Jak může vypadat exteriérová dlažba Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Cesty, pěšiny, chodníky a chodníčky, terasy, automobilová stání, dvorky a dvory, parkoviště... To vše jsou místa, kde uvítáme pevnou dlažbu místo bláta a kaluží. Na větších a obzvláště velkých plochách je přitom požadována i nízká cena materiálu a rychlá a tedy levnější pokládka a proto nastoupil beton, ovšem jiný, než jsme byli zvyklí dříve – beton v podobě venkovní dlažby skladebné, plošné, i zámkové. Zapomenout též nesmíme na dlažbu vegetační – zatravňovací, která umožní zatravnit zpevněné plochy.

Dlažba skladebná, zámková a plošná

Skladebná dlažba je základních čtvercových či obdélných tvarů různých rozměrů, které umožňují variabilní skladebné varianty. Oproti tomu zámkové dlažby mají specifický tvar a ustálený skladebný řád, kdy do sebe jednotlivými dílci zapadají. Plošné dlažby se využívají k dláždění pochůzných ploch větších rozměrů a jejich jednotlivé prvky jsou zpravidla většího formátu.

Přírodní betonová dlažba

Betonovou dlažbou se dnes řeší zpevňování venkovních ploch nejčastěji. Dosahuje nízkých finančních nákladů (nízká cena a rychlá pokládka – na velkých plochách je navíc možná i pokládka strojová), dobře odvádí vodu, je odolná vůči klimatickým vlivům a pokud vhodně zvolíme barvu a typ povrchu, stane se i vkusným estetickým doplňkem, součástí zahradní architektury. Vibrolisovaná betonová dlažba má vynikající fyzikální vlastnosti pro použití na jakékoli venkovní plochy včetně velkých ploch s předpokládanou vysokou zátěží.

Základní nabídku tohoto sortimentu představuje přírodní dlažba (rozumějme dlažba přírodního – přirozeného odstínu betonu). Přírodní dlažba je nabízena stejně jako většina ostatních barevných variant s hladkým povrchem (u dlažby jej doplňuje nejčastěji povrch omílaný - GRIND), ovšem pro prvky betonové zahradní architektury jsou typické i další povrchy - štípaný, škrábaný, broušený, ale i GRIND (hladký a štípaný) a RUSTIK štípaný. A právě s nimi lze dlažbu vhodně kombinovat. Čili vhodným výběrem dlažby doplníme opěrnou zídku, schodiště, palisády a další prvky.
Dlažba UNIVYŠEHRAD
Dlažba UNIVYŠEHRAD
Dlažba UNIVYŠEHRAD
Dlažba UNIVYŠEHRAD

Povrchy výrobků betonové dlažby KB - BLOK

Hladký povrch je rovný a bez znatelné textury.
Povrch GRIND hladký vzniká omíláním hladkých prvků. Jde o rovný povrch bez znatelné textury, přičemž hrany mají nepravidelný tvar. Dlažba působí velice přirozeně a připomíná starodávné kamenné výrobky. 

Všechny typy povrchů včetně barevných variant si můžete prohlédnout v katalogu barev.

Typy dlažby KB - BLOK

Dlažba UNIHOLAND

UNIHOLAND je vibrolisovaná betonová dlažba pro široké využití. Tato dlažba je typická vysokou pevností, mrazovou odolností a velmi vkusným estetickým ztvárněním. Vyrábí se ve výšce 40, 60 a 80 mm. Základní rozměr dlažby je 201*97 mm. Její povrch je přírodní hladký či omílaný - GRIND a barevnost nabídky této dlažby je velmi široká. Tato dlažba je doplněna i o povrchou úpravu s výstupky pro vodící pruhy a signální pásy pro slepce a slabozraké. Dalšími podkategoriemi jsou nově v toušťkách 60 a 80 mm dlažby UNIHOLAND MINI rozměru 97*97 mm a UNIHOLAND MAXI 197*197 mm.
Dlažba UNIHOLAND
Dlažba UNIHOLAND
Slepecká zámková dlažba  Uniholand
Slepecká zámková dlažba Uniholand

Zámková dlažba UNIKOST

Díky velké poptávce jak koncových zákazníků, tak velkých stavebních firem, KB-BLOK zařadil do své nabídky klasický tvar dlažby se zámkem, nazývaný díky svému vzhledu lidově “Íčko”, případně “Kost”. Dlažba je vyráběna ve třech výškách – 40, 60, 80 mm, je určena pro široké spektrum využití od chodníků, přes parkoviště, až po plochy s extrémním zatížením. Vyrábí se o základním rozměru prvku 148*198 mm. Pro snadnější práci při pokládce je dlažba dostupná i ve variantě “půlka” pro zakončení a kraje cest. Dlažba je dostupná v nepřeberném množství barevných variant.
Zámková dlažba UNIKOST
Zámková dlažba UNIKOST

Dlažba UNIVYŠEHRAD

UNIVYŠEHRAD je vibrolisovaná betonová dlažba. Je typická vysokou pevností, odolností vůči mrazu a velmi vkusným estetickým ztvárněním. Tato dlažba je tvořena z pěti prvků, které lze variabilně kombinovat. Rozměry těchto prvků jsou 70x70, 70x140, 140x140, 210x140, 210x210 mm. Fantazii se meze nekladou, můžete použít některou z navržených skladeb anebo si vytvořit svůj originál. Vyrábí se ve výšce 60 a 80 mm a v povrchovém provedení základním a GRIND. Barevnost nabídky této dlažby je velmi široká.
Dlažba UNIVYŠEHRAD
Dlažba UNIVYŠEHRAD

Dlažba UNIHRADČANY

Novinkou roku 2015 je dlažba UNIHRADČANY. Stejně jako dlažba UNIVYŠEHRAD je určena pro nepravidelnou – mozaikovou skladbu, skládá se ze čtyř velkoformátových prvků a u zákazníků si rychle získává oblibu kvůli netradičním formátům a atraktivnímu vzhledu. Rozměry těchto prvků jsou 201x201, 201x401, 401x401, 201x601 mm. Vyráběna je ve výšce 60 mm, je proto určena spíše pro pěší stezky, terasy, případně cesty pouze s občasným pojezdem osobním automobilem. Vyráběna je v mnoha barevných variantách.
Dlažba UNIHRADČANY
Dlažba UNIHRADČANY

Dlažba MEDIO a GRANDE

Tato dlažba se vyrábí v tloušťkách 60 mm. Dlažba MEDIO je čtvercového formátu 200x200 mm v hladkém provedení. Dlažba GRANDE je většího obdélného formátu 300x400 mm rovněž pouze v hladkém provedení. Dlažba je dostupná v nepřeberném množství barevných variant.
Dlažba MEDIO
Dlažba MEDIO
Dlažba GRANDE
Dlažba GRANDE

Dlažba CIHLA

Dlažba CIHLA se vyrábí o výšce 65 mm, šířce 144 mm a délce 290 mm. Skutečně připomíná na první pohled tradiční pálenou cihlu a to i díky omílanému povrchu. Barva této dlažby může být přírodní, skořicová, cihlově červená, žlutě červená a skořicově černá.
Dlažba cihla
Dlažba cihla

Vegetační tvárnice

Vegetační tvárnice se uplatní na všech zpevněných plochách, kde požadujete funkčnost a přitom zachování přírodního vzhledu. A právě zelený trávník je na zahradách tím nejpřirozenějším – prostě zeleň. Vegetační tvárnice můžeme využít pro zpevnění terénu nebo svahů právě se současným zachováním vegetačního prostoru pro libovolný výběr květin, travin a nebo okrasných křovin. Vegetační tvárnice jsou nabízené o výšce 100 mm a o rozměrech 400x600 mm a 400x400 mm. Dlažba je dostupná v několika barevných variantách, nejen v klasické přírodní.
Betonová vegetační dlažba
Betonová vegetační dlažba
KB - BLOK systém, s.r.o. Poslat poptávku