Jak nejlépe eliminovat zvukovou zátěž? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

V dnešní uspěchané době stále více vyžadujeme, abychom alespoň v soukromí měli klidné a nerušené prostředí. Narůstající hluk se snažíme eliminovat utěsňováním oken, dveří, při nové výstavbě pak volíme zdivo, které nám pomůže hluk co nejvíce odstranit. Narůstající hluková zátěž tak nutí i výrobce stavebních materiálů, aby na tuto negativní a pro lidské zdraví nepříznivou zátěž pozitivně reagovali. Společnost HELUZ má ve svém výrobním portfoliu již řadu let několik typů akustických cihel, které jsou především určeny pro konstrukce s vyššími nároky na zvukovou izolaci. Akustická cihla HELUZ AKU 20 i cihelný blok HELUZ AKU 25 MK byly použity například i při stavbě lázeňského domu Hvězda v Poděbradech. To proto, aby to odpovídalo z hlediska statiky, ale také nutné a požadované akustiky.

Akustické cihly pro obvodové i vnitřní zdivo

Mezi stavebníky je velmi obílená cihla HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená. Jedná se o první broušenou AKU cihlu se zvukovou neprůzvučností 57 dB. Cihelné bloky AKU se používají pro oddělení jednotlivých bytů v bytových domech, ubytovacích zařízeních, ale i v rodinných domech například pro oddělení ložnic od hlučných prostorů. 
Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. přichází na trh s další novinkou cihelným blokem HELUZ AKU Z 17,5 broušená. Jak už název výrobku napovídá, jedná se o cihelný broušený akustický blok, který je určený pro nosné a nenosné zdivo s požadavkem na větší zvukovou izolaci. Zdící blok hned na první pohled zaujme svou specifickou geometrií, připomínající tvarem písmeno „Z“, které tak nemohlo chybět v názvu výrobku. Tento nový produkt nahradí v sortimentu společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. stávající cihly HELUZ 17,5 broušená a nebroušenou akustickou cihlu HELUZ AKU 17,5 MK, která se díky maltovacím kapsám vyznačovala vyšší pracností a spotřebou malty.

I díky tomuto zámku bylo dosaženo u omítnutého zdiva z broušených AKU cihel hodnoty zvukové izolace Rw = 51 dB. Zdivo z těchto cihel se dá využít pro obvodové a hlavně vnitřní nosné konstrukce, na které se výhodně mohou uložit stropy HELUZ MIAKO.
Cihla HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená
Cihla HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená

Aku cihly HELUZ dokáží odhlučnit i tepelně izolovat

Zdivo vyniká také velmi dobrou tepelnou akumulací, která má příznivý vliv na vnitřní teplotní stabilitu. Tuto důležitou vlastnost zdiva oceníme především v pasivních a nízkoenergetických stavbách. Hlavní vlastností zdiva je však zvuková izolace. 
Štíhlost a pevnost těchto cihel se dá využít pro konstrukci dvojitých stěn mezi řadovými domy nebo dvojdomy. Stejně tak se hodí tato cihla např. pro obezdívání šachet v bytových domech, pro příčky v bungalovech a pro jiné konstrukce vyžadující zvýšený požadavek na zvukovou izolaci.
Pevnost, akustika, akumulace, štíhlost, rychlost stavby – to jsou základní výhody nového cihelného bloku s jedinečným zámkem ve tvaru Z. 
Nové typy akustických cihel společnosti HELUZ především snižují akustickou zátěž, dokáží odhlučnit sousední byt, nebo provozní místnost. Mají však i příznivý vliv na vnitřní teplotní stabilitu v obytných místnostech. Dokáží oddělit místnost, která se nevytápí od obytné části, kde se topí.
Zdroj: www.heluz.cz
Cihla HELUZ AKU Z 17,5 broušená
Cihla HELUZ AKU Z 17,5 broušená
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku