Jak pečovat o chodníky a terasy? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky K bydlení neodmyslitelně patří i zahrada, ve které nesmí chybět chodník a také nějaké to místo na posezení a relaxaci jako je terasa. Péče, kterou jim věnujete, se vám zajisté vyplatí. V případě výstavby a péče o chodník byste měli být zvlášť pečliví, jelikož je trvalou součástí místa, kde žijete, a měl by ho nejen krášlit, ale také splňovat všechny vaše nároky na jeho užitné vlastnosti. Aby měl takový chodník určitou úroveň, dbejte na výběr vhodného materiálu a pokud již chodník máte, rozlučte se s prorůstajícím plevelem.

S návrhem umístění chodníku je dobré počkat na zimu, kdy jsou keře a stromy bez listí a nebrání tak výhledu. I při výběru materiálu byste měli být rozvážní a hledět na kombinaci. V praxi se nevyplácí používat různorodé materiály, zato výhodné je používaní dvou nebo tří spolu ladících prvků. A co se týká výběru dlažby, rozmyslete si, jakým způsobem hodláte chodník používat. Každý materiál je určen na jiné použití. Existují materiály hodící se pro méně zatěžované plochy, ale také pro plochy zátěžové jako je například parkoviště apod. K základním kritériím také patří mrazuvzdornost, nenáročnost na údržbu a odolnost proti zimnímu solení.

Pokud máte zajištěný materiál, je na čase chodník položit. Aby se po něm mohly procházet i příští generace, je nutné při pokládání respektovat technologii doporučenou výrobcem. Položení dlažby není technicky náročné, můžete si ho položit sami ale samozřejmě si můžete pozvat i odborníka. Dlažba se ukládá do pískového nebo maltového pokladu, u venkovních ploch se upřednostňuje spíše pískový podklad.
Dlažbu je možné klást také na vyzrálé betonové plochy do flexibilních lepidel a spárovat flexibilními spárovacími maltami určenými pro širokou spáru, která vám pomůže k dosažení ideálního vzhledu. Optimální šířka spáry je 5 – 10 mm.
Když již chodník máte, je však nutné o něj pečovat. Zameťte všechno napadané listí a uvidíte, jak váš chodník doopravdy vypadá. Že jsou na něm neukázněné zbytky špíny? Prorůstající plevel? Nepropadejte panice, s tím se dá bojovat. Vždyť stačí omýt prostor vodou. Pravidelné mytí a kartáčování udrží hezký vzhled. Chemické čističe pro odstranění řas, špíny a dalších usazenin patří k těm levnějším. Důležité je i pořádně přečíst přiložené informace a nutné je taky zkontrolovat, jestli se hodí na váš povrch.
Čistič si vždy vyzkoušejte na menší nenápadné ploše, pak ho teprve použijte po celé ploše. Časté chemické ošetřování ploch není doporučováno, maximálně je ošetřujte dvakrát za jejich „život“, jelikož by se mohly zničit.

Jestliže se vám povedlo například na terase nějakou dlaždici rozbít, dlátem a kladivem vyrýpněte staré spárování a vyjměte poškozenou dlaždici. Pokud máte dlaždici položenou na maltě, rozbijte ji, odstraňte a potom naneste čerstvou maltu na novou dlaždici.

Zahrada potřebuje mnoho péče, která se vám však vyplatí. Po náročném dni je to skvělé místo k odpočinku nebo posezení s přáteli, proto by měla být udržovaná. Ať už si zvelebíte chodník, altánek nebo terasu, důležité je vytvořit tam příjemnou atmosféru a prostředí podle vašeho vkusu a vaší fantazie.