Jak funguje běžná a nano impregnace na beton a kámen Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Při použití běžné penetrace na materiály, jako jsou např. kámen a beton, dochází k vytvoření souvislého ochranného filmu, který slouží k ochraně prosakování kapalin. Tato preventivní ochranná vrstva je bohužel málo odolná proti mechanickému poškození, otěru a postupně tak ztrácí svoje účelové kladné vlastnosti. Navíc je díky jednotnému chránícímu povrchu snižována odolnost proti mrazu a často dochází k praskání vrchní vrstvy betonu. Nano impregnace betonu a kamene je velmi účinnou metodou k ošetření různých stavebních produktů před nežádoucím zašpiněním a povětrnostními vlivy. Nanotechnologie je způsob, jak se za použití povrchového napětí nano částice v rovnoměrné vrstvě vsakují hluboko do materiálu, avšak netvoří souvislý film. Ochrana je mnohem účinnější a šetrnější, efekt způsobuje výrazně vyšší životnost a mrazu odolnost. 

Impregnace betonu a kamene na principu nanotechnologie

Díky stálým inovacím se v dnešní době máme možnost setkat s nano impregnací, která vnesla čerstvý vítr do oblasti stavebního průmyslu. Používá se na přírodní a umělý kámen, dlažbu, beton, cihly a jiné stavební pórovité materiály. Běžná penetrace je založená na bázi silikonu, teflonu, pryskyřice, vosku či oleje. Namísto toho má nano impregnace extrémní odpudivé vlastnosti kapalin a chrání před vlhkostí, mrazem nebo třeba od skvrn od kávy, červeného vína, barevných omáček, kečupu a mastnoty. Skvělé antibakteriální vlastnosti nano výrobku brání tvorbě plísní, mechů, hub a lišejníků.

Co je to nanotechnologie a k čemu slouží?

Nanotechnologií se nazývá oblastní věda, která pracuje s jednotlivými atomy tak, aby vznikly látky a materiály s jedinečnými vlastnostmi. Jedná se o kombinaci poznatků z oboru fyziky, chemie, molekulární biologie a robotiky. Dnes již neslouží pouze pro výzkumy v laboratořích, ale výhody této technologie nacházejí široké uplatnění v různých odvětvích a jsou přístupné nám všem. Německá firma NanoConcept se soustředí především na výrobu a vývoj nano produktů pro ochranu povrchu materiálů a nano impregnace betonu. Výsledkem je, že tato impregnační úprava silně odpuzuje kapaliny, nečistoty a zamezuje jejich vsáknutí do struktur povrchu. Některé výrobky se mylně považují za nanotechnologii, ale odpuzující efekt je pouze krátkodobý a je nutné přípravek velmi často obnovovat!
Impregnace betonu
Impregnace betonu

Další výhody nano impregnace betonu a kamene

Materiál, na který použijete přípravek firmy NanoConcept, okamžitě získá silné hydrofobní vlastnosti, dokonalou ochranu před ušpiněním, UV zářením a lepší izolační vlastnosti. Mezi další nesporné výhody patří odolnost před oleji, solí, kyselým dešťům a některým chemikáliím. Nano vrstva je bezbarvá a bez zápachu, tudíž je po dlouhou dobu zachován původní vzhled a barevnost. „Efekt lososového květu“ je zárukou těch nejlepších samočistících vlastností. Venku jsou dlažby, zdi a střešní tašky čištěny pouhým kontaktem s deštěm. Doma postačí obyčejný hadřík a voda. Další přípravky nejsou nutné, ba naopak jsou zcela zbytečné.
Impregnace betonu
Impregnace betonu

Efekt lotosového květu

Inspirací pro vznik této úžasné technologie byla příroda a její chytré řešení při ochraně povrchů rostlin. Nejznámějším úkazem je „efekt lotosového květu,“ kdy z listů květiny při sebemenšímu kontaktu okamžitě stéká všechna voda. Rostlina zůstává stále čistá, přestože vyrůstá v bahně. Lotos se podobá leknínu, který roste u nás v České republice, ale tato květina pochází z Asie a Ameriky. Velký význam má ve východním náboženství a právem je považována za symbol čistoty. Schopnost samočistícího efektu se vědcům podařilo perfektně napodobit a s pomocí nanotechnologie jej můžeme využívat v našich domácnostech.
Impregnace betonové dlažby
Impregnace betonové dlažby

Kde impregnaci NanoConcept nejlépe využijete?

Efektivní impregnace kamene nebo betonu nenahrazuje barvu či nátěr, jedná se o vodný roztok obsahující hydrofobní nano částice SiO2. Nano ochrana je naprosto dostatečná. Dejte přednost kvalitním produktům, jako je patentovaný německý výrobek NanoConcept, opravdu se to vyplatí. Pro zachování přírodního vzhledu může být nano penetrace dobrou alternativou k lakům, nátěrům a barvám. Ošetřit můžete venkovní dlažbu a chodníky, zamezíte tak růstu mechů a lišejníků. Ochráníte barvu rovněž před pneumatikami automobilů, oleji a solením cest v zimním období. V koupelně a kuchyni najdete využití při ošetření pórobetonu, ortobenu a spár mezi dlažbou a obkladem, čímž zamezíte růstu plísní. Použití je vhodné také při ochrannému zafixování povrchu střešních tašek, krbových obkladů, venkovních zdí a fasád z kamene, cihel a betonu, pomníků a náhrobních kamenů, soch, květináčů a dekorativních předmětů.
Impregnace kamenné sochy
Impregnace kamenné sochy
Srovnání impregnace kamene a betonu
Srovnání impregnace kamene a betonu
IMPRE CZ s.r.o. Poslat poptávku