a polévat i průběžně.
Mezi nářadí, které je třeba brousit, patří rýče a motyky
Mezi nářadí, které je třeba brousit, patří rýče a motyky

Broušení zahradních nůžek

Pokud nejsou zahradní nůžky ostré, špatně stříhají. Ovšem správně vedený řez by měl být čistý a hladký a to dovedou jen nůžky ostré. Běžně se prodávají sady určené k údržbě zahradních nůžek včetně návodu na ostření, diamantového pilníčku a oleje, který snižuje tření a chrání čepele zahradních nůžek před rzí. Je třeba mazat olejem i čep nůžek a pružinu. Ideální jsou však zahradní nůžky s vyměnitelnou čepelí. Díky tomu se totiž nemusíme broušením vůbec zabývat.

Před broušením nůžek nejprve uvolníme spojovací šroub a odstraníme korozi a zbytky rostlin, případně hlíny a jiných nečistot. U dvoubřitých nůžek vybrušujeme pouze rovnou stranu čepelí. Doporučuje se usnadnit údržbu nůžek přebroušením po každém ukončení práce, v praxi to ale nedělá téměř nikdo. Prostě na to není čas a často již ani chuť.
Různé typy zahradních nůžek
Různé typy zahradních nůžek

Broušení čepařského nože

Čepařské nože brousíme jemnozrnným plochým brouskem, který navlhčíme vodou či olejem. Na brousek je třeba položit čepel nože z té strany, kde má nůž zářez pro otevírání. Čepel brousíme spirálovitými pohyby za nepatrného zvednutí tupé hrany. Vybroušená strana nože musí být nakonec zcela rovná. Nůž na závěr dobrousíme z obou stran rovnými tahy v obou směrech, již však bez tlaku proti ostří. Ostří poté „dotáhneme“ na koženém řemeni.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Použití čepařského nože
Použití čepařského nože