Jak ochránit ovocné stromy před mrazem, ale i sluncem? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Do ochrany ovocných stromů se před zimou pouštíme za příjemnějšího počasí, kdy neprší a nemrzne a ani nepadá sníh. Je to vlastně jeden z posledních kroků přípravy zahrady na zimu. A ideálním obdobím je právě listopad, ovšem záleží na počasí, poslední roky máme v nižších nadmořských výškách dost času až do Vánoc a dokonce i déle.

Existuje více postupů ochrany ovocných stromů před mrazy a všemi docílíme jediného – snížíme vliv slunečních paprsků na kmeny stromů. Proč? Jelikož za slunečných zimních dnů by se kůra zahřála až tak, že by v kmenu začala proudit míza. A právě za mrazivých nocí by mohlo dojít k nevratným škodám. Začne to mrazovými trhlinami až deskami a skončí až uhynutím stromu.

Tradičním a nejpoužívanějším způsobem ochrany kmenů ovocných stromů je nátěr kmenů a silnějších větví bílou barvou. Použít můžeme hašené vápno smíchané s vodou (20% koncentrované vápenné mléko), ale třeba i barvu určenou k nátěru skleníků, v žádném případě nepoužíváme syntetiku. Ještě před nátěrem je třeba z kmenů a silnějších větví oškrábat borku, shrabat a spálit (ukrývá se v ní spousta škůdců). Borka je rozpraskaná, odumřelá kůra. Použít můžeme libovolné nářadí, například drátěný kartáč.

Druhá metoda je velice rafinovaná. Vezmeme dřevěnou desku a opřeme ji o kmen stromu z jižní strany. Ideální je provést úvaz, aby deska za silného větru nespadla. Někdy ale stačí i jen stabilní opření. I v tomto případě je však vhodné odstranit borku – kvůli škůdcům, jimž je přes zimu dokonalým útočištěm. Spálení borky je nezbytné!
Vápenný nátěr kmene mladého ořešáku královského
Vápenný nátěr kmene mladého ořešáku královského
U menších stromů též lze omotat kmeny kartonovým papírem, jutou, rákosem (rákosová rohož), chvojím (větvičky neopadavých jehličnanů, nejlépe jedle), slámou apod.. A opět nesmíme zapomenout na borku.

Před mrazem je také třeba chránit i mnohé okrasné dřeviny. Půdu pod nimi zakryjeme listím či mulčí. Ideální je listí bukové, které déle tleje a odpuzuje vodu, použít však můžeme třeba i větvičky smrku či jedle. U hodně choulostivých druhů přistoupíme i k obalení kmene.

Nezapomeňte, že než zamrzne půda, můžeme dřeviny ještě vysazovat a pokud je nedostatek vláhy a nemrzne, je dobré dřeviny zalévat. Byť jsou již ve vegetačním klidu, ocení to. Nedostatek sněhu a deště by se na nich do jara projevil velmi negativně.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Nátěrem nesmíme zapomenout ošetřit i silnější větve
Nátěrem nesmíme zapomenout ošetřit i silnější větve