Jak na jaře hnojit pokojové a truhlíkové rostliny Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Zdálo by se, že rostliny toho nepotřebují mnoho. Světlo, trochu vody a půdu. Ale to nejdůležitější se odehrává "neviditelně" pod povrchem. Každou živinu potřebuje rostlina na něco jiného, ideálně ale působí pouze všechny dohromady ve vzájemném souladu. Živiny a minerály musí být dávkované ve správném vzájemném poměru namíchaném nejlépe přímo od výrobce příslušného hnojiva. Na nás, kdo pěstujeme květiny jen pro radost, potom zbývá už jen jednoduchá aplikace.

Jak rostliny přijímají svou 'potravu'?

Pokojové květiny a truhlíkové rostliny mají jako všechny kořenící rostliny schopnost absorbovat minerály pouze jsou-li rozpuštěné ve vodě – tedy z půdního roztoku. Je to pro ně doslova životodárná tekutina. Voda a minerály se dostanou do rostlinného organismu přes epidermis v kořenech a pak pokračují až do cévního systému. Proti směru gravitace putují cévami i do nadzemních částí.

I na formě záleží

Z výše uvedeného vyplývá, že tekuté hnojivo je rostlinami lépe vstřebáváno. Květiny jej rychle přijmou, ale nepůsobí příliš dlouhodobě. Určitě se hodí pro pečlivé pěstitele, kteří pečují o zeleň pravidelně. Výrobci se snaží ušetřit jim práci, jako odměrka často slouží víčko lahve a namíchat správně koncentrovaný roztok je velmi snadné.
Alternativou jsou granulovaná nebo kompaktní hnojiva -  třeba oblíbené tyčinky. Ty samozřejmě uplatníme právě v truhlících a květináčích. Granulovaná, peletková či prášková hnojiva můžeme rozhodit i na záhonek, ale pak musí být zapravena do půdy. Pevná hnojiva účinně působí při teplotách nad 16 °C a při dostatečné zálivce.  
Některé druhy minerálních hnojiv (s obsahem vápníku) můžete také použít na zlepšení půdní reakce. Základními prvky pro výživu rostlin jsou dusík, draslík a fosfor, který musíme dodat zejména rostlinám s dekorativní funkcí, od kterých očekáváme bohatá květenství.
Hnojení roztokem
Hnojení roztokem
Hnojení granulemi
Hnojení granulemi
Bohatý výběr hnojiv
Bohatý výběr hnojiv
Přesazování pokojových květin
Přesazování pokojových květin
Přesazování pokojových květin
Přesazování pokojových květin

Jaro - vhodné období pro přesazení

Jaro je důležité období nejen pro zahrádkáře. I pokojové květiny v našich bytech někdy potřebují přesadit a pokud jste to nestihli na podzim, teď je další ideální příležitost. Není na škodu nakoupit zároveň s průmyslovým hnojivem také nějakou organickou hmotu, která je pro všechny rostliny tím nejlepším substrátem a výživou zároveň. Také může být ve formě peletek nebo granulí. Můžete je použít dospod květináče na vrstvu drenáže jako zásobní hnojení. Taková hnojiva obsahují produkty přírody – např. slepičince nebo koňský hnůj. Samozřejmostí je vhodný půdní substrát.
Z truhlíkovek jsou na množství a správné složení živin hodně náročné muškáty. Na jaře se začne s tekutým hnojivem a pro bohaté kvetení je třeba pokračovat v pravidelných intervalech až do podzimu.

Dejte jim, co potřebují a čekejte barevnou odměnu

Nikdy se nesnažte svým rostlinkám přilepšit vyšší dávkou, než výrobce doporučuje v návodu uvedeném zpravidla přímo na balení. Nic tím nevylepšíte, může se stát pravý opak. Při dodržení jednoduchých pravidel dávkování a správné aplikace se květiny odvděčí přesně tím, co od nich čekáme. Zdravým vzhledem a množstvím barevných květů, které vydrží týdny.
Přesazování pokojových květin
Přesazování pokojových květin
Přesazování truhlíkových rostlin
Přesazování truhlíkových rostlin