Jak opravit střechu z asfaltových šindelů

Asfaltové šindele se používají jak na rekonstruovaných objektech (zejména u střech s původní azbestocementovou krytinou), tak na novostavbách. Jsou lehkou krytinou a najdou využití u střech od sklonu cca 20 stupňů do cca 85 stupňů, výjimečně i cca 15 stupňů. Vyrábí se jich celá řada, ale vždy je třeba vybrat kvalitní typ. U levných se stává, že ztrácejí ochranný posyp, rychle stárnou a jsou křehké.

Z čeho je asfaltový šindel složen

Výrobou (a materiály) jsou asfaltové šindele velmi podobné hydroizolačním pásům. Základ tvoří nosná vložka ze skelného vlákna nebo z kombinace skelné vlákno / polyester. Vložka je penetrována a za horka je na ni nanesena oboustranně asfaltová krycí hmota. Síla vrstvy asfaltu je jistým ukazatelem kvality šindele. Kvalitnější typy jsou vylepšeny přídavkem modifikátoru. Zlepší to odolnost vůči nízkým teplotám, asfalt získá pružnost a výborně se zatáhne kolem perforací (hřebíků). Nejslabší střešní šindele by měly mít tloušťku alespoň 3 mm.

Horní ochranný posyp je tvořen drcenou břidlicí nebo keramickým granulátem. Je ochranou asfaltové hmoty proti slunečnímu záření, ale má i funkci estetickou (kombinací barev výrobci navozují dojem plastičnosti).

Na spodní straně je šindel opatřen jemným posypem (například pískem), který slouží jako separační vrstva. Chrání šindele před nalepením na dřevěné bednění a také před slepením v balení. Někdy se na spodní straně můžeme setkat i s tenkou fólií. Ta se strhává pouze u samolepicích šindelů, u ostatních se ponechává.
Asfaltový šindel
Asfaltový šindel

Samolepicí pruhy

Šindele jsou vybaveny samolepicími pruhy, které jsou aktivovány teplem nebo stržením fólie pro spojení mezi sebou. Tím se zamezí proniknutí vody pod krytinu a čím více procent šindele je opatřeno samolepicími plochami, tím je výrobek kvalitnější.

Uchycení šindele

Šindele se uchycují hřebíky se širokou hlavou či speciálními nastřelovacími hřebíky. Jejich počet je  různý podle výrobce a mnohdy také podle sklonu střechy. Nosnou konstrukcí je plnoplošné bednění (řezivo nebo OSB desky). Asfaltové šindele se nikdy nemontují na latě, ale na dřevěné bednění. Pro pokládku je důležitá dlouhodobější teplota nad 5 °C. Je to z důvodu aktivace samolepicích pruhů. Jako srovnávací vrstva a v některých případech i jako pojistná hydroizolace (hlavně u střech s nižším sklonem) slouží podkladní pásy.

Kdy jsou opravy šindele nejčastější a jaké

Opravy střech z asfaltových šindelů nás za určitý čas čekají hlavně po zimním období (jako u většiny střešních krytin). Mráz a velké vrstvy sněhu, který taje, udělají své. Na menší prasklinky a nerovnosti použijeme oživující nátěr na asfaltové střechy (např. ROOF SEAL PRIMER). Pokud bychom chtěli pouze zakrýt malou nerovnost, stačí i celoroční tmel na opravy střech (např. ROOF REPAR ALL SESION). Můžeme jej aplikovat při teplotách od -12 °C až do vysokých (tropických) teplot. Proto lze tyto opravy vykonat kdykoli.
Uchycení šindele na hřebeni střechy
Uchycení šindele na hřebeni střechy
Poškozený šindel
Poškozený šindel
Pro opravy na větších plochách či pro opravu celé střechy použijeme hydroizolační lepenku na suchý povrch (např. ROOF SEAL). Aplikujeme ji ve dvou vrstvách a nanáší se kartáčem se silným a krátkým vlasem, za stálého počasí a teploty nad 5 °C. Do lepenky můžeme ještě vložit výztužnou tkaninu a tím ještě více přispějeme k odolnosti a nepropustnosti vrstvy.

Pokud máme ve větší míře poškozen jeden nebo více šindelů, lze je vytrhnout a místo nich nainstalovat nové. Jen musíme při odmontování poškozených dílů dát pozor, abychom nepoškodili ty okolní.

V zemích, kde se používají střechy z asfaltových šindelů ve velké míře (USA, Kanada, Belgie atd.), nepovažují tento materiál za věčný a proto jednou za čas přidají kompletní novou vrstvu na původní nebo předchozí. I tyto opravy udržují střechu ve velmi dobrém stavu. A jelikož je asfaltový šindel velice lehký, je toto řešení možné.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Pokládka šindele, uchycení
Pokládka šindele, uchycení