Jak pečovat o zahradní jezírko Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Za horkých dní, jako jsou nyní, se ze zahradního jezírka ztratí denně 1 cm vody i více. To je však jen špička ledovce. Pokud chcete v jezírku zachovat život, je třeba pečovat o něj oproti bazénu odlišně. 

Zahradní jezírka a rybníčky se staly poslední roky velkou módou a dlužno říci, že příjemnou – zcela změní klima zahrady, což oceníme právě za nejparnějších dnů. Voda prostě přináší do zahrady život, ale i klid, harmonii. Založení a údržba zahradního jezírka jsou sice svým způsobem kumšt, ale při správném vedení a důslednosti, která se časem změní na přirozený sled pravidelných úkonů, to jde. A nakonec zjistíme, že i velmi hladce, což nám usnadní i mnohé vychytávky. 
Pokud dopouštíme vodu v jezírku manuálně, stane se nejohroženějším právě za velice teplého počasí, které však netrávíme ve své zahradě, ale třeba dva týdny mimo domov. Nejkritičtější jsou výpary a tedy úbytek vody. Za horkých dnů se v jezírkách navíc objevují řasy a kal a jezírka se spolu s úbytkem vody stávají páchnoucími kalužemi. A čím menší jezírko je, tím je to markantnější. Základním pravidlem je automatické dopouštění vody, nestačí tedy jako technologie zahradního jezírka pouze čerpadlo s filtrem pro čištění vody. V takovém případě můžeme v klidu odjet na dovolenou.
Ovšem po návratu nás čeká o to víc práce. Pokud se u dna jezírka drží jakési zelené chmýří vypadající jako vata, jde o řasy. Buďto se nám je podaří vychytat mechanicky – síťkou, vysavačem, nebo rukama, nebo je možné použít kombinované chemické prostředky určené k potlačení růstu řas. Ovšem nikdy nesmíme použít takovou chemii, že bychom ohrozili či zničili přírodní procesy v jezírku. Výskyt řas též výrazně omezí filtrace, proto před odjezdem na dovolenou pořádně propláchněte filtr a filtraci v žádném případě nevypínejte. 
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
A kolik vody se z jezírka může za jeden horký den ztratit? Nejvíce vody se ztratí, když je (či jsou) v jezírku vodotrysk a potůček, čili vodu ženeme čerpadlem k výchozímu bodu potůčku a odtud se vrací do jezírka, stejně tak dochází k tryskání vody. Tyto dva prvky (pohybující se voda) zásadně zvýší výpar. V opačném případě by se však mělo ztrácet nejvýše 0,5 cm výšky vody denně. Záleží též samozřejmě na ploše nádrže, ale extrémně rozlehlé a přitom mělké jezírko má na zahradě málokdo. 
Pokud se chceme zbavit kalu a nečistot ze dna jezírka, můžeme to učinit spodní výpustí, gulí, sacím košem čerpadla, samotným čerpadlem a jezírkovým vysavačem, který dovede odsát sedimenty i z mělkých příbřežních zón jezírka. Vysavače jsou nabízené jednokomorové a dvoukomorové, které bývají výkonnější a dovedou sát nečistoty z větších hloubek.
Co však dělat, když se voda zakalí tak, že není vidět na dno? Jelikož jde o následek špatné filtrace a eutrofizace vody, musíme filtr vyčistit, můžeme ale také posílit filtraci, zvýšit výkon UV lamp, pokud je máme instalované, nebo je nainstalovat a částečně vyměnit vodu. Z chemie pak smíme použít přípravek na pročištění vodního sloupce. Je už jedno, zda je zákal hnědý a nebo zelený, jelikož oba jsou způsobené řasami. 
Mnozí si myslí, že je důležité použití chemie při zakládání jezírka a jeho údržbě, ovšem opak je pravdou. Ideální je nepoužít nikdy žádnou chemii. A o to více, oč více je v jezírku života. Chemii vždy považujte za poslední možný krok! A když, vždy je lepší prostředek biologický než chemický. Zkuste ale vždy zjistit, co konkrétní přípravky obsahují. Lít do jezírka cokoli jen podle rady na obalu a reklamního názvu, je nesmysl.
A pokud nechcete mít v jezírku komáry, vysaďte zde ryby typu jelec, jesen a podobně. Žáby pro změnu likvidují dravější ryby, třeba okouni, ovšem likvidovat zrovna užitečné žáby, to není opravdu žádoucí. Vždyť o život v jezírku právě jde.
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com