Jak omítnout stěny rychle a kvalitně Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Strojní omítání je rychlým řešením, při kterém se odstraní časově náročná a mnohdy komplikovaná doprava směsi na místo určení a její pracné nanášení na stěny. Strojní omítky jsou omítky zpracovávané a nanášené na zdivo výhradně pomocí stroje. Jsou moderním způsobem realizace omítání stěn a stropů v rodinných domech, bytových domech, i v průmyslových prostorách a nabízejí celou řadu výhod.

Moderně, rychle, kvalitně a čistě

Hlavní předností strojních omítek je rychlost realizace a kvalita provedení. Materiály používané pro strojní omítání mají přesně stanovené neměnné složení a nehrozí zde tedy výkyvy v kvalitě, jako při přípravě omítky na stavbě. Omítka má stejné vlastnosti po celé své ploše, omítnutí je souvislé a výsledný povrch je hladký a rovný. Při nanášení strojních omítek dochází k minimálním ztrátám materiálu a úspoře nákladů na míchání a transport omítkových směsí.

Strojní omítání - nejmodernější řešení

Strojní omítky nabízejí široké možnosti finální úpravy zdiva v interiéru i exteriéru. Mohou být odolné, otěruvzdorné, hygienicky nezávadné, avšak současně vkusné, atraktivní a podle našich představ. Strojní omítky nabízejí skvělý poměr kvality, rychlosti provedení a ceny.

Princip strojního omítání

Strojní omítání spočívá v přenosu malty pomocí stlačeného vzduchu hadicí z mísícího stroje umístěného na staveništi do ručního nástroje, kterým se směs stříká na stěny. Suchá směs pro výrobu malty se na stavbu dopravuje v pytlích nebo v silech.
Strojní omítání
Strojní omítání

Podle čeho volíme typ omítky

Omítek pro strojní nanášení je velké množství. Typ omítky volíme podle podkladového zdiva a podle toho, zda se jedná o omítku v interiéru nebo v exteriéru, jednovrstvou nebo vícevrstvou, nebo máme-li jiné specifické požadavky.

Vnitřní omítky

Do interiéru jsou vhodné omítky sádrové, vápeno-sádrové, vápeno-cementové a cementové. Při použití sádrové nebo vápeno-sádrové omítky docílíme nejhladších povrchů, kterých bychom jinými typy omítky nedosáhli. Hladký povrch je získán díky velmi malé zrnitosti omítkové směsi a je ideálním podkladem pro následné malby a tapety. Sádrové omítky se využívají především v obývacích a dětských pokojích a v ložnicích. Vnitřní omítky stěn a stropů mohou být jednovrstvé, dvouvrstvé, kletované a hladké. Strojní omítky dovedou udržet v místnosti příjemné klima a nenalepuje se na ně prach.

Vnější omítky

Do exteriéru patří výhradně vápeno-cementové a cementové omítky, které mají nejvyšší odolnost. Vnější strojní omítky mohou být jádrové štukované, jádrové včetně šlechtěné i minerální omítky, šlechtěné omítky několika zrnitostí, včetně samotného probarvení, nebo finálního nátěru podle výběru zrnitosti a požadovaného odstínu omítky. Cementové omítky určené na venkovní zdivo mohou mít vyšší zrnitost. Výborně odolávají vnějším povětrnostním vlivům, jako je déšť, vítr, slunce nebo mráz. Předností cementových omítek je jejich vysoká pevnost a odolnost vůči mechanickému poškození. Proto mají cementové omítky široké spektrum použití. Využívají se i na komíny, sklepy, půdní prostory a garáže.
Strojní omítání
Strojní omítání

Jednovrstvá omítka

Jednovrstvé omítky jsou tvořené pouze jednou vrstvou, na kterou je poté nanášena už jen malba nebo tapeta. K jednovrstvým omítkám patří sádrové a vápeno-sádrové omítky. Příkladem jednovrstvé omítky je sádrová omítka, u které odpadá potřeba štukování.

Dvouvrstvá omítka

Dvouvrstvé omítky zahrnují vápeno-cementovou a cementovou omítku. Vápeno-cementové a cementové omítky slouží jako podkladová vrstva vícevrstvých omítek, na kterou je pak nanášen štuk, keramický obklad a nebo šlechtěná omítka.

Výběr realizační firmy

Dobré je zvolit realizační firmu, která zaměstnává kvalifikované pracovníky s dostatkem zkušeností. Kvalifikovaní a proškolení pracovníci vám poradí, jaký typ omítky zvolit a provedou její aplikaci v nejvyšší kvalitě. Firma rovněž zajistí dovoz materiálu a veškerého strojního vybavení. Doba strojního omítání je přibližně o polovinu kratší než doba ručního omítání. Pro strojní omítání je třeba méně pracovníků a protože dochází k úspoře práce a dělníků, vyrovná se cena strojní omítky ceně ručního omítání.
Ruční vyrovnávání strojně nanášené omítky
Ruční vyrovnávání strojně nanášené omítky